کلمه جو
صفحه اصلی

سید محمد طباطبایی

دانشنامه عمومی

سید محمد طباطبائی (۱۲۲۱ کربلا - ۱۲۹۹ تهران) که به سنگلجی هم معروف است، از مجتهدان شیعه و از مخالفان استبداد و از رهبران جنبش مشروطه ایران بود.نبو
سید صادق سنگلجی همدانی پدر سید محمد است که از مجتهدان و قاضیان شرعی دارای محکمه در تهران عصر ناصری است که به سال ۱۲۹۹ق درگذشته است. همچنین سید احمد طباطبایی از فقهای هوادار مشروعهٔ شیخ فضل الله نوری، برادر سید محمد است گر چه او با فضل الله نوری رابطه خوبی نداشت و به خاطر دشمنی شیخ فضل الله با مشروطه بود.
طباطبایی به همراه بهبهانی دو رهبر اصلی مشروطه در تهران بودند که به سیدین سندین معروف بوده اند.طباطبایی در آغاز جنبش مشروطه همراه با سید عبدالله بهبهانی، به مخالفت با عین الدوله و استبداد پرداخت. وی در سال ۱۲۸۴ تحصن شاه عبدالعظیم شرکت داشت و پس از به توپ بستن مجلس دستگیر و به خراسان تبعید شد. با پیروزی مشروطه خواهان به تهران بازگشت و مورد استقبال مردم قرار گرفت.
ناظم الاسلام کرمانی در کتاب تاریخ انقلاب مشروطه، صفحهٔ ۶۲ در شرح زندگی سید محمد طباطبایی به کسب اخلاق از شیخ هادی نجم آبادی اشاره نموده است. قزوینی می نویسد: زمانی که شیخ هادی از جانب پدر سید محمد طباطبایی (سید صادق) تکفیر گردید فرزندش سید محمد نیز عقاید پدر را رد نمود. حمایت وی از کسانی چون نصرالله ملک المتکلمین و جمال الدین واعظ اصفهانی که مورد خشم برخی روحانیون تهران بودند بیانگر این واقعیت می باشد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] سید محمد بن علی طباطبایی(۱۱۸۰- ۱۲۴۲ق)، معروف به سید محمد مجاهد و صاحب مناهل، از فقیهان شیعه در قرن دوازدهم و سیزدهم قمری.
سید محمد، در کربلا نزد فقیهانی چون پدرش، سید علی طباطبایی و پدر زنش، علامه بحرالعلوم تحصیلاتش را به پایان برد. او در زمان حیات پدر به اصفهان مهاجرت کرد و حدود ۱۳ سال در آنجا به تدریس و تحقیق مشغول بود. پس از درگذشت پدرش (۱۲۳۱ق) به کربلا بازگشت و مرجعیت شیعیان را بر عهده گرفت. دروه مرجعیت او با جنگ های ایران و روس همزمان بود، از این رو او همانند فقیهان دیگر شیعه به مبارزه با روس ها پرداخت، سید محمد، نخست فتوای جهاد در برابر روس ها داد و در اواخر عمر به همراه گروهی از علمای عتبات، عازم تهران و سپس تبریز شد تا شخصاً مردم را به جهاد علیه روس ها تشویق و پادشاه را به جنگ با آن ها وادار کند. از این رو به سید محمد مجاهد لقب گرفت.
این خیزش هر چند در ابتدا پیروزهایی برای سپاه ایران در پی داشت، اما پس از عقب نشینی فتحعلی شاه، منجر به جدایی بخش هایی از ایران بر اساس قرارداد ترکمنچای شد. سید محمد در بازگشت از تبریز در قزوین درگذشت و پیکرش در کربلا به خاک سپرده شد.

[ویکی شیعه] سید محمد طباطبایی (ابهام زدایی). سید محمد طباطبایی ممکن است به یکی از موارد زیر اشاره داشته باشد:

[ویکی فقه] سید محمد طباطبایی (زواره). سید محمد طباطبایی، از نظر دودمان و تبار، درختی است ریشه دار، پرثمر و سایه گستر و از جمله امتیازاتش شرافت و جلالت خاندانش و پیوستگی به سلسله جلیل طباطبایی می باشد.
وی در یکی از آثار خویش، خود را چنین معرفی کرده است: «سید محمد حسنی حسینی طباطبایی(رساله ای در زیارات، مقدمه مؤلف) و این بدان جهت است که وی از نسل حسن مثنی فرزند امام حسن مجتبی علیه السّلام است که با دختر عموی خویش فاطمه دختر امام حسین علیه السّلام ازدواج کرد. و به دلیل این پیوند مبارک، سادات طباطبایی از سوی پدر، حسنی و از سوی مادر، حسینی هستند.نسبت سید محمد طباطبایی تا امام حسن مجتبی علیه السّلام بدین شرح است:میر سید محمد، فرزند سید عبدالکریم، فرزند سید مراد، فرزند اسدالله، فرزند سید جلال الدین امیر، فرزند سید حسن، فرزند محمد، فرزند مجدالدین، فرزند قوام الدین، فرزند اسماعیل، فرزند عباد، فرزند شهاب الدین ابوالمکارم علی، فرزند عباد، فرزند ابوالمجد، فرزند عباد، فرزند علی، فرزند حمزه، فرزند طاهر، فرزند علی، فرزند محمد معروف به ابوالحسن شاعر، فرزند احمد، فرزند محمد، فرزند احمد، فرزند ابراهیم طباطبا، فرزند اسماعیل دیباج، فرزند ابراهیم غمر، فرزند حسن مثنی، فرزند امام حسن مجتبی حسن بن علی علیه السّلام .

[ویکی فقه] سیدمحمد طباطبایی (ابهام زدایی). سیدمحمد طباطبایی ممکن است اشاره به اشخاص و شخصیت های ذیل باشد: • سید محمد مجاهد طباطبایی، از علمای بزرگ شیعه در قرن سیزدهم هجری قمری• سیدمحمد طباطبایی زواره، از علمای قرن دوازدهم هجری قمری• سیدمحمد طباطبایی فشارکی، از علمای قرن سیزدهم هجری قمری
...


کلمات دیگر: