کلمه جو
صفحه اصلی

ابیانه

لغت نامه دهخدا

ابیانه. [ اَن ِ ] ( اِخ ) دهی است از دهستان برزرود بخش نطنز شهرستان کاشان واقع در 38 هزارگزی شمال باختری نطنز و 17 هزارگزی باختر شوسه نطنزبه کاشان. کوهستانی و سردسیر است. سکنه آن 2000 تن. آب آن از چشمه سار و 20 رشته قنات. محصول آن غلات ، انواع میوه جات و حبوبات. ( از فرهنگ جغرافیائی ج 3 ).

دانشنامه عمومی

اَبیانه روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان نطنز در استان اصفهان است. این روستا در ۳۵ کیلومتری شمال غربی نطنز، در دامنهٔ کوه کرکس است. این روستا یکی از بلندترین نقاط مسکونی در ایران است. ارتفاع از سطح دریا در این روستا ۲۲۲۲ متر می باشد. به اعتبار معماری بومی و بناهای تاریخی پُرتنوع آن، از روستاهای مشهور ایران است. ابیانه با آب و هوای معتدل، دارای موقعیت طبیعی مساعدی است. این روستا در تاریخ ۳۰ مرداد ۱۳۵۴ با شمارهٔ ثبت ۱۰۸۸ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.طویله
این روستا در دهستان برزرود قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۳۰۱ نفر (۱۴۷ خانوار) بوده است.
در زبان محلی به ابیانه ویونا (Viuna) می گویند. وی(Vi) به معنای بید و ویانه(Viyane) به معنای بیدستان است. (ابیانه در گذشته بیدستان بوده اس در طول زمان ویونا به ابیانه دگرگون شده است.
مدرکی

دانشنامه آزاد فارسی

اَبْیانه
نمونه ای از معماری بومی نمونه ای از معماری بومی نمونه ای از معماری بومی آبادی مشهور و خوش آب و هوا در دامنۀ شمال غربی کوه کرکس و در ۲۸کیلومتری شهر نطنز. کنار برزرود در درۀ جنوبی کوه پنجه علی و سه راه هنجن به مراوند و میمه قرار دارد. ارتفاع آن ۲,۲۰۰ متر و اقلیم آن معتدل مایل به سرد و خشک است. مسجد جامع ابیانه و محراب چوبی آن با تاریخ ۷۷۶ق و منبر چوبی با تاریخ ۴۶۶ق به همراه کتیبۀ به خط کوفی از دیدنی های این منطقه است. حفظ آداب و رسوم کهن از ویژگی های اصلی مردم ابیانه است به طوری که معماری ساختمان ها، بناهای تاریخی و حتی پوشاک اهالی غالباً بومی و دیدنی است و مهم ترین قطب گردشگری منطقه به شمار می رود.

پیشنهاد کاربران

ابیانه قبلا بانام ویونا بوده و ویونا یعنی جایی که آب فراوان داشته است


کلمات دیگر: