کلمه جو
صفحه اصلی

سریه

عربی به فارسی

گمنامي , بينامي , خلوت , تنهايي , پوشيدگي , پنهاني , اختفاء , نوار , روبان , نوار ماشين تحرير , نوار ضبط صوت و امثال ان , نوار فلزي , تسمه , تراشه , برهنه کردن , محروم کردن از , لخت کردن , چاک دادن , تهي کردن , باريکه , مارک , علا مت , درجه نظامي , پاگون , خط راه راه , يراق , پارچه راه راه , راه راه کردن , تازيانه زدن , بانوار بستن


فرهنگ فارسی

( اسم ) ۱ - گروهی از لشکر ( از ۵ تا ۳٠٠ و ۴٠٠ تن ) . ۲ - لشکری که پیغامبر ( ص ) بذات خویش در آن نباشد و به سر کردگی یکی از صحابه فرستاده شده باشد مقابل غزوه .
تخم ملخ لغت فی سروره

لغت نامه دهخدا

سریة. [ س ِرْی َ ] (ع اِ) تخم ملخ . لغة فی سروة. (منتهی الارب ).


سریة. [ س ُرْ ری ی َ ] (ع اِ) (از: «س رو») کنیزی که برای جمع و تمتع باشد و این معرب است به لفظ سِر که به معنی جماع باشد. (غیاث ). گفته اند مشتق از سر است و گفته اند مشتق است از سرور. (از اقرب الموارد). آن کنیزک که از زن پنهان دارند. ج ِ سراری .(مهذب الاسماء). کنیزک فراش . (صراح اللغة) (از منتهی الارب ) : مر او را هزار زن بوده سیصد آزاد وهفتصد سریه . (ترجمه ٔ تاریخ طبری بلعمی ). در شب خالی کردند و همه ٔ سریه ها و حرات بزرگان به دیدار او آمدند. (تاریخ بیهقی چ ادیب ص 256). و از جمله اسباب تجمل دوازده هزار کنیزک در سراهای او بودند و از سریه یا مطربه یا خدمتکار. (فارسنامه ٔ ابن البلخی ص 103).


سریه. [ س َ ری ی َ ]( ع اِ ) ( از: «س ری » ) لشکری که زیاده از پنج کس باشد تا چهارصد کس مقدار چهارصدتن. ج ، سرایا. ( مهذب الاسماء ). پاره ای از لشکر از پنج نفر تا سه صد یا چهارصد. ( منتهی الارب ). || مقابل غزوه :
یک سریة میفرستادی رسول
بهر جنگ کافر و دفع فضول.
( مثنوی ).
و به اصطلاح اهل حدیث لشکری که حضرت رسالت پناه خود به ذات مقدس در آن نباشد و بسرکردگی یکی از اصحاب فرستاده باشند. ( غیاث ).

فرهنگ عمید

۱. [مقابلِ غزوه] جنگی که حضرت رسول شخصاً در آن شرکت نداشته و یکی از اصحاب را به سرکردگی سپاهیان تعیین نموده.
۲. [جمع: سرایا] [قدیمی] دسته ای از لشکر، گروهی از سپاهیان.

دانشنامه عمومی

سَریِّه (به عربی: سَریَّة؛ ج: سَرایا) یا بَعْث، به جنگ هایی در دوره محمد اطلاق می شود که بدون حضور مستقیم او و به فرماندهی یکی از اصحاب صورت گرفته بوده است.
ویکی شیعه، سریه (آخرین ویرایش ۱۹ دسامبر ۲۰۱۸، ساعت ۱۳:۰۸)
دربارهٔ وجه تسمیه سریه دو احتمال مطرح ساخته اند:
البته گفته اند که احتمال دوم صحیح نیست، زیرا «سرّ» از لحاظ لغوی غیر از «سَرِی» است.
ابن اسحاق می گوید: بعث ها و سریه های رسول خدا سی و هشت بعث یا سریه بود. مسعودی از جمعی، سی و پنج بعث و سریه و از طبری چهل و هشت سریه و از بعضی شصت و شش سریه و بعث نقل می کند. طبرسی در اعلام الوری سی و شش سریه می نویسد.

دانشنامه آزاد فارسی

سَریّه
رجوع شود به:غزوه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سَریّه از جمله الفاظی است که در فقه کاربرد دارد.
سَریّه با فتح سین و تشدید یاء تلفظ می شود.

معنای سَریّه
پیش قراولان سپاه را سَریّه می گویند.

تبیین معنای سَریّه
سریه بر تعدادی از سپاهیان لشکر، بین پنج تا سیصد یا چهارصد تن که پیشاپیش لشکر به سوی دشمن حرکت می‏کنند، اطلاق شده است.

کاربرد سریه در فقه و احکام آن
...

جدول کلمات

کنیز

پیشنهاد کاربران

گروهی از لشکر که به دستور یکی از صحابه فرستاده شده باشد ، ترور

وقتی حضرت رسول اکرم ( صلی الله علیه و آله و سلم ) لشکری رابه جنگ میگماشت وخود آن حضرت با آن لشکر نبود آن را بعث و سَریّه مینامند
از کتاب منتهی آالامال از شیخ عباس قمی


کلمات دیگر: