کلمه جو
صفحه اصلی

صومعه سرا

فرهنگ فارسی

بخشی است از شهستان فومن واقع در شمال غربی شهرستان . هوای معتدل و مرطوب است . آب مزروعی قرای تابع بخش از رودخانه های تنیان سیاه رودخان پلنگ رود و رود ماسوله تامین میگردد. محصول عمده برنج توتون سیگار ابریشم چای و مختصر نیشکر است . راه شوسه رشت بطالش تقریبا از وسط این بخش میگذرد. بخش مزبور از دو دهستان ( مرکزی گسکرات ) تشکیل شده و جمع قرای آن حدود ۱٠۳ آبادی بزرگ و کوچک و مجموع سکنه آن حدود ۱٠۴۶۹۶ تن است. دهستان مرکزی از ۶٠ آبادی تشکیل شده و حدود ۴۸٠٠٠ تن جمعیت دارد . قرای مهم آن عبارتند از : کسما پشیتر میانده مرکیه گوراب زرمخ (که در نهضت جنگل مرکز جنگلیان بود ) پیشخان پشته سار تنیان . ۲ - شهر کوچک صومعه سرا مرکز بخش صومعه سرا در ۲۲ کیلومتری مغرب رشت و ۱۶ کیلومتری مغرب فومن از طریق جمعه بازار سر راه شوسه رشت به طالش از طریق کسما و طاهر گوراب: ۱٠۹۸۲ تن سکنه دارد . دارای کارخانه برنج کوبی است . آب از رود ماسوله تامین میشود . محصول عمده برنج توتون سیگار ابریشم و چای است و بیشتر سکنه کاسب هستند .

لغت نامه دهخدا

صومعه سرا. [ ص َ م َ ع َ س َ ] (اِخ ) شهر کوچک صومعه سرا مرکز بخش صومعه سرا تابع شهرستان فومن و مختصات جغرافیائی آن بشرح زیر است : طول 94 درجه و 19 دقیقه عرض 37 درجه و 17 دقیقه در 22 هزارگزی باختر رشت و 16 هزارگزی باختر فومن از طریق جمعه بازار. سر راه شوسه ٔ رشت به طالش از طریق کسما و طاهرگوراب واقع شده است . ادارات دولتی قصبه عبارت از: بخشداری ، شهرداری ، دارائی ، دخانیات ، پست و تلگراف و تلفن ، بهداری ، آمار، ژاندامری ، دامپزشکی و جنگل بانی و دارای 8 هزار تن جمعیت است . در حدود 250 دکان دارد و روزبروز وسعت بازار واهمیت اقتصادی آن افزوده میشود. در سال 1327 با شرکت سهامی عده ای از سکنه ، کارخانه ٔ برقی در آنجا دائر شده و روشنائی آن را تأمین میکند. کارخانه ٔ برنج کوبی آن در حدود 7 ماه از سال دائر است و 20 تن کارگر دارد. آب آن از رودخانه ٔ ماسوله تأمین میشود. محصول عمده ٔ آن برنج ، توتون سیگار، ابریشم و چای ، و بیشتر سکنه ٔ آن کاسب بازاری هستند و روزهای یکشنبه هر هفته بازار عمومی دارند. یک باب دبیرستان و یک باب دبستان مختلط نیز دارد. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2).


صومعه سرا. [ ص َ م َ ع َ س َ ] (اِخ ) نام یکی از بخشهای شهرستان فومن ،همچنین نام شهر کوچک مرکز بخش است . این بخش در قسمت شمال باختری شهرستان واقع و هوای آن معتدل و مرطوب است . آب مزروعی قرای تابع بخش از رودخانه های تنیان ، سیاه رودخان ، پلنگ رود و رودخانه ٔ ماسوله تأمین میگردد. محصول عمده ٔ این بخش به ترتیب اهمیت : برنج ، توتون سیگار، ابریشم ، چای و مختصر نیشکر در چند محل بخصوص است . راه شوسه ٔ رشت به طالش تقریباً از وسط این بخش از قصبات صومعه سرا، کسما، اباتر، طاهرگوراب و ضیابرمیگذرد. این بخش از دو دهستان یکی مرکزی و دیگری گسگرات تشکیل شده ، جمع قرای بخش در حدود 103 آبادی بزرگ و کوچک و جمع سکنه ٔ آن در حدود 63000 تن است . دهستان مرکزی از 60 آبادی تشکیل شده و در حدود 48 هزار تن جمعیت دارد. قرای مهم آن عبارتند از: قصبه ٔ کسما که در 4 هزارگزی شمال صومعه سرا واقع است و اهمیت تاریخی دارد و سابقاً مرکز حکومت فومنات بوده است . قرای مهم دیگر عبارت است از پشتیر، میانده ، مرکیه ، گوراب زرمخ که در انقلابات جنگل مرکز انقلابیون بوده ، پیشخان ،پشته ساز و تنیان . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2).


صومعه سرا. [ ص َ م َ ع َ س َ ] ( اِخ ) شهر کوچک صومعه سرا مرکز بخش صومعه سرا تابع شهرستان فومن و مختصات جغرافیائی آن بشرح زیر است : طول 94 درجه و 19 دقیقه عرض 37 درجه و 17 دقیقه در 22 هزارگزی باختر رشت و 16 هزارگزی باختر فومن از طریق جمعه بازار. سر راه شوسه رشت به طالش از طریق کسما و طاهرگوراب واقع شده است. ادارات دولتی قصبه عبارت از: بخشداری ، شهرداری ، دارائی ، دخانیات ، پست و تلگراف و تلفن ، بهداری ، آمار، ژاندامری ، دامپزشکی و جنگل بانی و دارای 8 هزار تن جمعیت است. در حدود 250 دکان دارد و روزبروز وسعت بازار واهمیت اقتصادی آن افزوده میشود. در سال 1327 با شرکت سهامی عده ای از سکنه ، کارخانه برقی در آنجا دائر شده و روشنائی آن را تأمین میکند. کارخانه برنج کوبی آن در حدود 7 ماه از سال دائر است و 20 تن کارگر دارد. آب آن از رودخانه ماسوله تأمین میشود. محصول عمده آن برنج ، توتون سیگار، ابریشم و چای ، و بیشتر سکنه آن کاسب بازاری هستند و روزهای یکشنبه هر هفته بازار عمومی دارند. یک باب دبیرستان و یک باب دبستان مختلط نیز دارد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2 ).

صومعه سرا. [ ص َ م َ ع َ س َ ] ( اِخ ) نام یکی از بخشهای شهرستان فومن ،همچنین نام شهر کوچک مرکز بخش است. این بخش در قسمت شمال باختری شهرستان واقع و هوای آن معتدل و مرطوب است. آب مزروعی قرای تابع بخش از رودخانه های تنیان ، سیاه رودخان ، پلنگ رود و رودخانه ماسوله تأمین میگردد. محصول عمده این بخش به ترتیب اهمیت : برنج ، توتون سیگار، ابریشم ، چای و مختصر نیشکر در چند محل بخصوص است. راه شوسه رشت به طالش تقریباً از وسط این بخش از قصبات صومعه سرا، کسما، اباتر، طاهرگوراب و ضیابرمیگذرد. این بخش از دو دهستان یکی مرکزی و دیگری گسگرات تشکیل شده ، جمع قرای بخش در حدود 103 آبادی بزرگ و کوچک و جمع سکنه آن در حدود 63000 تن است. دهستان مرکزی از 60 آبادی تشکیل شده و در حدود 48 هزار تن جمعیت دارد. قرای مهم آن عبارتند از: قصبه کسما که در 4 هزارگزی شمال صومعه سرا واقع است و اهمیت تاریخی دارد و سابقاً مرکز حکومت فومنات بوده است. قرای مهم دیگر عبارت است از پشتیر، میانده ، مرکیه ، گوراب زرمخ که در انقلابات جنگل مرکز انقلابیون بوده ، پیشخان ،پشته ساز و تنیان. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 2 ).

دانشنامه عمومی

صومعه سرا (گیلکی: سوماسرا) شهری در ۲۵ کیلومتری غرب شهرستان رشت است. از شمال به تالاب انزلی، از شرق به رشت و شفت، از غرب به رضوانشهر و ماسال و از جنوب به فومن مرتبط است. محصولات عمده این شهرستان برنج، چای، نیشکر، کرم ابریشم، زعفران و صنوبر است.
صومعه سرادر گذشته یکی از روستاهای بخش کسما و از توابع شهرستان فومن بشمار می رفت و نسبت یه آبادی های اطراف خود از اهمیت کمتری برخوردار بوده لیکن امروزه به دلیل داشتن موقعیت بهتر از آبادیهای دیگر پیشی گرفته و به صورت مرکز شهرستان از اعتبار برخوردار است. صومعه سرا شهر زیبائی است که میان کشتزارها و باغهای وسیع قرار گرفته است برنج و توتون از محصولات مهم صومعه سرا ست و در کنار آن پرورش کرم ابریشم و چایکاری رواج زیادی دارد.


کلمات دیگر: