کلمه جو
صفحه اصلی

مرکز اسلامی هامبورگ

دانشنامه عمومی

مرکز اسلامی هامبورگ (به آلمانی: Islamisches Zentrum Hamburg) یکی از مهم ترین مؤسسات اسلامی و شیعی در اروپا و آلمان است.
محمد محققی لاهیجی (از زمان تأسیس تا ۱۹۶۵)
سید محمد حسینی بهشتی (از سال ۱۹۶۵ تا سال ۱۹۷۰)
محمد مجتهد شبستری (از سال ۱۹۷۰ تا سال ۱۹۷۸)
سید محمد خاتمی (از سال ۱۹۷۸ تا سال ۱۹۸۰)
محمد علی مقدم (از سال ۱۹۸۰ تا سال ۱۹۹۲)
محمدباقر انصاری (از سال ۱۹۹۲ تا سال ۱۹۹۹)
سید رضا حسینی نسب (از سال ۱۹۹۹ تا سال ۲۰۰۳)
سید عباس حسینی قائم مقامی (از سال ۲۰۰۴ تا ۲۰۰۹)
رضا رمضانی (از سال ۲۰۰۹ تا 2018)
محمد هادی مفتح (از سال ۲۰۱۸)
طی جلسه ای که توسط ایرانیان در هتل آتلانتیک هامبورگ در سال ۱۳۳۲ (۱۹۵۳ میلادی) برگزار شد، بنا بر تشکیل مرکزی اسلامی و بنای مسجدی برای ایرانیان مقیم این شهر انجام گرفت. بعدها تصمیم بر گسترده تر شدن فعالیت مرکز برای تمام مسلمانان هامبورگ شد. در ادامه طی نامه ای این پیشنهاد به اطلاع آیت الله بروجردی رسید و او در نامه ای ضمن موافقت خود با این طرح فرستاده ای بنام محمد محققی لاهیجی نیز برای انجام این کار تعیین کردند. این فرستاده از نخستین سفرای شیعه در اروپا در قرن بیستم بود.
رئیسان و امامان این مرکز اسلامی همواره از کشور ایران به آلمان اعزام می شوند. مسئولان و امامان این مرکز عبارت اند از:
اولین معاون این مرکز شبستری بودند که در زمان مدیریت بهشتی فعالیت می کرد. بعد از انقلاب اسلامی در سال ۱۹۹۲ دکتر یونس نوربخش به عنوان اولین معاون و قائم مقام مرکز در زمان مدیریت انصاری محلاتی فعالیت می کرد. او (یونس نوربخش) پس از بازگشت به ایران مجدداً در سال ۲۰۰۰ میلادی به دعوت مدیر وقت حسینی به عنوان معاون مرکز و اولین رئیس آکادمی اسلامی آلمان آغاز به فعالیت نمود. او ۹ ماه نیز با حکم رسمی، سرپرستی مرکز اسلامی هامبورگ را بر عهده داشت.

دانشنامه آزاد فارسی

نام بنا و بنیادی اسلامی در کشور آلمان. فکر تأسیس این مرکز در ۱۳۳۲ش از سوی جمعی از ایرانیان در هتل آتلانتیک شهر هامبورگ مطرح و تصمیم به ساخت مسجد و مرکزی فرهنگی گرفته شد و هیئت مدیره ای ۹ نفره نیز مسئولیت انجام کار را پذیرفت. در ۱۳۳۴، حجت الاسلام محققی به عنوان نمایندۀ مرجع تقلید آیت الله بروجردی و امام جماعت مسجد به هامبورگ رفت. در ۹ مهر ۱۳۳۶ زمینی به مساحت ۳,۷۴۴ متر مربع به مبلغ ۲۵۰هزار مارک توسط یکی از خیرین ایرانی به نام حاج قاسم همدانیان، خریداری و اهدا شد. در ۱۳۴۳ مراجع وقت آیت الله دکتر بهشتی را به عنوان امام مسجد برگزیدند و هیئت امنای هفت نفره جدیدی برای تکمیل بنا و مرکز معرفی شدند. وی مؤسسه ای اسلامی ـ فرهنگی و معتبر و رسمی را در آلمان به ثبت رساند و فعالیت های آن را گسترش داد. پس از بازگشت دکتر بهشتی به ایران، حجت الاسلام محمد مجتهد شبستری عهده دار مدیریت و امامت مسجد هامبورگ شد. از ۱۳۵۷ تا ۱۳۵۹ مسئولیت مرکز با حجت الاسلام محمد خاتمی و پس از آن تا ۱۳۷۸ با حجت الاسلام مقدم و حجت الاسلام انصاری بوده است. پس از آن حجت الاسلام حسینی نسب در مرکز اسلامی هامبورگ عهده دار مدیریت و امامت شد. رئیس فعلی آن (۱۳۸۷) حجت الاسلام قائم مقامی است. یکی از مراکز وابسته به مرکز اسلامی هامبورگ، آکادمی علمی اسلامی است که در ۱۹۷۸ در شهر کلن آلمان توسط پروفسور عبدالجواد فلاطوری به ثبت رسید که به شناساندن اسلام در مراکز علمی و آموزشی غرب اهتمام داشت. بنابه وصیت فلاطوری، آکادمی و کتابخانۀ وی در اختیار مرکز اسلامی هامبورگ قرار گرفت. ساختمان زیبا و گنبد دیدنی مسجد مرکز اسلامی هامبورگ در کنار دریاچۀ آلستر در شهر هامبورگ، هم اکنون از نقاط دیدنی و توریستی این شهر است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] مرکز اسلامی هامبورگ، از قدیمی ترین مراکز اسلامی - شیعی در کشور آلمان که فعالیت های فرهنگی، آموزشی برای مسلمانان انجام می دهد.
در سال ۱۳۳۲ شمسی برابر با ۱۹۵۳ میلادی در جلسه ای که با حضور جمعی از ایرانیان مقیم هامبورگ در هتل آتلانتیک این شهر برگزار گردید، گفتگویی پیرامون لزوم تشکیل مرکزی اسلامی و بنای مسجدی برای ایرانیان مقیم این شهر انجام گرفت. این پیشنهاد با استقبال حاضران روبرو شد و قرار شد دایره فعالیت این مرکز و مسجد تنها به ایرانیان محدود نگردد و مرکزی برای همه مسلمانان شهر هامبورگ تأسیس شود.


کلمات دیگر: