کلمه جو
صفحه اصلی

اسفند


مترادف اسفند : اسپند، حرمل، حرمله، سپند، اسفندماه، حوت

برابر پارسی : اسپند

فارسی به انگلیسی

esfand, wild rue, [twelfth month having 29 or 30 days

Esfand/Espand is the twelfth month of the Iranian calendar [has 29 days or 30 days in leap year]


wild rue, rue (Peganum), harmel (Peganum), African rue (Peganum harmala)


فرهنگ اسم ها

اسم: اسفند (پسر) (اوستایی) (تاریخی و کهن، طبیعت، کهکشانی) (تلفظ: esfand) (فارسی: اسفند) (انگلیسی: esfand)
معنی: پاک، مقدس، ماه دوازدهم سال شمسی، ( اوستایی )، ( در گاه شماری ) ماه دوازدهم از سال شمسی، ( در گیاهی ) دانه ی سیاه خوش بویی که آن را برای دفع چشم زخم در آتش می ریزند، ( در گیاهی ) گیاهی علفی چند ساله با گل های سفید و میوه ی ناشکوفا که دانه هایی سیاه رنگ در داخل میوه ی آن قرار دارد

(تلفظ: esfand) (اوستایی) (= اسپند) به معنی مقدس؛ (در گاه شماری) ماه دوازدهم از سال شمسی ؛ (در گیاهی) دانه‌ی سیاه خوش بویی که آن را برای دفع چشم زخم در آتش می‌ریزند ؛ (در گیاهی) گیاهی علفی چند ساله با گل‌های سفید و میوه‌ی ناشکوفا که دانه‌هایی سیاه رنگ در داخل میوه‌ی آن قرار دارد . + ن .ک . اسپند .


مترادف و متضاد

اسپند، حرمل، حرمله، سپند


اسفندماه، حوت


۱. اسپند، حرمل، حرمله، سپند
۲. اسفندماه، حوت


فرهنگ فارسی

یکیاز امشاسپداننماینده بردباری و سازش اهورا مزدا و واسطه بین آفریدگارو آفریدگان است . در جهان خاکی نگهبانی زمین با اوست وی موکل بروز پنجم هر ماه شمسی ( اسپندار مذ روز ) و دوازدهمین ماه هر سال شمسی ( اسپندارمذماه اسفند ماه ) است . او را اسفند واسپند هم خوانند.
( اسم ) ۱ - ماه دوازدهم سال شمسی و ماه سوم زمستان . ۲ - روز پنجم از هر ماه شمسی . ۳ - یکی از امشاسپندان نمایند. بردباری و سازش اهورا و نگاهبان زمین . ۴ - گیاهی است از تیر. سدابیان که بیشتر در نواحی مرکزی و شرقی و جنوبی و غربی آسیا در آب و هوای بحر الرومی یا معتدل و نواحی استوایی میروید اسپند سپند حرمله سداب بری
نام الکه ایست در نیشابور

(گیاه شناسی) گیاه پایا از تیره‌ی سدابیان، اسپند



جملات نمونه

اسفنددانه ( دانه‌ی اسفند که دود می‌کنند) / اسپنددانه

wild rue seed


فرهنگ معین

(اِ فَ )( اِ. ) = اسپند. سپند: ۱ - آخرین ماهِ سال شمسی . ۲ - نام روز پنجم از هر ماه شمسی . ۳ - یکی از امشاسپندان ، نماد بردباری و نگاهبان زمین . ۴ - گیاهی است با گل های ریز سفیدرنگ و دانه های سیاه که دانه های سیاه آن را برای دفعِ چشم زخم ، روی آتش می ریزن

(اِ فَ)( اِ.) = اسپند. سپند: 1 - آخرین ماهِ سال شمسی . 2 - نام روز پنجم از هر ماه شمسی . 3 - یکی از امشاسپندان ، نماد بردباری و نگاهبان زمین . 4 - گیاهی است با گل های ریز سفیدرنگ و دانه های سیاه که دانه های سیاه آن را برای دفعِ چشم زخم ، روی آتش می ریزند.


لغت نامه دهخدا

اسفند. [ اِ ف َ ] ( اِ ) در اوستا سپنته صفت است ( در تأنیث سپنتا ) یعنی پاک یا مقدس ، برابر سانکتوس لاتینی. این صفت در اوستا از برای خود اهورمزدا و گروهی از ایزدان و مردمان و جز آن آورده شده است از آن جمله برای ارمیتی. سپنته در بسیاری از کلمات بسیط و مرکب فارسی بجا مانده مانند: اسفند یا سپند گیاهی که در لاتینی روتا نام دارد و دانه آن بخوری است معروف. حنظله بادغیسی گوید:
یارم سپند اگرچه بر آتش همی فکند
از بهر چشم تا نرسد مر ورا گزند
اورا سپند و آتش ناید همی بکار
با روی همچو آتش و با خال چون سپند.
همچنین سپند ( اسپند ) نام کوهی بوده در سیستان. اسدی گوید:
یکی شهر بد پشت اسپندکوه
بسی رهزنان گشته آنجا گروه.
و فردوسی گوید:
بخون نریمان کمر را ببند
برو تازیان تا بکوه سپند.
کلمات و نامهای امشاسپند و گوسپند ( گوسفند ) و اسفندیار و آذرباد مهراسپند از همین لغت سپنته ترکیب یافته است. سپندار و سپندارمذ و در پهلوی سپندارمت و در اوستا سپنتا آرمتی ، از دو کلمه ترکیب یافته است ودومین جزء آرمتی است و آن نیز از دو کلمه ساخته شده : آرم که از قیود است بمعنی درست یا آنچنان که شاید و باید و بجا و آن خود جداگانه در اوستا بکار رفته. و دیگری متی از مصدر من اوستائی بمعنی «اندیشیدن ». از ترکیب «ارم + متی » یک میم طبق قاعده ( که چون دو حرف هم جنس در کلمه مرکب آید یکی را در دیگری ادغام و در نوشتن حذف کنند ) ساقطشده است. اَرمتی بمعنی فروتنی و بردباری و سازگاری گرفته شده در مقابل ترومتی که بمعنی بادسری و خیره سری و ناسازگاری و برتنی و سرکشی است. بنابر آنچه گذشت آرمتی با صفت خود سپنتا ( سپنتا آرمتی ) که در فارسی سپندارمذ شده یعنی فروتنی پاک یا تواضع مقدس ، امروزه نام دوازدهمین ماه را اسفند گوئیم یعنی موصوفش را که ارمذ ( ارمت ، اَرمتی ) باشد از زبان انداخته ایم. رجوع به فرهنگ ایران باستان پورداود ج 1 ص 78، 82 شود. || نام ماه دوازدهم باشد از سال شمسی. ( برهان ). ماه سوم زمستان و ماه دوازدهم سال شمسی ایرانی ، مطابق حوت. اسپند. اسفندماه. اسفندار. اسپندارمذ. اسفندارمذ. || نام روز پنجم از هر ماه شمسی ایرانی.

اسفند. [ اِ ف َ] ( اِ ) اسفندانه. نام داروئی است که آنرا هزاراسفند نیز گویند و آن نوعی از سداب کوهی باشد و بعربی حرمل عامی خوانند. ( برهان ). تخمی است که سوزند چشم زخم را. حَرمَل. ( تاج العروس ).حَرمَلَه. اسپند. سپند. حرمل عامی. حرمل احمر. ابن البیطار در مفردات خود گوید: ابن سمجون گفته است : ازحرمل سپید و سرخ باشد، سپید آن حرمل عربی است که بیونانی مولی نامند و سرخ آن حرمل عامی است که آنرا بزبان فارسی اسفند خوانند.

اسفند. [ اِ ف َ ] (اِخ ) نام الکه ای است در نیشابور. (برهان ).


اسفند. [ اِ ف َ / ف ِ ] (ع اِ) می . (منتهی الارب ). خمر. شراب . جوالیقی گوید: الاسفَنْط و الاسفِنْط و الاسفَنْد و الاسفِنْد؛ اسم من اسماء الخمر. و روی لی عن ابن السکیت انه قال : هو اسم بالرومیةمعرّب ، و لیس بالخمر، و انّما هو عصیرُ عنب . قال : ویسمی اهل الشام الاسفنط «الرساطون »، یطبخ و یجعل فیه افواه ثم یُعتّق . و روی لنا عن ابن قتیبة «الاسفنط» و «الاسفند» الخمر و قال ابن ابی سعید: «الاسفنط» و «الاصفند». قالوا: هی اعلی الخمر و اصفاها. قال الاعشی :
و کأن ّ الخمر العتیق من الاسَ
َفنط ممزوجة بماء زلال
باکرتها الاغراب فی سنةالنو-
م فتجری خلال شوک السیال .
(المعرب جوالیقی چ احمد محمد شاکر 1361 هَ . ق . ص 18 ، 19). رجوع به اسفنطشود.


اسفند. [ اِ ف َ] (اِ) اسفندانه . نام داروئی است که آنرا هزاراسفند نیز گویند و آن نوعی از سداب کوهی باشد و بعربی حرمل عامی خوانند. (برهان ). تخمی است که سوزند چشم زخم را. حَرمَل . (تاج العروس ).حَرمَلَه . اسپند. سپند. حرمل عامی . حرمل احمر. ابن البیطار در مفردات خود گوید: ابن سمجون گفته است : ازحرمل سپید و سرخ باشد، سپید آن حرمل عربی است که بیونانی مولی نامند و سرخ آن حرمل عامی است که آنرا بزبان فارسی اسفند خوانند.
- مثل اسفند، مثل اسفند بر آتش ؛ سخت بی قرار.
|| خردل . (انجمن آرا).و رجوع به اسپند و اسفند (ماه ) شود.


اسفند. [ اِ ف َ ] (اِ) در اوستا سپنته صفت است (در تأنیث سپنتا ) یعنی پاک یا مقدس ، برابر سانکتوس لاتینی . این صفت در اوستا از برای خود اهورمزدا و گروهی از ایزدان و مردمان و جز آن آورده شده است از آن جمله برای ارمیتی . سپنته در بسیاری از کلمات بسیط و مرکب فارسی بجا مانده مانند: اسفند یا سپند گیاهی که در لاتینی روتا نام دارد و دانه ٔ آن بخوری است معروف . حنظله ٔ بادغیسی گوید:
یارم سپند اگرچه بر آتش همی فکند
از بهر چشم تا نرسد مر ورا گزند
اورا سپند و آتش ناید همی بکار
با روی همچو آتش و با خال چون سپند.
همچنین سپند (اسپند) نام کوهی بوده در سیستان . اسدی گوید:
یکی شهر بد پشت اسپندکوه
بسی رهزنان گشته آنجا گروه .
و فردوسی گوید:
بخون نریمان کمر را ببند
برو تازیان تا بکوه سپند.
کلمات و نامهای امشاسپند و گوسپند (گوسفند) و اسفندیار و آذرباد مهراسپند از همین لغت سپنته ترکیب یافته است . سپندار و سپندارمذ و در پهلوی سپندارمت و در اوستا سپنتا آرمتی ، از دو کلمه ترکیب یافته است ودومین جزء آرمتی است و آن نیز از دو کلمه ساخته شده : آرم که از قیود است بمعنی درست یا آنچنان که شاید و باید و بجا و آن خود جداگانه در اوستا بکار رفته . و دیگری متی از مصدر من اوستائی بمعنی «اندیشیدن ». از ترکیب «ارم + متی » یک میم طبق قاعده (که چون دو حرف هم جنس در کلمه ٔ مرکب آید یکی را در دیگری ادغام و در نوشتن حذف کنند) ساقطشده است . اَرمتی بمعنی فروتنی و بردباری و سازگاری گرفته شده در مقابل ترومتی که بمعنی بادسری و خیره سری و ناسازگاری و برتنی و سرکشی است . بنابر آنچه گذشت آرمتی با صفت خود سپنتا (سپنتا آرمتی ) که در فارسی سپندارمذ شده یعنی فروتنی پاک یا تواضع مقدس ، امروزه نام دوازدهمین ماه را اسفند گوئیم یعنی موصوفش را که ارمذ (ارمت ، اَرمتی ) باشد از زبان انداخته ایم . رجوع به فرهنگ ایران باستان پورداود ج 1 ص 78، 82 شود. || نام ماه دوازدهم باشد از سال شمسی . (برهان ). ماه سوم زمستان و ماه دوازدهم سال شمسی ایرانی ، مطابق حوت . اسپند. اسفندماه . اسفندار. اسپندارمذ. اسفندارمذ. || نام روز پنجم از هر ماه شمسی ایرانی .


فرهنگ عمید

۱. ماه دوازدهم از سال خورشیدی، ماه سوم زمستان.
۲. (زیست شناسی ) گیاهی خودرو، با گل های سفید کوچک و دانه های ریز سیاه.
۳. (زیست شناسی ) دانۀ خوش بوی این گیاه که آن را برای دفع چشم زخم در آتش می ریزند: یارم سپند اگرچه بر آتش همی فکند / از بهر چشم تا نرسد مر وُرا گزند او را سپند و آتش نآید همی به کار / با روی همچو آتش و با خال چون سپند (حنظلۀ بادغیسی: شاعران بی دیوان: ۴ ).
۴. [قدیمی] = اسپندارمذ

۱. ماه دوازدهم از سال خورشیدی؛ ماه سوم زمستان.
۲. (زیست‌شناسی) گیاهی خودرو، با گل‌های سفید کوچک و دانه‌های ریز سیاه.
۳. (زیست‌شناسی) دانۀ خوش‌بوی این گیاه که آن‌ را برای دفع چشم‌زخم در آتش می‌ریزند: ◻︎ یارم سپند اگرچه بر آتش همی‌فکند / از بهر چشم تا نرسد مر وُرا گزند ـ او را سپند و آتش نآید همی به کار / با روی همچو آتش و با خال چون سپند (حنظلۀ بادغیسی: شاعران بی‌دیوان: ۴).
۴. [قدیمی] = اسپندارمذ


دانشنامه عمومی

اسفند یا اسپند (در زبان فارسی افغانستان: حوت)، در زبان پشتو کب (به پشتو: کب) و در زبان کردی ره شه مه (به کردی: رەشەمە)، دوازدهمین و آخرین ماه سال خورشیدی است. اسفند سومین و آخرین ماه فصل زمستان است. این ماه در سال های عادی ۲۹ روز و در سال های کبیسه ۳۰ روز دارد. این ماه از روز ۳۳۷م سال شروع می شود و در روز آخر سال (در سال های عادی روز ۳۶۵م و در سال های کبیسه روز ۳۶۶م) پایان می یابد.
۱۳۸۸ - فرمانده نیروی انتظامی تهران بزرگ در جریان اعتراضات مردمی جنبش سبز از کار برکنار شد.
۱۳۸۹ - ادامه اعتراضات جنبش سبز در ۱ اسفند ۱۳۸۹.
۱۲۸۹ - با تنظیم تاریخ رسمی کشور بر اساس گاه شماری هجری شمسی، استفاده از تقویم هجری قمری ممنوع شد.
۱۸۲۸ - امضای عهدنامه ترکمنچای بین ایران و روسیه.
۱۹۲۱ - با کودتای رضاخان تهران به اشغال قوای قزاق درآمد، سید ضیاءالدین طباطبایی نخست وزیر و رضا خان وزیر جنگ و فرمانده کل قوا شد. (۱۲۹۹ شمسی)
۱۹۵۸ - با اتحاد مصر و سوریه، جمهوری متحد عربی پایه گذاری شد.
۱۹۸۴ - جنگ ایران و عراق: آغاز عملیات خیبر در شرق دجله و شمال بصره. (۱۳۶۲ جلالی)
۱۳۸۸ - دستگیری عبدالمالک ریگی
۱۳۸۸ - ثبت جهانی نوروز در مجمع عمومی سازمان ملل
۱۸۴۸ - قیام مردم فرانسه بر علیه پادشاه لویی فیلیپ و برکناری او.
۱۹۱۸ - اعلام استقلال کشور استونی از جماهیر شوروی.
۱۹۴۹ - امضای قرارداد آتش بس میان اسرائیل و مصر.
۷۴۷ (پیش از میلاد) - نبونصر پادشاهی جدید را در بابل بنا نهاد.
۱۹۶۳ - محمد رضا شاه پهلوی به زنان که نیمی از جمعیت ایران هستند حق رأی و حق انتخاب شدن در مجلس را می دهد.
۱۹۶۶ - ایران – جمعیت ایران ۲۴٬۸۷۲٬۰۰۰ میلیون نفر است که ۹٬۳ میلیون شهرنشین و ۱۵٬۵ میلیون نفر روستانشین هستند.
۱۹۷۶ - داکار – شهبانو از سنگال دیدن می کند. نخستین سنگ بنای یک پالایشگاه نهاده می شود.
۱۳۶۳ - تأسیس سازمان مطالعه و تدوین کتب علوم انسانی دانشگاه ها (سمت)
۱۳۳۱ ‐ توطئه کشتن محمد مصدق نخست وزیر ایران
۱۸۱۳ - امضای پیمان اتحاد سیاسی، نظامی میان روسیه و پادشاهی پروس بر علیه ناپلئون بناپارت.
۹۴۴ - شهر ریو دوژانیرو ایجاد شد.
۱۱۶۹ - اوهایو به عنوان هفدهمین ایالت آمریکا، ثبت شد.
۱۱۹۴ - ناپلئون از تبعید گاه خود، جزیره البا، به فرانسه گریخت.
۱۳۱۷ - محمدرضا پهلوی برای ازدواج با فوزیه، خواهر ملک فاروق پادشاه مصر، به این کشور سفر کرد.
۱۳۱۸ - برای انجام سرشماری در شهر تهران، مردم شهر از خروج از خانه ها منع شدند. جمعیت تهران بر طبق این سرشماری ۵۴۰ هزار نفر اعلام شد.
۱۳۸۸ - ماهنامه ایراندخت و نشریه سینا لغو امتیاز و روزنامه اعتماد توقیف شد.
۱۳۸۹ - تظاهرات مردم ایران در شهرهای مختلف در داخل و خارج از کشور برای آزادسازی رهبران جنبش سبز، میرحسین موسوی و مهدی کروبی؛ این تظاهرات توسط پلیس و نیروهای لباس شخصی حکومت به خشونت کشیده شد و تعدادی از شهروندان نیز بازداشت شدند که به دلیل کمبود جا در زندان های حکومت آن ها را به پادگان های نظامی منتقل کردند در این تظاهرات کسی کشته نشد.
۱۷۹۲ - تصرف شهر رم توسط سربازان فرانسوی.
۱۳۲۱ - شیوع بیماری تیفوس در تهران به دلیل وخامت وضع زندگی مردم هنگام اشغال نظامی ایران در جنگ جهانی اول
۱۳۸۸ - بازداشت جعفر پناهی.
۱۳۸۸ - محمد ولیان فعال دانشجویی دانشگاه دامغان به اعدام محکوم شد.
۱۳۸۸ - توقیف هفته نامه ایراندخت
۱۹۵۹ - تهران - به آگاهی مسکو رساند پاراگراف ششم قرارداد ۱۹۲۱ که بر اساس آن نیروهای شوروی می توانند در شرایط ویژه ای وارد خاک ایران شوند دیگر اعتبار ندارد.
۲۰۰۹ - برگزاری اجلاس شرم الشیخ در جهت کمک به آسیب دیدگان جنگ غزه در مصر.
۱۳۲۴ - دکتر محمد مصدق، نمایندهٔ تهران در مجلس شورای ملی، شدیداً به شوروی که حاضر به خارج ساختن نیروهایش از ایران نمی شد، اعتراض کرد.
۱۳۲۹ - اجتماعات مردم تهران برای ملی شدن صنعت نفت و لغو قرارداد نفت با انگلستان، گسترش یافت.
۱۸۴۵ - پذیرش فلوریدا به عنوان ۲۷مین ایالت آمریکا.
۱۸۵۷ - دومین جنگ تریاک و اعلان جنگ فرانسه و بریتانیا علیه چین.
۱۸۷۵ - نخستین اجرای اپرای کارمن اثر ژرژ بیزه در اپرا-کمیک پاریس.
۱۸۷۸ - بازیابی استقلال بلغارستان از امپراتوری عثمانی بر پایهٔ پیمان سن استفانو.
۱۹۲۳ - انتشار اولین شمارهٔ مجله تایم.
۱۹۳۱ - انتخاب رسمی سرود پرچم پرستاره به عنوان سرود ملی ایالات متحده آمریکا.
۱۹۳۸ - کشف نفت در عربستان سعودی.
۱۹۵۸ - انتخاب نوری السعید به نخست وزیری عراق برای چهاردهمین بار.
۱۹۶۱ - به پادشاهی رسیدن حسن دوم در مراکش.
۱۳۶۳ - انجام سومین عملیات هوایی عراق برای نابودی نیروگاه اتمی بوشهر.
۱۳۵۷ ‐ تأسیس کمیته امداد امام خمینی به دستور سید روح الله خمینی.
۱۹۷۵ - قرارداد صلح الجزایر بین ایران و عراق امضا می شود. معاهده ۱۹۷۵ الجزایر قراردادی میان کشورهای ایران و عراق است که خط مرزی ایران و عراق را تعیین می کند. شاه و صدام حسین بر سر خط مرزی جنوب دو کشور به توافق می رسند. از این پس خط تالوگ دهانه دجله را بین دو کشور تقسیم خواهد نمود. این خط از ژرف ترین نقطه اروندرود می گذرد
۱۹۶۴- تهران - حسنعلی منصور نخست وزیر می شود.
۱۶۱۸ - یوهانس کپلر قانون سوم حرکت سیاره ها را کشف کرد.
۱۹۱۱ - روز جهانی زن را کلارا زتکین در کپنهاگ اعلام می کند.
۵۵۱ - ساخت تالار جدیدی در کاخ سلطنتی تیسفون که به نام طاق کسرا شهرت یافت، به پایان رسید.
۱۲۹۶ - گروهی از مردم تهران در میدان توپخانه اجتماع کردند و ضد انگستان و موافقتامهٔ تقسیم ایران شعار دادند.
۱۳۸۷ - نایب قهرمانی تیم کشتی آزاد ایران در مسابقات جام جهانی کشتی تهران با شسکت مقابل تیم کشتی آذربایجان.
۱۱۱۴ - قراردادی بین نادر شاه و کشور روسیه در نزدیکی شهر گنجه امضاشد، و عقب نشینی نیروهای روسیه از باکو رخ داد.
۱۱۸۳ - مراسم رسمی قرارداد خرید لوئیزیانا در سنت لوئیس جهت انتقال مالکیت اراضی از فرانسه به آمریکا برگزارشد.
۱۱۹۳ - ارتش ناپلئون بناپارت در نبرد لائون شکست خورد.
۱۲۵۵ - الکساندر گراهام بل اولین مکالمه تلفنی را با گفتن جمله «آقای واتسن بیایید اینجا، می خواهم شما را ببینم» با موفقیت انجام داد.
۱۳۰۱ - ماهاتما گاندی به جرم برهم زدن امنیت در هند دستگیر و به ۶ سال زندان محکوم شد، ولی پس از دو سال برای انجام جراحی آپاندیسیت آزادشد.
۱۳۱۲ - زمین لرزهای در لانگ بیچ کالیفرنیا ۱۱۵ کشته و ۴۰ میلیون دلار خسارت برجای گذاشت.
۱۳۲۴ - نیروی هوایی ارتش آمریکا شهر توکیو را با بمب آتش زا بمباران کرد که بر اثر آن بیش از یکصدهزار نفر که اغلب آن ها غیرنظامی بودند کشته شدند.
۱۳۳۱ - فولخنثیو باتیستا ثالدیوار با انجام یک کودتای موفقیت آمیز خود را رئیس جمهور کوبا نامید.
۱۳۵۶ - ستاره شناسان، حلقه های اورانوس را کشف کردند.
۱۷۳۵ - عقد قراردادی بین نادر شاه و کشور روسیه در نزدیکی شهر گنجه، و عقب نشینی نیروهای روسیه از باکو
۱۸۰۴ - برگزاری مراسم رسمی قرارداد خرید لوئیزیانا در سنت لوئیس جهت انتقال مالکیت اراضی از فرانسه به آمریکا
۱۸۱۴ - شکست ارتش ناپلئون بناپارت در نبرد لائون
۱۸۷۶ - الکساندر گراهام بل اولین مکالمه تلفنی را با گفتن جمله «آقای واتسن بیایید اینجا، می خواهم شما را ببینم» با موفقیت انجام داد
۱۹۲۲ - ماهاتما گاندی به جرم برهم زدن امنیت در هند دستگیر و به ۶ سال زندان محکوم شد، ولی پس از دو سال برای انجام جراحی آپاندیسیت آزادشد
۱۹۳۳ - زمین لرزهای در لانگ بیچ کالیفرنیا ۱۱۵ کشته و ۴۰ میلیون دلار خسارت برجای گذاشت
۱۹۴۵ - نیروی هوایی ارتش آمریکا شهر توکیو را با بمب آتش زا بمباران کرد که بر اثر آن بیش از یکصدهزار نفر که اغلب آن ها غیرنظامی بودند کشته شدند
۱۹۵۲ - فولخنثیو باتیستا ثالدیوار با انجام یک کودتای موفقیت آمیز خود را رئیس جمهور کوبا نامید
۱۹۷۷ - ستاره شناسان حلقه های اورانوس را کشف کردند
۱۲۹۰ - انتشار روزنامه بخارای شریف نخستین روزنامهٔ فارسی آسیای میانه در بخارا.
۱۳۷۹ - ثبت سد کریت در فهرست آثار باستانی ایران.
۱۳۷۹ - تخریب تندیس های بودا در بامیان توسط رژیم طالبان در افغانستان
۵۱۵ (پیش از میلاد) - ساخت نیایشگاه اورشلیم به پایان رسید.
۱۲۹۲ - قانون گذاران استرالیا، به طور رسمی، نام پایتخت آینده خود را کانبرا گذاشتند.
۱۲۹۷ - شهر مسکو، بار دیگر به عنوان پایتخت کشور روسیه، معرفی شد.
۱۳۰۹ - ماهاتما گاندی، راه پیمایی ۲۰۰ مایلی ای، معرف به راه پیمایی نمک را، در اعتراض به حق انحصاری انگلستان در تصفیه و فروش نمک، رهبری کرد.
۱۳۴۵ - محمد سوهارتو، در کودتایی، با محاصره و دستگیری احمد سوکارنو، رئیس جمهور جدید اندونزی شد.
۱۳۴۷ - کشور موریس استقلال خود را بدست آورد.
۱۳۷۳ - کلیسای انگلیس، برای اولین بار زنی را به عنوان کشیش تعیین کرد.
۱۳۷۸ - سه عضو دیگر پیمان ورشو، یعنی کشورهای جمهوری چک، مجارستان و لهستان، به سازمان ناتو پیوستند.
۱۳۸۲ - زوران جینجیچ، نخست وزیر صربستان، در شهر بلگراد ترور شد.
برج فلکی اسپندماه برج حوت (ماهی) است که دوازدهمین برج فلکی از دایرةالبروج است. نماد برج اسپند، دوماهی (در انگلیسی Pisces) نامیده می شود. عنصر این برج آب است.
در گاه شماری رسمی ایران نام این ماه از نام ماه دوازدهم گاه شماری اوستایی نو برگرفته شده است.
در گاه شماری پنجمین روز هر برج نیز اسپند نام دارد و دراسپندروز از اسپندماه، جشن سپندارمذگان برگزار می شود. ایزد این ماه امشاسپندسپندارمذ است.

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:اسپندارمذ

اسفند (گیاهان). گیاهی علفی و پایا با نام علمی Peganum harmala L، به ارتفاع ۳۰ـ۴۰ سانتی متر که بیشتر در اراضی فقیر مناطقی نظیر شمال آفریقا، منطقه مدیترانه، ترکیه، سوریه و ایران می روید. ظاهر این گیاه بوته مانند، پربرگ، به رنگ سبز زیبا و برگ هایش دارای تقسیمات باریک، دراز و نامنظم است. گل های درشت سفید مایل به سبز و زیبای آن دارای میوه ای پوشینه ای و پر از دانه های سیاه است. دانۀ اسفند از قدیم الایام نزد اعراب به عنوان خواب آور، معرق و ضد کرم معروف بوده است. همچنین دانه اش دارای اثر سمی است و در ایران از بودادن دانه اش برای ضدعفونی کردن برخی فضاهای بسته پرجمعیت استفاده می کنند. این گیاه را به عربی حرمل می نامند. در فرهنگ عامه ایرانی، اسفند دودکردنرایج ترین نوع دفع چشم زخم است که مشتی اسفند بر گرد سر شخصی که گمان می رود چشم خورده، می گردانند.

فرهنگ فارسی ساره

اسپند


دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] اِسْفَنْد، نام دوازدهمین ماه از سال و سومین ماه از فصل زمستان در سال شمسی در تقویم کنونی ایرانیان و نیز نام پنجمین روز هر ماه شمسی در تقویم ایرانیان باستان .

[ویکی شیعه] اسفند (ماه). اسفند دوازدهمین و آخرین ماه سال خورشیدی (شمسی) است. این ماه در سال های عادی ۲۹ روز و در سال های کبیسه ۳۰ روز دارد.

گویش مازنی

/esfend/ اسفند – گیاهی از تیره ی سلاب وحشی – اسپند

اسفند – گیاهی از تیره ی سلاب وحشی – اسپند


پیشنهاد کاربران

متولد اسفندااااا دستا بالاااااااا بیاین وسط یه چیزی بگم



اسفند به معنی:گفتار نیک پندار نیک

ممنون

در اوستا " سپنتا آمئیتی " به معنای شیدایی پاک ، عشق مقدس.

اسفند معنی آرامش هم میده

واژه santoدراسپانیایی یعنی قدیس ازهمین ریشه میباشدنیزسن درفرانسه.


من اسفندی ام ، اسفندی ها آرام متین پاک و زیبا و سریع به نگاه اول عاشق میشن ولی پای عشقشون می ما نند .

اسفند ماهی با مهر و محبت خوش اخلاق و دوست داشتنی و خوشتیپ هستند خیلی زیبا و آراسته و. . . . . . . .

اسفند= اسپند= سپند= 3 پند
پندار کردار و گفتار نیک


کلمات دیگر: