کلمه جو
صفحه اصلی

طبقات المفسرین

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] طبقات المفسرین ( الداودی). کتاب طبقات المفسرین تألیف شمس الدین محمد بن علی بن احمد الداوودی است. کتاب پیرامون بررسی مفسران اسلامی است که در حوزه تفسیر تلاش نموده و دارای تالیفاتی می باشند.
مؤلف که خود از دانشمندان اسلامی قرن دهم هجری می باشد در این کتاب به بررسی حدود ۷۰۰ نفر از مفسران پرداخته است وی کتاب خود را به صورت معجم و بر اساس اسامی افراد مرتب نموده و در ابتدای هر قسمت بیان می کند که این قسمت مربوط به چه کسانی است مثلا کسانی که اسامی آنها با محمد شروع می شود و... که این نوع مرتب کردن، دسترسی به افراد مورد نظر را آسان نموده است روش بیان مطالب در کتاب بدین صورت است که پس از ذکر نام فرد مورد نظر، حسب و نسب و همچنین محل تولد آنرا متذکر شده آنگاه شرح مختصری از زندگی، تالیفات، اساتید و شاگردان او ارائه کرده است. از طرف دیگر با مقایسه این کتاب و کتاب طبقات مفسران سیوطی که در آن تعداد کمی بررسی شده است به دست می آید که مؤلف آن برای تهیه مطالب کتاب، آثار و کتابهای متعددی را مطالعه نموده است لذا این کتاب نسبت به کتابهای مشابه آن کاملتر است و از همین جهت می تواند منبع مناسبی برای تالیف در بحث تاریخ تفسیر و مفسران قرار گیرد
ساختار کتاب
با توجه به اینکه کتاب پیرامون معرفی مفسران اسلامی نوشته شده و مؤلف آن را بر اساس نام مرتب نموده است. لذا کتاب فصل بندی نشده است.
ویژگی ها
۱- به جنبه های مختلف زندگی مفسران توجه نموده جزئیاتی از زندگی آنان را متذکر می شود ۲- برخی از ویژگی های علمی و رشته ای تخصصی آنان را بیان می نماید ۳- در توضیح و شرح احوال آنها از اقوال دیگران نیز استفاده نموده است ۴- از تالیفات آنان، هر چه که در دسترس بوده است نام می برد ۵- نسب آنان را به طور کامل ذکر می کند ۶- مفسران فرقه های مختلف را ذکر می کند و اختصاص به مفسران اهل سنت ندارد ۷- مرتب کردن کتاب بر اساس نام مفسران که این کار باعث می شود که به راحتی بتوان فرد مورد نظر را پیدا نمود ۸- نسبت به کتابهای قبلی (همچون طبقات مفسران سیوطی) تعداد بیشتری را ذکر و بررسی کرده است ۹- نام اساتید و اسامی شاگردان آنها را ذکر می کند ۱۰- چنانچه در کتابهای دیگر، شرح حال آنها وجود داشته باشد آدرس دهی کرده است ۱۱- در برخی از موارد نسبت به تالیفات آنان اظهار نظر نموده است ۱۲- اگر چنانچه مفسر مورد بحث زندگی او جنبه های مختلفی داشته باشد شرح بیشتری نسبت به او ارائه نموده است مانند رقم ۲۸۸ که در آن زندگی عز الدین ابو محمد السلمی ملقب به سلطان العلماء را در ۱۲ صفحه بیان کرده است.
محاسن
...


کلمات دیگر: