کلمه جو
صفحه اصلی

هفت سین

فرهنگ فارسی

(اسم ) ۱- ازمشهورترین مراسم جشن نوروز نزدایرانیان آراستن هفت سین است و آن گرد آوردن هفت چیز است که نام آنهابا حرف ((س ) ) آغازمیگردد. معمولا بین اشیائ ذیل : سیب سیاهدانه سنجد سماق سیر سرکه سبزه (مراددانه های گندم وامثال آنست که قبلا دربشقابی یا کاسهای کاشته وسبزکردهاند ) سبزی سمنو هفت چیز را انتخاب کنند(غالبا سنجد سپستان سبزی سمنو سماق سرکهسیب ) وقبل ازتحویل سال درسفرهای میگذارند (درگیلان خوانچ. هفت سین درجشن عروسی نیزمرسوم است ) . توضیح این سنت بسیارکهن بنظر میرسد. دررسال. ((نوروز ) ) تالیف عمادالدین محمودشیرازی طبیب آمده : (( وهفت سین که درنوروز خوردن آن سنت است : این است : هفت سلام ( دراینجاهفت آی. قر آن راکه به(( سلام ) آغازشود نقل کرده امکان دارد که هفت سین ( ۷س ) اشاره به هفت سینا (هفت مقدس ) باشد (نظر آقای پورداود ).۲- خودسفر. مزبور رابامحتویات آن نیز هفت سین گویند.

فرهنگ معین

( ~. ) (اِمر. ) سفره ای که ایرانیان هنگام تحویل سال نو می اندازند و در آن هفت نوع محصول که با حرف «س » شروع می شود می چینند.

لغت نامه دهخدا

هفت سین. [ هََ ] ( اِ مرکب ) از مشهورترین مراسم نوروز آراستن است ، وآن گرد آوردن هفت چیز است که نام آنها با حرف «س » آغاز گردد. معمولاً بین اشیاء ذیل : سیب ، سیاهدانه ، سنجد، سماق ، سیر، سرکه ، سبزه ( دانه های گندم و امثال آن که قبلاً در بشقابی کاشته و سبز کرده اند )، سبزی ، سمنو، هفت چیز را انتخاب می کنند. سنت مزبور بسیار کهن به نظر میرسد. در گیلان خوانچه هفت سین در جشن عروسی نیز مرسوم است. ( از رساله «شماره هفت و هفت پیکر نظامی » تألیف محمد معین ). هفت قسم سبزه بوده که بر هفت استوانه در کنار خانه به نوروز سبز میکردند. ( آثارالباقیه ترجمه فارسی ص 245 ). و ازاین رو معلوم میشود هفت سین ، هفت سبزی یا هفت سبزه است. ( یادداشت مؤلف ).

فرهنگ عمید

سفره ای که هنگام تحویل سال نو می اندازند و در آن هفت قسم خوردنی که حرف اول اسم آن ها سین باشد از قبیل سیر، سرکه، سیب، سماق، سمنو، سنجد، سبزی می گذارند و از آن به سلامتی و سعادت و سرسبزی تفٲل می زنند.

دانشنامه عمومی

هفت سین سفره ای است که ایرانیان، هنگام نوروز می آرایند. این سفره روی زمین یا روی خوان پایه گذاشته می شود. هم وندان (اعضای) خانواده در زمان گردش سال در کنار سفره هفت سین می نشینند. دسته ای نیز سفره را تا سیزده روز پس از نوروز نگه می دارند و در پایان این چرخه، در روز سیزده نوروز، سبزه را به آب می سپارند.
سیر
سیب
سمنو
سنجد
سرکه
سکه
سماق
سنبل
سبزه
سفره هفت سین ویژه نوروز نیست و گروهی این سفره یا مانندش را برای جشن زناشویی یا شب چله آماده می کنند.
به گفته دانشنامه ایرانیکا، مردمان دیگری که با ایرانیان فرهنگ و آیین های میان وند دارند (مانند افغان ها، تاجیک ها، و ارمنی ها) این سفره را نمی چینند و این سفره حتی میان کردها (که هر دو از نگاهبانان آیین های باستانی ایرانی بوده اند) نیز نبوده است، هر چند به تازگی سفره هفت سین در میان زرتشتیان شهرنشین فراگیر شده است.
هفت سین از مشهورترین مراسم نوروز است، و آن گرد آوردن هفت چیز است که نام آن ها با حرف «س» آغاز گردد. معمولاً بین اشیاء ذیل: سیب، سنجد، سماق، سیر، سرکه، سبزه (دانه های گندم و امثال آن که قبلاً در بشقابی کاشته و سبز کرده اند)، سبزی، سمنو، هفت چیز برای هفت سین انتخاب می شود.

پیشنهاد کاربران

این حقیر بر این باور است که حرف " س " در ریشه حرف آغازین هفت چیز نمی باشد بلکه حرف اول واژه " سامان" به معنای نظم. منظور اینکه طبیعت و کیهان تنها دارای یک نظم و سامان نمی باشند بلکه هفت تا. لذا در پشت ظاهر مراسم هفت سین یک حقیقت بنیادی و باور به آن نهفته است و الا چنین مراسم و عادتی نمیتوانسته در طول تاریخ این همه دوام بیاورد. بهمراه این نظم و سامان هفتگانه طبیعت و کیهان، انسان هم از هفت زندگی برخوردار است که در منازل هفتگانه نزولی و صعودی پشت سر هم به ظهور می رسند و تجربه می گردند. هر کدام از این هفت حیات در قدم هشتم دوباره در سطحی برتر و کمال یافته تر از سطح پیشین پدیدار می شوند و به فعلیت در می آیند و الا آخر تا رسیدن به حالت معاد که همان حالت اولیه بهشتی هستی خواهد بود. لذا مبداء و معاد هرگز از هم جدا نبوده بلکه همیشه روی هم قرار داشته و دارند. اما بین حالات مبداء و معاد حالت های کلی و بیشمار دیگری وجود دارند که پشت سر هم از طریق وقوع مه بانگ های هفتگانه و بیشمار بر اثر نوسانات متوالی انقباض و انبساط کیهانی هرکدام به نوبه و ترتیب خاص و ویژه خویش به ظهور می رسند. حالتی که هم اکنون شاهد آن هستیم و در آن زندگی می کنیم خارج از بهشت نیست بلکه یکی از حالت های کلی و بیشمار بهشت می باشد. البته ایرانیان باستان مثل بقیه اقوام باستان از نوسانات کیهانی اطلاع نداشته اند و نتوانسته اند که نحوه و چگونگی پیدایش هفت نظم و سامان طبیعت و کیهان و هفت حیات را تبیین نمایند و شرح دهند. عدد هفت هم شاید به همین دلیل بنیادی ناخودآگاه از اهمیت بیشتری نسبت به اعداد یک رقمی دیگر برخوردار بوده است. این باور و جهان بینی را میتوان یک دانش گم شده دانست که با آغاز سفر آفرینش بطور کامل به دست فراموشی سپرده شده باشد و در منازل سفر به تدریج دوباره پیدا و شناخته خواهد شد.


کلمات دیگر: