کلمه جو
صفحه اصلی

حسن بن علی بن فضال

دانشنامه آزاد فارسی

حسن بن علی بن فَضّال ( ـ۲۲۴ق)
محدّث شیعی و از اصحاب نزدیک امام رضا (ع). برخی صاحب نظران او را از اصحاب اجماع برشمرده اند. گویند فطحی (معتقد به امامت عبدالله افطح فرزند امام صادق (ع)) بوده و در آخر عمر از آن آیین برگشته است. از آثارش: الصلاة؛ الزیارات؛ الردعلی الغالیة؛ النوادر؛ البشارات.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] حسن بن علی بن فضّال تَیمُلی کوفی، از راویان موثق شیعه و از اصحاب خاص امام رضا(ع)، برخی وی را از اصحاب اجماع می دانند. حسن به حضور امام کاظم(ع) نیز رسیده است. وی در ابتدا از فطحیه بود و به امامت عبدالله افطح فرزند امام صادق(ع) اعتقاد داشت ولی پس از مرگ عبدالله افطح، معتقد به امامت امام کاظم شد و پس از امام کاظم نیز جزو اصحاب امام رضا قرار گرفت. با وجود اعتقاد اولیه‎اش به فطحیه، عالمان رجالی وی را از نظر تقوا و وثاقت در نقل حدیث ستوده اند. وی در سال ۲۲۴ق درگذشت. از او کتاب هایی همچون کتاب الصلاة و کتاب الزکوة برجای مانده است.
ابو علی حسن بن علی بن فضال تیملی بن ربیعة بن بکر، بنده آزاد شده تیم الله بن ثعلبه بود. وی از خاندان بنی فضّال است که از خانواده های علمی شیعه به شمار می روند و در میان آنان محدّثان بسیاری وجود داشته است.
بنی فضال پس از امام جعفر صادق (ع) به امامت عبداللّه افطح، فرزند آن حضرت، اعتقاد پیدا کردند؛ ولی در عین حال افرادی مورد اعتماد در روایت و ثقه بودند؛ نقل شده است عده‎ای از امام عسکری(ع) درباره اعتبار روایات نقل شده توسط بنی فضال سوال کردند و وی در جواب فرمود: «خذوا ما رووا و ذروا ما رأوا؛ به روایات آنان عمل کنید؛ ولی معتقدات آن ها را کنار بگذارید.»


کلمات دیگر: