برابر پارسی : گِلکاری
بنایی
برابر پارسی : گِلکاری
فارسی به انگلیسی
masonry, construction work, bricklayer's profession, building
فارسی به عربی
مترادف و متضاد
فرهنگ فارسی
عمل ساختن بنا یا عمارت
لغت نامه دهخدا
بنائی . [ ب َن ْ نا ] (حامص ) شغل بناء. ریازة. بنائی کردن . (یادداشت مرحوم دهخدا). رجوع به بَنّاء شود.
بنائی . [ ب َ ] (اِخ ) لطفعلی بیک درباره ٔ او نویسد: مولانا بنائی ، پدرش معمار و خودش از اوساط ناس و از مردم هری و صاحب فضایل بسیار بود. وی به تحصیل علم و ادب رغبت کرد و از جمله ٔ اکابر شد. او از خطاطان و استادان موسیقی عصر خود گشت وبهمین جهت بر خود معجب بود و بمردم تکبر می نمود و بر اثر نفرت و بدگوئی مردم ، جلای وطن کرد و از هری به عراق و از عراق به آذربایجان سفر کرد و در تبریز بمصاحبت سلطان یعقوب خان درآمد و بیشتر اشتغال وی بسرودن شعر بود. امیر علی شیر نوائی از او دل خوش نداشت و مهاجرت وی از هری بدین جهت بود. پس از درگذشت یعقوب به خراسان بازگشت و در ایام شاهی بیگ خان اوزبک مکرم شده بمرتبه ٔ قاضی عسکر و صدر محترم رسید و بعد از وی با طایفه ٔ او بود و در جنگ ازبک با طایفه ٔ صوفیه درگذشت . سبک وی در اواخر پیروی از سعدی و حافظ بود و بیشتر دیوانش در استقبال از غزلیات این دو شاعر بزرگ است . و در اشعار حالی تخلص نموده . این قطعه از اوست :
دخترانی که فکر بکر منند
هر یکی را بشوهری بدهم
هرکه کابین نداد و عنین بود
زو ستانم بدیگری بدهم .
(از آتشکده ٔ آذر صص 151-152 و مجالس النفائس صص 232-233).
و رجوع به رجال حبیب السیر و کتاب از سعدی تا جامی و ریحانةالادب و قاموس الاعلام ترکی شود.
بنائی. [ ب َ ] ( اِخ ) لطفعلی بیک درباره او نویسد: مولانا بنائی ، پدرش معمار و خودش از اوساط ناس و از مردم هری و صاحب فضایل بسیار بود. وی به تحصیل علم و ادب رغبت کرد و از جمله اکابر شد. او از خطاطان و استادان موسیقی عصر خود گشت وبهمین جهت بر خود معجب بود و بمردم تکبر می نمود و بر اثر نفرت و بدگوئی مردم ، جلای وطن کرد و از هری به عراق و از عراق به آذربایجان سفر کرد و در تبریز بمصاحبت سلطان یعقوب خان درآمد و بیشتر اشتغال وی بسرودن شعر بود. امیر علی شیر نوائی از او دل خوش نداشت و مهاجرت وی از هری بدین جهت بود. پس از درگذشت یعقوب به خراسان بازگشت و در ایام شاهی بیگ خان اوزبک مکرم شده بمرتبه قاضی عسکر و صدر محترم رسید و بعد از وی با طایفه او بود و در جنگ ازبک با طایفه صوفیه درگذشت. سبک وی در اواخر پیروی از سعدی و حافظ بود و بیشتر دیوانش در استقبال از غزلیات این دو شاعر بزرگ است. و در اشعار حالی تخلص نموده. این قطعه از اوست :
دخترانی که فکر بکر منند
هر یکی را بشوهری بدهم
هرکه کابین نداد و عنین بود
زو ستانم بدیگری بدهم.
( از آتشکده آذر صص 151-152 و مجالس النفائس صص 232-233 ).
و رجوع به رجال حبیب السیر و کتاب از سعدی تا جامی و ریحانةالادب و قاموس الاعلام ترکی شود.
دانشنامه عمومی
ساخت این سازه ها به علت استفاده از مصالح بومی بسیار ارزان قیمت است و گاهی بدون نیاز به رنگ آمیزی یا پوشش قابل استفاده هستند.
برای ساخت آن نیاز به تکنولوژی های پیشرفته نیست و در مکان های دور افتاده نیز با حداقل امکانات قابل اجرا است.
مصالحی مانند آجر یا سیمان ذخیره حرارتی ساختمان را بالا می برد.
ساختمان های مصالح بنایی نسبت به ساختمان های چوبی عمر بیشتری دارند. (۵۰۰ سال در مقابل ۳۰ سال) در ایران در ساخت دیوارهای محوطه و ساختمان های کم ارتفاع به صورت معمول از این روش استفاده می شود.
معمولا در ساخت سازه ها یا دیوارهای بنایی از مصالحی مانند آجر، سنگ (زمین شناسی)، سنگ مرمر، سنگ خارا، تراورتن، سنگ آهک،بلوک سیمانی،cast stone، بلوک شیشه ای، اندود گچ و سیمان و کاشی استفاده می شود.
گاهی سازهٔ بنایی به صورت خشکه چین (بدون ملات) نیز اجرا می شود و در این روش که ابتدایی ترین نوع سازه بنایی است فقط قطعات سنگ یا بلوک را روی همدیگر قرار می دهند البته این روش ساخت مقاومت کمی دارد و فقط برای ساختمان ها یا دیوارهای موقت یا کم ارزش به کار برده می شود.
سازه های بنایی پرکاربردترین و سنتی ترین روش ساخت وساز در جهان است که برای ساخت دیواره ها، آب بندها، دیوارها و موارد مشابه از قدیم کاربر داشته است.
دانشنامه آزاد فارسی
(نام کامل: کمال الدین علی بن محمد، فرزند استاد محمد سبز معمار) ریاضی دان، معمار، ادیب، شاعر، خوشنویس، موسیقی دان نظری و خواننده ایرانی. صاحب رساله در موسیقی و نیز منظومه ای با نام باغ اِرَم است. سعید نفیسی در تاریخ نظم و نثر فارسی در ایران، بی ذکر مأخذ، اسم بنایی را شیرعلی آورده است. کتاب رساله در موسیقی مشتمل بر مقدمه، دو مقاله و خاتمه است. این کتاب مقدمۀ زیبایی دارد که سرشار از اصطلاحات موسیقی است. «خجسته سرودی که نغمه سرایان بسیط بسایط صوت روح افزا و ترانۀ دلگشا درین دایرۀ اخضر سرایند. تحفۀ نوازنده شاید که عشاق بی نوا را در گلستان لبریز وصالش به نسیم نوبهار نواخت». به سبب طنز و نیش زبان، ناچار به ترک هرات شد و به عراق به خدمت امیریَعقوب بن اوزون حسن آق قویونلو رفت. کتاب رساله در موسیقی شامل فصل های زیر است: در تقسیم ابعاد، در تقسیم ابعاد مشهور، در بیان اسباب تنافر در بیان تألیف ملایم، در بیان تحقیق دُورهای مشهور و غیر مشهور، در بیان سبب استخراج عود و اصطخاب آن، در بیان دوایر اصلیه، در تشارک نغم، در بیان کیفیت استخراج دوایر مشهوره از اجزاء وتر، در بیان آوازات، در بیان شعبات، در تقریر مقدمات مباحث ایقاع، در بیان ایقاعات دوریه، در ارشاد به کیفیت طریق استخراج الحان از اجزاءِ وتر.
فرهنگ فارسی ساره
گلکار
دانشنامه اسلامی
«بنّاء» واژه ای عربی از ریشه «ب ـ ن ـ ی» به معنای سازنده خانه و ساختمان های دیگر است که با پسوند «یاء» بر شغل بنّا دلالت دارد.
در قرآن کریم
موضوع بنایی در قرآن کریم از آیاتی پرشمار استفاده می شود که برخی از آن ها مشتمل بر مشتقات «بنی» بوده و برخی دیگر به موضوع یاد شده اشاره دارند. این آیات همگی بیانگر ماجراهایی تاریخی در ارتباط با برخی از اقوام پیشین است.
ساخت دیوارهای کعبه
در آیه ۱۲۷ بقره /۲ بنایی حضرت ابراهیم و اسماعیل (علیهم االسلام) با ساخت و برپایی دیوارهای کعبه بازگو شده است: «و اِذ یَرفَعُ اِبرهیمُ القَواعِدَ مِنَ البَیتِ و اِسمـعیل». در این که این ستون ها به دست آن ها یا پیش از آن ساخته شده در میان مفسران اختلاف است. در برپایی ستون های کعبه، حضرت ابراهیم (علیه السلام) بنایی می کرد و اسماعیل (علیه السلام) سنگ را به ایشان می داد. در پاره ای روایات ،برخی امور خارق عادت در ساختن کعبه گزارش شده که دلیلی بر نفی و انکار مطلق آن ها وجود ندارد.
ساختن بنایی برای سوزاندن حضرت ابراهیم
...
بنایی، برآوردن خانه، ساختن خانه و انجام دادن کارهای ساختمانی مانند گچ کاری و دیوارکشی است. در این مدخل، از واژه هایی مثل «بنی» و مشتقات آن و جملاتی که دلالت بر بنایی می کند، استفاده شده است.
بنّا
«بنّاء» واژه ای عربی از ریشه «ب ـ ن ـ ی» به معنای سازنده خانه و ساختمان های دیگر است که با پسوند «یاء» بر شغل بنّا دلالت دارد.
در قرآن کریم
موضوع بنایی در قرآن کریم از آیاتی پرشمار استفاده می شود که برخی از آن ها مشتمل بر مشتقات «بنی» بوده و برخی دیگر به موضوع یاد شده اشاره دارند. این آیات همگی بیانگر ماجراهایی تاریخی در ارتباط با برخی از اقوام پیشین است.
ساخت دیوارهای کعبه
...