کلمه جو
صفحه اصلی

وادان

فرهنگ اسم ها

اسم: وادان (پسر) (فارسی) (تلفظ: vadan) (فارسی: وادان) (انگلیسی: vadan)
معنی: نام روستایی در نزدیکی دماوند

فرهنگ فارسی

ده دهستان جمع آبرود بخش مرکزی شهرستان دماوند استان مرکز . در ۱۷ کیلومتری جنوب دماوند . کوهستانی و سردسیر است و ۶٠٠ تن سکنه دارد . بقعه ای بنام امامزاده قاسم دارد که نسبتا قدیمی است .

لغت نامه دهخدا

وادان. ( اِخ ) دهی است از دهستان جمع آبرود جزء بخش مرکزی شهرستان دماوند که در 17 هزارگزی جنوب دماوند و یک هزارگزی غربی راه فرعی دماوند به گیلان واقع است. ناحیه ای است کوهستانی ، سردسیر که سکنه آن 600 تن و مذهب اهالی آن شیعه است از سرچشمه رود جمع آبرود مشروب میشود. محصول آن غلات ، بنشن ، لوبیا، سیب زمینی و قیسی و شغل اهالی زراعت است ، بقعه امامزاده قاسم در آنجاست و راه آن مالرو است. با ماشین هم میتوان به آن نقطه رفت. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 1 ).

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۵°۳۵′۴۹″ شمالی ۵۲°۰۸′۲۸″ شرقی / ۳۵٫۵۹۶۹۴°شمالی ۵۲٫۱۴۱۱۱°شرقی / 35.59694; 52.14111
طایفه خراسانی (نور محمد بیک، خراسانی، ترقی، طرقی)
طایفه محمد قاسم (مرزبانی و جدیدی)
طایفه کربلایی ابراهیم (ابراهیمی، آسیابانی و حاج نور محمدی)
طایفه تمری ها ( فاتحی، امجدی، امامی و برهانی)
طایفه چهار براری ها (بطنی،مهدیانی،پیشرو، محمد نبی، امیر افشار، محسنی)
طایفه آخوند (کاظمی، ملامحمدی و یونسی .)
طایفه یدالله ایها(ستاری و جمشیدی و فروغی و رجبعلی)
طایفه معصوم علی (معصومی، مطلبی و میرزایی)
طایفه ممحمد نجفی ها
وادان روستایی در دهستان جمع آبرود واقع در شهرستان دماوند استان تهران ایران است.
این روستا در جنوب شرقی شهر دماوند و در فاصله هشتاد کیلومتری شرق تهران قرار دارد. رشته کوه قره آقاج که در سرتاسر غرب روستا گسترش یافته است در اثر چین خوردگی آلپ – هیمالیا هم زمان با سلسه جبال البرز و زاگرس در اواخر دوره ترشیاری به وجود آمده است.
قدمت این روستا و اولین آثار سکونت انسان در این منطقه بنا به برخی شواهد به سلسله مادها و حضور آن ها در حاشیه این روستا تعلق دارد که به عنوان پایگاه تابستانی آن ها محسوب می شده است. وجود قلعه باستانی وادان در راستای قلعه های کوهان، فاژان، زرآباد، حاج عسگر، دزک، کیانی، سپید و درویش خود دلیلی بر این مدعاست. یکی از نوادر استراتژیکی که در این قلعه ها رعایت شده است، آنکه قلعه ها در مکان هایی ایجاد گشته که به راحتی در قدیم به وسیله نشانه های خاص خود همچون دود و آتش می توانستند یکدیگر را مطلع سازند. رعایت این استراتژی نشان از آن دارد که مادها تابستان در حواشی رودخانه دائمی وادان سکنی می گزیدند، لهذا از آنجایی که آب و هوای منطقه بسیار مساعد بوده است دامنه این سکونت بسیار وسیع بوده طوری که از وادان شروع شده و تا ساران ادامه می یافت. این سلسه در فصل سرما در پایگاه های زمستانی خود در اطراف ایوانکی و گرمسار سکنی می گزیدند. سند دیگر اینکه در ۶ کیلومتری غرب وادان در مراتع متعلق به این روستا، منطقه ای وجود دارد تحت عنوان چشمه شاه. این محوطه باستانی دارای سه تپه طبیعی نسبتاً برجسته نسبت به تپه ماهورهای اطراف می باشد که به فاصله نزدیک از یکدیگر دیده می شود. این منطقه باستانی به نام های دیگری همچون یورت شاه و تخت شاه نیز مشهور می باشد. اخیراً دربررسی های صورت گرفته در این محوطه، شواهد فرهنگی که نشانگر استقراری بودن آن ها باشد به دست آمده که در مرتفع ترین نقطه آن وجود داشته است. آنچه مسلم است تپه های باستانی چشمه شاه در دوران تاریخی، استقرار یافته است و نام هایی که امروزه به این مکان اطلاق می شود شاید به لحاظ اهمیت آن بوده است. احتمال می رود این محوطه به عنوان اقامتگاه های تفریحی مورد استفاده و استقرار رؤسای ایلات و قبایل بوده و قدمت آن به قرون قبل از اسلام بازگردد. نکته دیگر اینکه در جبهه شرقی محوطه باستانی چشمه شاه و تقریباً به فاصله ۳ کیلومتر از این محل و در زیر قله کوه قرچ، مرتع و یورتی وجود دارد که به بند امان مشهور می باشد ولی مردم از آن تحت عنوان بند حمام یاد می کنند و به جهت تسطیح توسط ماشین آلات سنگین، تمامی آثار فرهنگی آن از بین رفته است.


کلمات دیگر: