کلمه جو
صفحه اصلی

مالت


مترادف مالت : جو، جو جوانه زده

فارسی به انگلیسی

malta, malt

Malta


malt


malt, Malta


فارسی به عربی

شعیر

مترادف و متضاد

malt (اسم)
مالت، جو سبز شده خشک

جو، جو جوانه‌زده


فرهنگ فارسی

جزیره ایست در دریای مدیترانه بین ساحل آفریقا و جزیره سیسیل ۳۳٠/٠٠٠ تن سکنه . مرکز آن شهر [ والت ] . این جزیره از ۱۸٠٠ م .تا ۱۹۶۴ م . یکی از پایگاههای مهم دریایی کشور انگلیس در دریای مدیترانه میباشد .
۱- غلاتی را گویند که کمی جوانه زده باشند . ۲- بالاختصاص بجوان. جو اطلاق میشود . مالت جو را در پزشکی جهت تقویت عمومی و بیمارانی که به فقدان و یتامین دچارند تجویز میکنند که بصورت گرد ( پودر ) در آب یا در شیر مصرف میشود و یا عصار. آنرا تجویز میکنند و نیز آب جوی که از مالت تهیه میشود گاه تجویز میگردد .

فرهنگ معین

[ فر. ] (اِ. ) جوانة غلات به ویژه جو.

لغت نامه دهخدا

مالت . (اِخ ) جزیره ای معظم از مجمع الجزایر کوچکی در دریای روم (مدیترانه ) است که میان آفریقا و جزیره ٔ سیسیل قرار دارد. این جزیره در سال 870م . بدست مسلمین افتاد و در سال 1090م . بوسیله ٔ «روژه دو سیسیل » تصرف شدو شارل کینگ آن را در سال 1518 به شوالیه های «رود» واگذار کرد. بناپارت در سال 1798م . آن را بتصرف آوردو در سال 1800م . انگلیسها آن را اشغال کردند و آن را تبدیل بیک پایگاه استراتژیک نمودند که در جنگ جهانی دوم اهمیت حیاتی بدست آورده بود. مالت به سال 1964استقلال یافت و در شمار کشورهای مشترک المنافع درآمد. پایتخت این کشور «والت » و جمعیت آن بالغ بر 319000 تن می باشد. (از لاروس ).


مالت . (فرانسوی / انگلیسی ، اِ) غلاتی را گویند که کمی جوانه زده باشند. (فرهنگ فارسی معین ). || بالاختصاص به جوانه ٔ جو اطلاق می شود. مالت جو را در پزشکی جهت تقویت عمومی بیمارانی که به فقدان ویتامین «ث » دچارند تجویز می کنند که به صورت گرد (پودر) در آب یا در شیر مصرف می شود و یا عصاره ٔ آن را تجویز می کنند و نیز آب جوی که از مالت تهیه می شود گاه تجویز می گردد. (فرهنگ فارسی معین ).


مالت . (فرانسوی ، اِ) مرضی عفونی که عاملش را نوعی باکتری بنام میکروکوکوس ملیتنسیس می دانند. علایم کلینیکی این ناخوشی بواسطه ٔ وجوددرد در اندامها و ترشح عرق فراوان و تب مشخص است . سیر مرض طولانی است و گاهی تا یک سال طول می کشد و بسیار امکان دارد عود کند. وجه تسمیه ٔ این ناخوشی بواسطه ٔ شناخته شدن این مرض ابتدا در جزایر بحرالروم (مدیترانه ) خصوصاً جزیره ٔ مالت است ، ولی برخلاف نامش خاص جزیره ٔ مالت نیست و در سراسر دنیا دیده می شود چون باکتری عامل این مرض اول دفعه بوسیله ٔ بروس کشف گردید، این باکتری را بروسلا می گویند و مرض مالت را بروسلوز نیز می نامند. راه سرایت این مرض از دامها (گاو و گوسفند و بز و خوک ) به انسان است که بطور مستقیم با تماس حیوان (مثلاً دوشیدن شیر با دست خراش دار) و یا بواسطه ٔ ضایعات مخاط از راه مقاربت و یا بطور غیرمستقیم بوسیله ٔ شیر و پنیر و آب آلوده به فضولات حیوان و یا از راه تنفس بوسیله ٔ گردوغبار به انسان سرایت می کند. (فرهنگ فارسی معین ).


مالت. ( فرانسوی / انگلیسی ، اِ ) غلاتی را گویند که کمی جوانه زده باشند. ( فرهنگ فارسی معین ). || بالاختصاص به جوانه جو اطلاق می شود. مالت جو را در پزشکی جهت تقویت عمومی بیمارانی که به فقدان ویتامین «ث » دچارند تجویز می کنند که به صورت گرد ( پودر ) در آب یا در شیر مصرف می شود و یا عصاره آن را تجویز می کنند و نیز آب جوی که از مالت تهیه می شود گاه تجویز می گردد. ( فرهنگ فارسی معین ).

مالت. ( فرانسوی ، اِ ) مرضی عفونی که عاملش را نوعی باکتری بنام میکروکوکوس ملیتنسیس می دانند. علایم کلینیکی این ناخوشی بواسطه وجوددرد در اندامها و ترشح عرق فراوان و تب مشخص است. سیر مرض طولانی است و گاهی تا یک سال طول می کشد و بسیار امکان دارد عود کند. وجه تسمیه این ناخوشی بواسطه شناخته شدن این مرض ابتدا در جزایر بحرالروم ( مدیترانه ) خصوصاً جزیره مالت است ، ولی برخلاف نامش خاص جزیره مالت نیست و در سراسر دنیا دیده می شود چون باکتری عامل این مرض اول دفعه بوسیله بروس کشف گردید، این باکتری را بروسلا می گویند و مرض مالت را بروسلوز نیز می نامند. راه سرایت این مرض از دامها ( گاو و گوسفند و بز و خوک ) به انسان است که بطور مستقیم با تماس حیوان ( مثلاً دوشیدن شیر با دست خراش دار ) و یا بواسطه ضایعات مخاط از راه مقاربت و یا بطور غیرمستقیم بوسیله شیر و پنیر و آب آلوده به فضولات حیوان و یا از راه تنفس بوسیله گردوغبار به انسان سرایت می کند. ( فرهنگ فارسی معین ).

مالت. ( اِخ ) جزیره ای معظم از مجمع الجزایر کوچکی در دریای روم ( مدیترانه ) است که میان آفریقا و جزیره سیسیل قرار دارد. این جزیره در سال 870م. بدست مسلمین افتاد و در سال 1090م. بوسیله «روژه دو سیسیل » تصرف شدو شارل کینگ آن را در سال 1518 به شوالیه های «رود» واگذار کرد. بناپارت در سال 1798م. آن را بتصرف آوردو در سال 1800م. انگلیسها آن را اشغال کردند و آن را تبدیل بیک پایگاه استراتژیک نمودند که در جنگ جهانی دوم اهمیت حیاتی بدست آورده بود. مالت به سال 1964استقلال یافت و در شمار کشورهای مشترک المنافع درآمد. پایتخت این کشور «والت » و جمعیت آن بالغ بر 319000 تن می باشد. ( از لاروس ).

مالة. [ ل َ ] ( ع ص ) امراءة مالة؛ زن مالدار. ج ، مالة و مالات. ( از منتهی الارب ) ( ناظم الاطباء ). مؤنث مال و گویند امراءة مالة؛ یعنی زن بسیارمال. ج ، مالة، مالات و گویند «نسوة مالات ». ( از اقرب الموارد ).

فرهنگ عمید

دانۀ غلات که پس از خیس کردن و جوانه زدن خشک می کنند و دارای دیاستاز، دکسترین، مالتوز، و پروتئین است.
= تب * تب مالت

دانۀ غلات که پس از خیس کردن و جوانه‌ زدن خشک می‌کنند و دارای دیاستاز، دکسترین، مالتوز، و پروتئین است.


= تب ⟨ تب مالت


دانشنامه عمومی

جو خیسانده که جوانه زده و سپس در کوره خشکانده شده است


مختصات: ۳۵°۵۳′ شمالی ۱۴°۳۰′ شرقی / ۳۵٫۸۸۳°شمالی ۱۴٫۵۰۰°شرقی / 35.883; 14.500محل کشور   دید ماهواره ای   نقشه ناهمواری ها   نقشه سیاسی
مالت (به مالتی: Malta) با نام رسمی جمهوری مالت (به مالتی: Repubblika ta' Malta) کشوری در جنوب اروپا در مرکز دریای مدیترانه است. این کشور از مجمع الجزایر کوچکی تشکیل شده و پایتخت آن، شهر والِتا می باشد.
مالت در ۸۰ کیلومتری (۵۰ مایلی) جنوب ایتالیا، ۲۸۴ کیلومتری (۱۷۶ مایلی) شرق تونس و ۳۳۳ کیلومتری (۲۰۷ مایلی) شمال لیبی قرار دارد. کشور مالت با بیش از ۳۱۶ کیلومتر مربع (۱۲۲ مایل مربع) مساحت و با جمعیتی کمتر از ۴۵۰ هزار نفر، یکی از کوچکترین و پرتراکم ترین کشورها از نظر جمعیتی در جهان است.
پایتخت مالت، والتا تنها ۰٫۸ کیلومتر مربع مساحت دارد که کوچکترین پایتخت ملی در اتحادیه اروپا از نظر مساحت است. بزرگترین شهر مالت شهر بیرکیرکارا و مرکز اقتصادی اصلی کشور، شهر سلیمه است. مالت دارای دو زبان رسمی مالتی و انگلیسی است. زبان مالتی به عنوان زبان ملی نیز شناخته می شود. مالتی تنها زبان سامی است که در اتحادیه اروپا رسمیت دارد. بیشتر مردم مالت قادر به درک و صحبت به زبان ایتالیایی نیز هستند.

مالت (ابهام زدایی). مالت دارای کاربردهای زیر است.
مالت ، کشوری در جنوب اروپا در مرکز دریای مدیترانه است.
مالت (جزیره)
مالت (خوراکی)، به جوانه دانه های غلات گفته می شود که در طی یک روند مشخص خشک شده اند.
تب مالت، به عنوان یکی از مهم ترین بیماری های مشترک انسان و دام محسوب می گردد.

مالت (جزیره). مالت (انگلیسی: Malta) بزرگترین جزیره از میان سه جزیره اصلی که مجمع الجزایر مالت را تشکیل می دهند. جزیره مالت در میانه دریای مدیترانه دقیقا در جنوب ایتالیا و شمال لیبی واقع شده است
جزیره غودش
این جزیره دارای ۲۷ کیلومتر (۱۷ مایل) دراز و ۱۴٫۵ کیلومتر (۹ مایل) عرض و مجموع ۲۴۶ کیلومتر مربع (۹۵ مایل مربع) مساحت است. مرکز آن والتا و بزرگترین شهر آن کورمی می باشد. جمعیت این جزیره ۴۰۹٬۲۵۹ نفر می باشد

مالت (خوراکی). مالت به جوانه دانه های غلات گفته می شود که در طی یک روند مشخص خشک شده اند. دانه ها پس از خیسانده شدن در آب جوانه می زنند، پس از اینکه ریشه های دانه بیرون زده و به حدود ۱ سانتی متر رسیدند رشد جوانه ها را با حرارت دادن از طریق هوای گرم متوقف می کنند. در طی این مراحل نشاسته دانه توسط آنزیمها به قندهای ساده تر تبدیل می شوند.فرایند مالت سازی اغلب برای تولید الکل صورت می گیرد و دلیل آن تبدیل کردن نشاسته به قند ساده می باشد تا برای مخمر قابل استفاده گردد.
سمنو

دانشنامه آزاد فارسی

مالْت (Malta)
والتا، پایتخت تاریخی والتا، پایتخت تاریخی موقعیت. کشور مالت مجمع الجزایر کوچکی است در دریای مدیترانه، ۹۳کیلومتری جنوب سیسیل و ۲۸۸کیلومتری شرق تونس. این کشور ۳۱۵ کیلومتر مربع مساحت دارد و پایتخت آن شهر والتااست.سیمای طبیعی. مجمع الجزایر مالت از سه جزیره و دو جزیرکتشکیل شده است. جزیرۀ مالت، با مساحت ۲۴۶ کیلومتر مربع، بزرگ ترین جزیرۀ این کشور است و بیشتر شهرها و آبادی ها ازجمله والتا، در این جزیره جا دارند. جزیرۀ مزبور و نیز جزایر و جزیرک های دیگر، قلل کوه هایی اند که بدنۀ اصلی آن ها در دنبالۀ ارتفاعات زیردریایی سیسیل قرار دارد و کرانه هایشان، به ویژه در جزیرۀ مالت، از خلیجکهای متعدد و آب دره های فراوان تشکیل شده است و ارتفاع بلندترین نقطۀ آن، در کرانۀ جنوب غربی، به ۲۵۳ متر می رسد. جزیرۀ گودزو (گوتسو)، دومین جزیرۀ بزرگ کشور مالت، ۶۷ کیلومتر مربع مساحت دارد و در ۹۳کیلومتری جنوب سیسیل واقع است. مهم ترین آبادی آن ویکتوریااست و اغلب ساکنان آن به کارهای دستی به ویژه قلاب بافی اشتغال دارند. کومینو، سومین جزیرۀ کشور مالت، با سه کیلومتر مربع مساحت، بین جزایر مالت، در جنوب شرقی، و جزیرۀ گودزو، در شمال غربی، قرار دارد و تقریباً خالی از سکنه است. جزیرک کومینوتو، که در غرب جزیرۀ کومینو واقع است، و نیز جزیرک فیلفلاکه در دوراب های ۷ کیلومتری جنوب جزیرۀ مالت قرار دارد، بخش های کوچک و غیرمسکونی کشور مالت را تشکیل می دهند. والتا، بیرکیرکارا، کورمی، موستا، زابّار، و ویکتوریا از شهرهای مهم کشور مزبور به شمار می آیند. به سبب خشکی هوا و کمبود باران، این کشور رودخانۀ دائمی ندارد. آب آشامیدنی آن نیز کم است و گیاهان آن فقط به گونه های مقاوم در برابر خشکی و شوری خاک منحصر است. زیاده روی در استفاده از مراتع و چراگاه ها، در طول تاریخ، موجب شده که زمین های این مناطق اغلب بدون گیاه شود و در معرض فرسایش شدید قرار گیرد. بقایای جانوران پیش از تاریخ، در غارهای متعدد این کشور، گویای آن است که جزایر مالت روزگاری زیستگاه این گونه از جانوران بوده است؛ حال آن که امروز از جانوران مزبور اثری باقی نمانده و حیات وحش کنونی آن به پستانداران کوچک، همچون خارپشت و موش شب گرد و شماری از پرندگان، محدود شده است.
اقتصاد. کشتزارهای مالت غالباً به معدود تراس های ایجاد شده در دامنۀ تپه ها و اراضی پست قابل آبیاری محدود است و مهم ترین آن ها عبارت اند از سبزی جات و غلات و مرکبات. گاو و گوسفند و بز نیز، احشام آن را تشکیل می دهند. با وجود این که در بعضی از نواحی این کشور از کشاورزی نوین و پیشرفته استفاده می شود، تولیدات آن ناچیز است و کفاف نیازهای داخلی را نمی دهد. ماهی گیری آن نیز محدود است. اقتصاد مالت تا حد بسیاری به کشتی رانی و تسهیلات و تأسیسات بندری و نیز صنایع سبک متکی است. نساجی و تولید پوشاک که زمانی جزو اقلام مهم صادراتی این کشور محسوب می شد، با تشکیل اتحادیۀ اروپا و برقراری مقررات ویژۀ گمرکی، آسیب بسیار دیده است. شبکۀ راه های مالت نسبتاً خوب است و ارتباط دریایی میان جزایر کشور مزبور برقرار است؛ فرودگاه بین المللی والتا نیز ارتباط این کشور را با جهان خارج برقرار می کند. ماشین آلات سنگین، سوخت، مواد غذایی و مواد شیمیایی از اقلام مهم وارداتی، و ماشین آلات سبک، نوشابه و تنباکو مهم ترین اقلام صادراتی آن را تشکیل می دهند.
حکومت و سیاست. کشور مالت دارای حکومت جمهوری چندحزبی پارلمانی است. مجلس نمایندگان مالت دارای ۶۵ نمایندۀ منتخب مردم است و دورۀ نمایندگی آنان پنج سال است. رئیس جمهور این کشور برای یک دورۀ پنج ساله انتخاب می شود و نخست وزیر و بعضی از اعضای هیئت دولت را او منصوب می کند.
مردم و تاریخ. جمعیت مالت حدود ۴۱۷,۶۰۸ نفر است (۲۰۱۱) و تراکم نسبی آن به۱۶۹۷.۵ نفر در کیلومتر مربع می رسد. و رشد سالانۀ جمعیت این کشور۰.۶ درصد است و حدود ۹۶درصد آنان را مالتی ها تشکیل می دهند.۹۸.۵ درصد از آنان مسیحی اند. بیش از ۹۵ درصد از مردم آن شهرنشین اند و زبان رسمی آنان مالتی و انگلیسی است. مالت در روزگار باستان از مستعمرات کارتاژ بود، سپس ضمیمۀ امپراتوری روم شد. در ۸۷۰م به تصرف اعراب درآمد؛ سپس مسیحیان آن جا را اشغال کردند و تا ۱۵۳۰ در تصرف آنان بود و در آن سال به دلاوران سنت جان (قدیس یوحنا) اهدا شد. این سرزمین در ۱۷۹۸ به تصرف ناپلئون اول درآمد و در ۱۸۰۲ مجدداً به دلاوران سَنت جان واگذار گردید. کنگرۀ وین در ۱۸۱۵، پس از شکست ناپلئون اول، آن را به انگلستان واگذار کرد و به یکی از پایگاه های مهم دریایی بریتانیا در سر راه دریایی انگلستان به هند مبدل شد. شورشِ ۱۹۲۱ مردم این کشور، انگلستان را وادار به اعطای خودگردانی داخلی به آنان کرد. در جنگ جهانی دوم از پایگاه های مهم متفقین در حمله به ایتالیا بود و در ۲۱ سپتامبر ۱۹۶۴ به استقلال کامل رسید. و با عنوان فرمانداری کل مالت به جامعۀ ملل مشترک المنافع بریتانیا پیوست و امور دفاعی آن تحت نظارت و کنترل انگلستان قرار گرفت. در ۱۹۷۴ نظام فرمانداری کل به جمهوری تغییر یافت.

مالت (شیمی). مالْت (شیمی)(malt)
مادۀ حاصل از جوانه زدن مصنوعی غلّاتی مانند جو، یولاف یا گندم آن را در کوره خشک و مالتوز را به کمک شست وشو با آب گرم استخراج می کنند. مالت عصارۀ حاصل است و علاوه بر این قند، مقداری آمیلاز نیز دارد. محلول حاصل را تغلیظ یا خشک می کنند و در صنایع به کار می برند. برای درست کردن آبجو یا آبجولاگر (نوعی آبجو که در حرارت کم چندین ماه انبار می شود تا کهنه شود)، مالت را تخمیر و سپس آن را برای درست کردن مشروباتی مانند ویسکی تقطیر می کنند.

نقل قول ها

مالْت/مالتا با نام رسمی جمهوری مالت، کشوری جزیره ای در اروپای جنوبی است که دربرگیرندهٔ مجمع الجزایری در دریای مدیترانه است.
• «جزیره ای است نزدیک جزیره اندلس، بسیار با منفعت. طولش سی میل و آبدان است. شهر و دهات دارد. پادشاه روم در سنهٔ چهارصد و چهل هجری، لشکر، بدان جزیره کشید و اهل آن جزیره چون خود را شماره کردند غلام را بیشتر از آزاد دیدند و به غلامان عهد نمودند که اگر در جنگ سستی نکنند آزاد باشند. پس جمیع اهل آن جزیره به قتال لشکر روم، یکدل شدند و ایشان را شکستی فاحش دادند. پس از آن، رومیان مزاحم آن جزیره نشدند و غلامان آزاد شدند.» در «آثار البلاد و اخبار العباد/ اقلیم خامس / مالطه» (نگاشته به سال ۶۷۴ق/ ۱۲۷۵م) -> ابوعبدالله زکریا قزوینی
• «پرچم : پرچم دو رنگ مالت مرکب از رنگ های سفید و قرمز است که رنگ های سنتی مالت را تشکیل می دهد. این پرچم احتمالاً به وسیلهٔ کُنت سیسیل، راجر اول در سال ۱۰۹۰م ابداع شده است. به نشانهٔ قهرمانی های مردم مالت در جریان جنگ دوم جهانی، صلیب جرج در سال ۱۹۴۳ به پرچم مالت اضافه شد . طرح امروزی پرچم به سال ۱۹۶۴م به بعد از کسب استقلال از انگلیس بازمی گردد .» در اثرش چاپ ۱۳۷۰/ ۱۹۹۱م -> رسول خیراندیش

جدول کلمات

والتا


کلمات دیگر: