کلمه جو
صفحه اصلی

گوهر مراد

فرهنگ فارسی

کتابی است بفارسی در مسایل حکمت و کلام تالیف عبدالرزاق بن علی بن حسین لاهیجی از علما و حکمای عصر صفوی و از شاگردان ملاصدرا . این کتاب به شاه عباس ثانی اهدائ شده و شامل یک مقدمه [ در اشاره بر مرتبه وجود انسان و سبب اختصاص وی به تشریف الهی ] و سه مقاله در امهات مطالب فلسفی و یک خاتمه حاوی مباحث اخلاق و طریق تصوف است .

دانشنامه عمومی

غلامحسین ساعدی: لقب غلامحسین ساعدی، از نویسندگان برجستهٔ معاصر ایرانی.
گوهر مراد: کتابی فارسی از ملا عبدالرزاق لاهیجی در علم کلام.

گوهر مراد (کتاب). گوهر مراد نام کتاب مشهوری به زبان فارسی است از ملا عبدالرزاق لاهیجی. این کتاب حاوی مطالبی در کلام، حکمت، اخلاق و عرفان است.
ملا عبدالرزاق لاهیجی
شوارق الالهام
لاهیجی هدف خود را در این کتاب بر آن قرار داده تا طوری بنویسد «که مبتدیان را از اَقربِ طُرُق به مطلب رسانَد و متوسطان را از بَوادیِ حیرت رهاند، و منتهیان را خزانهٔ نُقودِ معقولات غیر مغشوشه به اوهام و خیالات شدن تواند».
آیت الله قاضی طباطبایی دربارهٔ این کتاب گفته است:
اَشهر تألیفات محقق لاهیجی کتاب گوهر مراد است که به زبان فارسی با عبارات سلیس و دل پذیر تألیف فرموده است و از نفیس ترین کتبی است که به زبان فارسی در اصول دین و معارف الهیه و عقاید دینیهٔ اسلامیه نوشته شده است

دانشنامه آزاد فارسی

گوهر مُراد
تألیف عبدالرزاق لاهیجی، کتابی به فارسی، در کلام و حکمت. مؤلف این اثر را به نیت تصحیح اجتهادی اعتقادات اهل دین، در یک مقدمه، سه مقاله و یک خاتمه نوشته است. مقاله ها در باب علم خودشناسی، علم خداشناسی و فرمان خداشناسی است و در مقدمه دربارۀ مرتبۀ وجود انسان، راه باطن و راه ظاهر و فواید علم کلام و حکمت سخن رفته و خاتمه اشاره به دلالت بر مسلوک سالکان است. این کتاب از آن جا که سرآغاز ورود بحث های کلامی به زبان فارسی به شمار می رود، اهمیت دارد. گوهر مراد با تصحیح زین العابدین قربانی چاپ شده است (تهران، ۱۳۷۲ش).

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] عبدالرزاق بن علی بن حسین لاهیجی قمی (م 1072 ق).
وی از متکلمان و حکیمان نامدار روزگار صفویه بوده است. گویا اصلاً از لاهیجان بوده و به همین مناسبت به لاهیجی مشهور شده است و چون به قم رفته و در آنجا ساکن شده، به قمی نیز شهرت یافته است.
لاهیجی کلام را از متکلمان زمان و حکمت را از صدرالدین شیرازی (م 1050 ق) فراگرفت و به دامادی صدرالدین هم مفتخر شد. وی ذوق عرفانی هم داشت.
کتابشناسی تفصیلی مذاهب اسلامی/ نویسنده: محمدرضا ضمیری


کلمات دیگر: