کلمه جو
صفحه اصلی

غزوه بنی قریظه

لغت نامه دهخدا


دانشنامه عمومی

غزوه بنی قریظه یا کشتار بنی قریظه در ذوالقعده ۵ هجری، طی فوریه و مارس ۶۲۷ پس از میلاد به وقع پیوست.
محاصره موفق ۲۵ روزه قبیله بنی قریظه
منابع اسلامی
در ابتدا بنی قریظه به مسلمانان گفت که در طول غزوه خندق با آنان متحد هستند، لکن، آنان بعداً از اعراب پاگان قریش و متحدانشان جانب داری کردند. بر حسب منابع سنتی، رهبران یهودی بر ضد محمد و مسلمانان کوشش هایی را سازمان دهی کردند. سه رهبر یهودی قبیله بنی نضیر، سه رهبر یهودی قبیله وائل و برخی دیگر از گروه ها و رهبران یهودی متحد شدند و بر بنی قریظه فظار آوردند تا در توافقشان با محمد عهدشکنی یا خیانت کنند.
در سال پنجم هجرت، متعاقب جنگ های بدر و احد، ابوسفیان به کمک قبایل تبعید شده بنی نضیر و بنی قینقاع، شهر مدینه را با هدف تخریب جامعه مسلمانان محاصره کرد. مسلمانان به پیشنهاد سلمان فارسی برای مقابله با مهاجمان، خندقی در شمال و غرب مدینه کنده بودند. در طول دو هفته ای که مدینه تحت محاصره بود، لشکر احزاب با بنی قُریْظه که در جنوب مدینه ساکن بودند وارد مذاکره شدند و آنان برخلاف پیمانی که با محمد بسته بودند، جانب دشمنان او را گرفتند. محمد از این موضوع آشفته شده و برخی از رهبران مسلمانان را برای صحبت با آنها فرستاد که نتیجه آن برایش مضطرب کننده بود. محمد سعی کرد که از به نتیجه رسیدن مذاکرات بین بنی قُریْظه و احزاب جلوگیری کند. مذاکرات نهایتاً بی نتیجه ماند. در مورد میزان حمایت بنی قُریْظه از احزاب در هنگام جنگ اختلاف نظر وجود دارد.محمد پیامبر اسلام، بنی قریظه را به مدت ۲۵ روز محاصره کرد تا آن که تسلیم شدند. یکی از صحابه تصمیم گرفت که مردان باید کشته شوند، مایملک باید تقسیم شود، و زنان و کودکان باید به اسیری گرفته شوند. پیغمبر با این حکم موافقت کرد، آن را چون حکم خدا دانست، سپس همه اعضای مرد قبیله سر زده شدند. بنا بر دنیل سی. پیترسن و مارتین لینگز، این تصمیم در تطابق با قانون موسی در سفر تثنیه ۲۰:۱۰–۱۴ بود. طبری فقیه مسلمان، اعدام ۶۰۰–۹۰۰ نفر را ذکر کرده است. احادیث سنی عدد اعلام نمی کند ولی بیان می کند که مردان و ۱ زن کشته شدند (۱ زن بنا بر سنن ابوداود). بنا بر منابع اسلامی بقیه زنان و کودکان، در ازای مبادله اسب و سلاح فروخته شدند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] غزوه بنی قریظه، سومین جنگ پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) با یهودیان مدینه به شمار می رود، و در سال پنجم هجرت اتفاق افتاد.
غزوه در اصطلاح به جنگی گفته می شود که پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) خود فرماندهی آن را به عهده داشت.
علت وقوع غزوه بنی قریظه
غزوه بنی قریظه، سومین جنگ پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) با یهودیان مدینه به شمار می رود، و در سال پنجم هجرت اتفاق افتاد. یهودیان بنی قریظه به همراه یهودیان بنی نضیر و بنی قینقاع از هم پیمانان پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به شمار می رفتند. که هر سه قبیله پیمان شکن شدند. (درباره بنی قریظه ) پیش از بیان غزوه بنی قریظه ابتدا این نکته باید مورد توجه قرار گیرد که طبق پیمان پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) با این یهودیان، آنان حق هیچ گونه فعالیتی علیه پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) و مسلمانان را نداشتند. با این حال یهودیان بنی قریظه در جنگ خندق (احزاب) نقض پیمان کرده و با مشرکان مکه در جنگ علیه مسلمانان همکاری کردند. این رفتار بنی قریظه موجب شد، در طول جنگ ضربه روحی شدیدی بر مسلمانان وارد شود. قرآن کریم در اشاره به این موضوع می فرماید: «به خاطر بیاورید زمانی را که آنها از طرف بالا و پایین شهر بر شما وارد شدند و مدینه را محاصره کردند و زمانی را که چشم ها از شدت وحشت خیره شده و جان ها به لب رسیده بود.» از این رو بعد از پایان جنگ خندق پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به دستور خداوند، سپاهیان را به فرماندهی علی بن ابیطالب (علیه السّلام) به سمت قلعه های یهودیان بنی قریظه فرماندهی کرد. پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) لوای خود را به ایشان سپرد. در ادامه بلال را امر کرد تا ندا دهد که مسلمانان نماز عصر را جز در محله بنی قریظه بجا نیاورند، بعد از مدتی قلعه ها محاصره شد. محاصره ای که پانزده روز و بنا بر نقلی دیگر بیست و پنج روز به طول انجامید.
صلح بنی قریظه با مسلمانان
مسلمانان با مقابله اندک بنی قریظه روبرو شدند؛ ولی آنها سرانجام خود خواستار مذاکره و صلح با مسلمانان شدند. آنان خواستار آن بودند که رسول خدا (صلی الله علیه و آله وسلّم) مشابه همان برخوردی که با بنی نضیر داشت، با آنان داشته باشد. به این صورت که تمام اموال و اسلحه ها مال مسلمانان باشد، در مقابل از خون آنان گذشته شود. سپس همراه زنان و فرزندان خود مدینه را ترک کنند و هر کدام به اندازه یک بار شتر با خود ببرند. این درخواست با مخالفت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) روبرو شد. از این رو آنان دوباره طرح دیگری پیشنهاد دادند، مبنی بر اینکه، مسلمانان از خون آنان بگذرند، زنان و فرزندان شان به آنها واگذار شود و بدون هیچ مالی از مدینه بیرون بروند. این بار نیز پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) با خواسته آنان مخالفت کردند. پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به بنی قریظه فرمودند: «فقط باید به حکم من گردن نهید.»
سرانجام یهودیان بنی قریظه
...


کلمات دیگر: