کلمه جو
صفحه اصلی

تاریخ سیستان

فرهنگ فارسی

کتابی است بپارسی شامل دوقسمت متمایز بدو سبک مختلف از دو دوره که بتوسط دوتن نوشته شده . قسمت اول تا حوادث سالهای۴۴۵ - ۴۴۴ه. ق . ( اوایل عهد تسلط سلجوقیان ) راشامل است. درین قسمات بعضی از مواد ماخوذ است از کتب قدیمتری مانند نثر ابوالمویدبلخی ومابقی - یعنی بخش اعظم-انشای مولف نامعلوم آنست . روش آن بسیار ساده و طبیعی و فصیح است .قسمت دوم دنباله تاریخ سیستان را تا حوادث سال ۷۲۵ ه. ق . شامل است و دراوایل قرن هشتم تالیف شده.

دانشنامه عمومی

تاریخ سیستان از کتاب های کهن به زبان فارسی است که چندین تن (احتمالاً دو نفر) در طی سده های پنجم تا هشتم قمری آن را به نگارش درآورده اند. این کتاب جدا از ارزش تاریخی، از نظر زبان و ادبیات فارسی اهمیت بسیار زیادی دارد. از این کتاب تنها یک نسخهٔ خطی به دست آمده است که متعلق است به قبل از سال ۸۶۴ هجری قمری که خودش از روی نسخهٔ قدیمی تری نوشته شده است.
اطلاعاتی پیرامون آغاز شعر فارسی و نخستین شاعران پارسی گوی (که در دربار یعقوب لیث پدید آمدند)
نقل سرود آتشکدهٔ کرکوی که شاید یکی از قدیمی ترین سروده ها به زبان پارسی یا گویشی بسیار نزدیک به آن باشد.
دو مورد اشاره به کتاب بندهشن (البته به صورت تحریف شدهٔ ابن دهشتی) که از اهم آثار به جامانده به زبان پهلوی است و تا آنجا که می دانیم این تنها کتاب قدیمی فارسی است که چنین اشارتی کرده است.
از این کتاب تنها یک نسخهٔ خطی به دست آمده است که تاریخ نوشتن نسخه، متعلق به سال ۸۳۹ خورشیدی (۸۶۴ قمری) و تاریخ تألیف آن سال ۷۰۴ خ. (۷۲۵ ق) است. این کتاب تألیف یک نفر نیست، بلکه دو یا سه نفر یکی پس از دیگری آن را به نگارش درآورده اند.
در صورت کنونی، کتاب در دو بخش مجزا با سبک های متمایز نوشته شده است. بخش اول که کتاب بخش اعظم آن نیز هست سبکی بسیار کهن دارد و به احتمال متعلق به قرن پنجم هجری قمری است. قسمت دوم کتاب در قرن هشتم نوشته شده است و کسی شرح حوادث بعد را به طور خیلی خلاصه ضمیمهٔ کتاب کرده است. بخش اول کتاب بیش از ده برابر بخش دوم است.
در این کتاب اطلاعات ارزشمند تاریخی ای وجود دارد که در کتاب های دیگر یافت نشده است، از جمله:

دانشنامه آزاد فارسی

کتابی به فارسی در تاریخ سیستان از مؤلفانی ناشناس در دو بخش. تاریخ تألیف بخش اول حدود سال های ۴۴۵ و بخش دوم ۷۲۵ق است. به نظر می رسد بخش هایی از کتاب ترجمه از منبع یا منابعی از زبان عربی بوده و مطالبی نیز بدان افزوده شده باشد. این کتاب هم از نظر نثر و هم از نظر مطالب تاریخی از متون مهم تاریخ و ادبیات ایران به شمار می رود و در سادگی و کوتاهی جمله ها بی مانند است و کلمات و عبارات عربی به نسبت دیگر متون ، کمتر در آن دیده می شود. مؤلف افزون بر آثار عربی ، به نوشته های پهلوی نیز دسترسی داشته و تنها اثری است که بُنْدِهِش را در شمار منابع خود یاد کرده است . کتاب شامل مطالبی دربارۀ سیستان پیش از اسلام ، روستاهای آن، شگفتی ها و نام های این سرزمین ، فتح آن جا به دست مسلمانان و خراج سیستان ، همچنین حضور و عملکرد خوارج ، صفاریان ، غزنویان ، سلجوقیان ، خوارزمشاهیان و مغولان در سیستان است . این اثر به تصحیح ملک الشعرای بهار به چاپ رسید (۱۳۱۴ش).

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تاریخ سیستان، کتابی به فارسی ، در باره رویداد های سیستان است.
تاریخ دقیق تألیف این کتاب معلوم نیست.
به نوشته ملک الشعرای بهار ، مصحح تاریخ سیستان، این کتاب حدوداً بین سال های ۴۴۵ تا ۷۲۵ تألیف شده است.

مولف
مؤلف آن نیز شناخته شده نیست.
بهار تاریخ سیستان را، به اعتبار شیوه تحریر آن و ذکر کردن مطالب تاریخی تا سال ۴۴۸ و ایجاد شدن هفده سال وقفه در نقل رویداد های تاریخی، به دو قسمت تقسیم کرده و مولانا شمس الدین محمد موالی را مؤلف قسمت نخست و محمودبن یوسف اصفهانی را مؤلف قسمت دوم دانسته است.

مطالب
قسمت اول کتاب ــ که یک سوم حجم کتاب را دربرمی گیرد ــ در زمان ابوالفضل نصربن احمد (متوفی ۴۶۵) ملقب به تاج الدین، امیر سیستان، تألیف شده و در آن رویداد های سیستان از تاریخ تشکیل آن تا ۴۴۸ آمده است.
قسمت دوم، ادامه وقایع از ۴۶۵ تا ۷۲۵ است.

← عناوین
...


کلمات دیگر: