کلمه جو
صفحه اصلی

جیوگی

دانشنامه عمومی

«جیوگی» نام یک برنامه تلوزیونی با رویکرد اجتماعی و فرهنگی است که از شبکه دوم صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران در دو فصل تولید و پخش گردید. و میهمانهای سرشناسی از جمله نوام چامسکی و اسلاوی ژیژک را برای اولین بار به تلویزیون ایران دعوت کرد.به گفته سازندگان این برنامه هدف جیوگی گریز از کلیشه های رایج در برنامه سازی در تلویزیون ایران و طرح موضوعات و آسیب های فرهنگی اجتماعی و تمرین اتحاد ملی در عین تضارب آرا است. همچین ترویج اراده های خلاق، تکیه بر مسئولیت پذیری اجتماعی و افزایش مشارکت مردم در امور فرهنگی اجتماعی سیاسی از جمله اهداف این برنامه تلویزیونی عنوان شده است. همچنین مخاطب این برنامه افراد «دیوانه» معرفی شده اند.
شب اول؛ جیوگی باز: جیوگی باز مقدمه ورود به موضوع هفته پیش رو بود که سعی داشت با لحنی نسبتاً طنز طرح مسئله کند.
شب دوم؛ میدان جیوگی: در این برنامه مردم عادی بر اساس درخواست خود در برنامه حضور میابند و دربارهٔ موضوع آن هفته بحث می کنند.
شب سوم، سبک جیوگی: در این شب افرادی که دارای تجربه زیسته در رابطه با موضوع برنامه هستند، در استدیو حضور یافته و روایت خود را بیان می کنند.
شب چهارم؛ جیوگی گپ: در این شب مجری با یکی از صاحب نظران در این حوزه به گفتگوی چالشی می پردازد.
شب پنجم؛ جمع جیوگی: در شب پایانی تلاش می شود تا آنچه طی هفته گفته شده، جمع بندی شود.
نام «جیوگی» برگرفته شده از واژه جیوه است که به صفت تبدیل شده و به معنی «جیوه وار بودن» یا «خاصیت جیوه را داشتن» است. جیوه سیال است و بدون سکون. مثل زندگی عشایر که سکون ندارند و همیشه در حرکت هستند و این با شعار اصلی برنامه که همه را به حرکت فرامیخواند، همخوان است.از دیگر خواص جیوه می توان به سمیت، خوردن طلا، چکش ناپذیری و امکان آینه شدن اشاره کرد.
طراح این برنامه میلاد دخانچی برنامه ساز ایرانی و دانشجوی دکتری مطالعات فرهنگی در دانشگاه کویینز کانادا است. جیوگی سومین اثر تلویزیونی بعد از برنامه دلینک، (محصول پرس تی وی) گره، (محصول شبکه سوم) و مستندهای بلند او از جمله چند فرهنگی بدون پرده، نیویورک زیرزمینی و رنگین کمان ایرانی است. به گفته دخانچی جیوگی به لحاظ فرمی الهام گرفته شده از برنامه دلینک و تجربه آموزش سینما به عنوان کمک استاد در دانشگاه کویینز است. دخانچی همچنین مدرس درسی به نام «اسلام، سیاست و توسعه» در دانشگاه کویینز بوده و از او چند مقاله دربارهٔ سینما و سیاست معاصر ایرانی در ژورنالهای علمی به چاپ رسیده است.
این برنامه اولین بار در سال ۹۴ و در زمان مدیریت محمد سرافراز به عنوان رئیس سازمان صدا و سیما، علی اصغر پورمحمدی، معاونت سیما، محمد رضا جعفری جلوه، رئیس شبکه دوم، و مریم جلالی مدیر گروه فرهنگ و خانواده شبکه دوم تولید و پخش گردید. این برنامه در فصل اول و در هفته دوم به مدت یک ماه توقیف و بعد پخش آن مجدد از سر گرفته شد. علت توقیف جیوگی اظهار نظرهای جنجالی یوسف اباذری، استاد جامعه شناسی ایرانی دربارهٔ مرتضی پاشایی، خواننده مرحوم ایرانی، در این برنامه عنوان شده است. این برنامه در طول دو فصل بارها مورد سانسور تلویزیون ایران قرار گرفته شده است.


کلمات دیگر: