کلمه جو
صفحه اصلی

خاندان نوبختی

فرهنگ فارسی

نام یکی از خاندانهای مشهور ایرانی بوده است .

لغت نامه دهخدا

خاندان نوبختی. [ دا ن ِ ن َ / نُو ب َ ] ( اِخ ) نام یکی از خاندانهای مشهور ایرانی بوده است. رجوع به نوبختی شود.

دانشنامه عمومی

خاندان نوبَختی یکی از خاندان های مشهور ایرانی هستند که از نیمه سده دوم تا اوائل سده پنجم هجری می زیسته اند و برخی از آنان ستاره شناس، ادیب، کلام شناس و دبیر بوده اند. اغلب آنها به استثنای یکی دو نفر شیعه بوده اند. نیای این خاندان نوبخت اخترشناس منصور، خلیفه عباسی بوده است. ابوالقاسم حسین بن روح نوبختی که شیعیان او را یکی از نواب چهارگانه امام مهدی در دوران غیبت صغرا می دانند از همین دودمان است. چند تن از افراد این خاندان از متکلمان برجسته امامیه به شمار می آیند و شیخ مفید به نقل دیدگاه های این گروه اهمیت فراوان می دهد.
نوبخت، ستاره شناس منصور
ابومحمد نوبختی، متکلم فیلسوف
ابوسهل فضل پسر نوبخت، مترجم آثار زبان پهلوی به زبان عربی
ابوسهل نوبختی: (۲۳۷–۳۱۱ هجری) ابوسهل اسماعیل بن علی بن اسحاق بن ابی سهل بن نوبخت، در زمان غیبت صغری می زیسته و در ترویج شیعه دوازده امامی کوشش فراوان کرده و از نخستین افرادی بوده که غیبت را تبیین کرده است.
ابواسحاق نوبختی، صاحب کتاب الیاقوت
حسین بن روح نوبختی: سومین نائب حجت بن حسن، امام دوازدهم شیعه
عبدالجلیل قزوینی دربارهٔ این خاندان می گوید:
«نوبختیان پس از عهد حسن عسکری بودند و کتب ایشان در تقویت توحید و تربیت اسلام و رد بر فلاسفه و زنادقه و دهریان معروف و مشهور است.»
در این خاندان اشخاص تأثیرگذاری برآمده اند که مهمترین آنها عبارتند از:

دانشنامه آزاد فارسی

خاندانِ نوبختی
کتابی تاریخی به فارسی از عباس اقبال آشتیانی (۱۲۷۵ـ۱۳۳۴ش ). این اثر دربارۀ شرح حال افراد خاندان ایرانی تبار نوبختی با فهرست تألیفات و مقام علمی ، ادبی و سیاسی آن هاست . مؤلف علاوه بر آن، فصولی را نیز به تاریخ ظهور فرق اسلامی و مذهب شیعه ، متکلمین اولیۀ آن و فرقه هایی که از میان شیعه برخاسته اند به ضمیمۀ فهرست الفبایی از اسامی این فرق و مختصری از مقالات ایشان ، اختصاص داده است . مؤلف قسمتی از این کتاب را به فرانسوی تألیف کرد و پس از مدتی به تشویق لوئی ماسینیون در مجلۀ تتبعات راجع به اسلام به چاپ رساند. اقبال پس از بازگشت به ایران ، متن فارسی آن را با تفصیل بیشتر آماده کرد و در ۱۳۱۱ش در تهران به چاپ رساند. خاندان نوبختی به لحاظ تحقیق در تاریخ شیعه نیز اهمیت بسیاری دارد. این کتاب بارها چاپ و منتشر شده است. نیز ← نوبختیان

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] خاندان نوبختی خاندان مشهور ایرانی که افراد معروفی از این خاندان در طی دو قرن و نیم از اواسط قرن ۲ تا اوایل قرن ۵ق به عنوان منجّم، ادیب، متکلّم، منشی و مؤلّف برخاسته اند که شیعی مذهب بوده اند.
ابوسهل بن نوبخت، ابوسهل نوبختی، حسین بن روح نوبختی (از نواب اربعه) و حسن بن موسی نوبختی صاحب فرق الشیعه ازجمله معروف ترین افراد این خاندان هستند.
نوبخت نیای این خاندان منجم بوده است و پسر او ابوسهل در معرّفی خود به منصور خلیفه ۴ تن از پدران خود را نام برده است.


کلمات دیگر: