کلمه جو
صفحه اصلی

فلات ایران

فارسی به انگلیسی

Iran


iran

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۶°۱۷′ شمالی ۵۹°۳′ شرقی / ۳۶٫۲۸۳°شمالی ۵۹٫۰۵۰°شرقی / 36.283; 59.050
رشته کوه های زاگرس
رشته کوه البرز و کپه داغ
شمال غربی و قزاقستان
بلوک خزر جنوبی
ایران مرکزی و شرقی
ناحیه مکران
فلات ایران با مساحت ۳٬۷۰۰٬۰۰۰ کیلومترمربع، امروزه علاوه بر ایران کنونی، شامل کشورهای دیگری از جمله ارمنستان، آذربایجان، ترکمنستان، ازبکستان، تاجیکستان، افغانستان و بخش هایی از قرقیزستان، پاکستان و چین می شود. کشور ایران با مساحت ۱۶۴۸۰۰۰ کیلومترمربع، تقریباً به وسعت نیمی از فلات ایران است که مساحت آن برابر با مجموع مساحت کشورهای فرانسه، سوئیس، اسپانیا و بریتانیا می باشد.
این فلات علاوه بر ایران کنونی شامل قسمت هایی دیگر مانند افغانستان در مشرق و بلوچستان در جنوب شرقی و قسمتی از فرارود (ماوراءالنهر) در شمال شرقی و قفقاز در شمال غربی می باشد. فلات ایران از رشته کوه های زاگرس در شمال غربی تا رشته جبال سلیمان در مشرق امتداد دارد و از شمال به قفقاز و دریای خزر و تمام امتداد آمودریا تا سرچشمه آن رودخانه و از جنوب به خلیج فارس و دریای عمان محدود می شود و به این ترتیب بین دره های حاصلخیز فرات و دجله از یک طرف و از سوی دیگر رودخانه سند فلات مرتفعی به شکل مثلث وجود دارد که از اطراف توسط کوه ها و ارتفاعات بزرگ محاصره شده است. این کوه ها عبارت است از رشته کوه البرز که از آرارات در شمال غربی فلات جدا و پس از طی امتداد جنوب دریای خزر به کوه بابا یکی از شاخه های هندوکش منتهی می شود و دنباله آن به کوه هیمالیا می پیوندد و در مغرب کوه های کردستان یا زاگرس که به خط مورب متوجه مشرق فلات می گردد و رشته های مختلف آن با کرانه های خلیج فارس و دریای عمان موازی است، در طرف مشرق این فلات سه رشته کوه از شمال به طرف جنوب به موازات کوه های سلیمان قرار دارد.
این فلات در آسیای جنوبی، آسیای جنوب غربی و قفقاز گسترده شده است و از سرزمین های کم ارتفاع مجاور خود قابل تمایز است. این منطقه، زیستگاه اقوام ایرانی و محدودهٔ اصلی کشور ایران در دوره های مختلف تاریخی بوده است.

دانشنامه آزاد فارسی

فَلات ایران
فلاتی وسیع و نسبتاً مرتفع در آسیای غربی که از درۀ دجله در غرب تا درۀ سند و پامیر در شرق و ساحل جنوبی دریای خزر در شمال تا خلیج فارس و اقیانوس هند در جنوب گسترده شده است. این فلات ۹۰درصد ایران کنونی را شامل می شود. افغانستان و بلوچستانِ پاکستان در نیمۀ شرقی این فلات قرار دارد.


کلمات دیگر: