کلمه جو
صفحه اصلی

نیجریه

فارسی به انگلیسی

nigeria

Nigeria


فرهنگ فارسی

کشوری جمهوری در افریقای غربی در کنار خلیج گینه که اینک جزئ کشورهای مشترک المنافع بریتانیا است . قبلا از مستعمرات انگلیس بود اما در ۱۹۶٠ م . استقلال یافت. وسعت آن ۹۲۴٠٠٠ کیلومتر مربع است و ۷۹۷۵۹٠٠٠ تن سکنه دارد . پایتخت آن لاگوس میباشد . در نیجریه بیش از ۱۵٠ زبان مختلف و قبایل متعدد وجود دارد . فدراسیون نیجریه در ۱۹۵۸ عضویت گروه کشورهای مشترک المنافع را پذیرفت . محصول عمده اش نیشکر توتون نفت کاکائو قهوه و پنبه است .

دانشنامه عمومی

مختصات: ۸° شمالی ۱۰° شرقی / ۸°شمالی ۱۰°شرقی / 8; 10
نقشه هایی از نیجریه: (پراکندگی احزاب، تنوع قومی، نفت، فقر، بهداشت، آموزش و بوکوحرام) بی بی سی فارسی
نیجریه (به انگلیسی: Nigeria، تلفظ: نایـْجـِریا) یا به طور رسمی جمهوری فدرال نیجریه کشوری است در غرب آفریقا. پایتخت آن آبوجا و بزرگ ترین شهر آن لاگوس است. جمعیت این کشور بیش از ۱۹۵ میلیون نفر و زبان رسمی آن انگلیسی است. نیجریه پرجمعیت ترین کشور قاره آفریقا است. شهرهای مهم نیجریه، لاگوس _کانو_ ایبادان_ کادونا و بندرهاکوت می باشد.
واحد پول این کشور نایرا است و نیمی از مردم آن که در شمال کشور زندگی می کنند مسلمان۴۴٪ و ۴۶٪ در جنوب، مسیحی هستند. نیجریه از نظر منابع نفتی دهمین کشور، در میان صادرکنندگان نفت هشتمین کشور است و بزرگترین تولیدکننده نفت آفریقا است.
نیجریه در سال ۱۹۶۰ از بریتانیا مستقل شد و نام این کشور از نام رودخانه نیجر گرفته شده است. نیجریه پرجمعیت ترین کشور در آفریقا و هفتمین کشور پرجمعیت جهان است. این کشور هم چنین پرجمعیت ترین کشور جهان با اکثریت سیاه پوست است.

دانشنامه آزاد فارسی

نیجریه (Nigeria)
نمایی از شهر آبوجا، پایتخت نمایی از شهر آبوجا، پایتخت نمایی از شهر آبوجا، پایتخت موقعیت. جمهوری فدرالِ نیجریه در افریقای غربی و در ساحل شمالی خلیج گینه جای دارد و از شمال غربی و شمال به نیجر، از شرق به چاد و کامرون، از جنوب به خلیج گینه، و از غرب به بنین محدود می شود. مساحت این کشور ۹۲۳,۷۷۰ کیلومتر مربع و آبوجا پایتخت آن است.سیمای طبیعی. رود نیجر و رود بنوئه، که مهم ترین عوارض طبیعی این سرزمین اند، در نواحی مرکزی نیجریه یکدیگر را به شکل حرف Y قطع و سرزمین مزبور را به سه بخش شمالی، غربی، و شرقی تقسیم می کنند: ۱ـ فلات جوس با ارتفاع متوسط ۱,۳۰۰ متر، بخش شمالی را تشکیل می دهد و حوضۀ رودهای نیجر و بِنوئه و نیز دریاچۀ چاد و صحرای افریقا را از هم جدا می کند. حوضۀ غربی (حوضۀ نیجر)، که از رودخانه های سوکوتو و کادونا و چند رود دیگر تشکیل شده، با شیب نسبتاً تند به رود نیجر منتهی می شود. رودخانۀ گونگولا و چند رود دیگر در حوضۀ بِنوئه جریان دارند و با شیب تند به رودخانۀ بنوئه می ریزند. حوضۀ چاد یا دشت هوسالَند نیز، که از رودخانۀ مرزی کومادوگو یوبِه و یکی دو رود دیگر پدید آمده است، با شیب ملایم به دریاچۀ مرزی چاد منتهی می شود. فلات جوس که از شرق به رشته کوه های مرزی ماندارا می پیوندد، نواحی شمالی کامِرون را از نیجریه جدا می کند و دامنه های شمالی آن به مرز نیجر و حاشیۀ جنوبی صحرای بزرگ افریقا پایان می یابد. ۲ـ بخش غربی درّۀ نیجر (شاخۀ غربی حرف Y) از جلگۀ پَست ساحلی با عرض متوسط ۸۰ کیلومتر در جنوب و ارتفاعات یوروبا در مرکز تشکیل شده و دامنه های شمالی و شرقی آن به درّۀ رود نیجر ختم می شود. بیشتر شهرها و نواحی مسکونی نیجریه و نیز تأسیسات صنعتی کشور در همین بخش جای دارند و قوم یوروبا، که عمدتاً پیرو آیین اسلام اند، در این قسمت به سر می برند. ۳ـ بخش شرقی درّۀ نیجر (شاخۀ شرقی حرف Y) از یک جلگۀ پست ساحلیِ پوشیده از درختان کرنا و چندل با عرض حدود ۸۵۰ کیلومتر تشکیل یافته که رو به شمال بر ارتفاع آن افزوده می شود و از شمال به تپه ماهورهای اودی و اِنوگو، کوه های مرزی گوتل، در مرز کامرون، و بالاخره به کوه های شبِشی منتهی می شود. ارتفاعات اخیر و نیز کوه وُگل (دیملانگ) با بلندی ۲,۰۴۲ متر مرتفع ترین نقطۀ نیجریه است که در دنبالۀ غربی ارتفاعات آدام آوا قرار دارند و میدان های نفتی نیجریه در آن واقع اند. قوم مسیحی ایبو نیز در این بخش به سر می برند. کشور نیجریه به ۳۶ ایالت تقسیم می شود و شهر های مهم آن عبارت اند از آبوجا، ایبادان، لاگوس، آبئوکوتا، اونیتشا، پورت هارکِرْت، اوشوگبو، اِنوگو و کانو. اقلیم نیجریه مدارگانی است و بارندگی عامل مؤثری در آن به شمار می آید. جریان های اقیانوسی و نیز وزش بادهای گرم و خشک توأم با گرد و غبارِ ناحیۀ صحرا که به هارماتان معروف است، در اقلیم این کشور تأثیر بسزا دارند. در مجموع اقلیم کشور مذکور بسیار گرم و مقدار بارندگی در نواحی مختلف آن متفاوت است و از نواحی ساحلی به سوی درون بوم کاهش می یابد. فصل بارندگی آن از فروردین تا مهر به درازا می کشد. میانگین دمای شهر لاگوس در دی ماه ۲۷.۲ درجۀ سانتی گراد، در تیرماه ۲۵.۶ درجۀ سانتی گراد، و میانگین بارندگی سالانۀ آن ۱,۸۳۶ میلی متر است. تقریباً ۱۵ درصد از سطح این کشور پوشیده از جنگلِ درختان ماهون، آبنوس، کرنا، و علفزارهای ساوانایی و نخل روغن است و فیل، گاو وحشی، شیر، ببر، پلنگ، آهو، میمون، شغال، کفتار، اسب آبی، تمساح و انواع پرنده حیات وحش آن را تشکیل می دهند.
اقتصاد. بیشتر مردم نیجریه به کشاورزی اشتغال دارند و کاکائو و کائوچو عمده ترین محصول صادراتی آن است. بادام زمینی، کاساوا، سیب زمینی هندی، و برنج در جنوب و ارزن و ذرت خوشه ای در شمال تولید می شود. گله داری و پرورش دام نیز بیشتر در شمال این کشور متداول است. صنعت شیلات، که میزان صید آن به ۴۶۰هزار تن می رسد، در آب های ساحلی و نیز آب های درون بومی نیجریه متمرکز است. از ۱۴میلیون هکتار جنگل های نیجریه نیز حدود ۱۰۰میلیون متر مکعب چوب و الوار به دست می آید. کانی های نیجریه در اقتصاد این کشور نقش مهمی دارند و نفت و مشتقات آن ۹۷ درصد از صادرات آن را تشکیل می دهند. تولید نفت این کشور به۲.۵ میلیون بشکه در روز می رسد، میزان ذخیرۀ آن ۳۰میلیارد بشکه است، و درآمد ماهانۀ آن به ۱میلیارد دلار بالغ می شود. ذخیرۀ گاز طبیعی نیجریه ۶میلیارد متر مکعب است و صادرات روزانۀ آن ۱,۴۱۵ هزار متر مکعب است. علاوه بر نفت و گاز، سنگِ مرمر، زغال، آهن، سرب، روی، طلا، و اورانیوم دیگر کانی های آن را تشکیل می دهند. تولید روغن نخل، کاغذ، شکر، سیمان، دخانیات، تخته و چوب، مواد غذایی، نوشابه، منسوجات، و پوشاک نیز ازجمله فعالیت های صنعتی این کشور است.
حکومت و سیاست. نظام حاکم بر نیجریه جمهوری فدرال با دو مجلس قانون گذاری است. مجلس سنای نیجریه ۱۰۹ عضو، سه سناتور از هر ایالت و یک سناتور از پایتخت دارد و مجلس نمایندگان آن از ۳۶۰ نمایندۀ منتخب تشکیل شده است. دورۀ ریاست جمهوری این کشور و نیز دورۀ هر یک از دو مجلس چهار سال است.
مردم و تاریخ. جمعیت نیجریۀ ۱۵۸,۴۲۳,۰۰۰ نفر (۲۰۱۰) و تراکم نسبی آن ۱۷۱.۴ نفر در کیلومتر مربع است. رشد سالانۀ جمعیت این کشور ۲.۲درصد است و قبایل هوسا و یوروبا ۴۲.۵درصد از این جمعیت را تشکیل می دهند. ۴۹ درصد از مردم آن مسیحی اند و ۶۵ درصد از آنان در روستاها زندگی می کنند و زبان رسمی آنان انگلیسی است. سرزمین نیجریه از هزاران سال پیش مسکونی بوده است و در طول تاریخ امپراتوری ها و سلطان نشین های چندی در آن سرزمین ظهور کرده اند. پرتغالی ها در قرن ۱۵ به شناسایی سواحل نیجریه پرداختند. انگلیسی ها نیز در قرن ۱۶ به این سرزمین وارد شدند و ایستگاه های خرید و فروش برده و دفاتر کشاورزی در آن تأسیس کردند. آنان در قرن ۱۹ سراسر نیجریه را تصرف و در ۱۹۱۴ آن جا را به مستعمرۀ تحت الحمایۀ خود تبدیل کردند. این سرزمین در ۱۹۵۴ به خودگردانی داخلی نایل آمد و در اکتبر ۱۹۶۰ به استقلال کامل رسید، و در همان سال به عضویت سازمان ملل متحد پذیرفته شد. نوع حکومت این کشور در ۱۹۶۳ از فرمانداری کل به جمهوری فدرال تغییر یافته است.

نقل قول ها

نیجریه با نام رسمی جمهوری فدرال نیجریه، کشوری است در غرب آفریقا.
• «در بسیاری از کشورها و نه فقط کشورهای آفریقایی، قومیت های مختلف وجود دارند. در نیجریه بخصوص گروهای قومی زیادی زندگی می کنند. شمال نیجریه قلمرو چندین پادشاهی قدیمی است. در شمال کشور به این قلمروها، پادشاهی نمی گویند بلکه می گویند امارت. این نهادها مربوط به زمانی هستند که نیجریه هنوز مستعمره بریتانیا نشده بود.» -> گودلاک جاناتان
• «نیجریه یکی از آزادترین جوامع در دنیاست. مطبوعات ما از آزادی کامل برخوردارند. هر روز هر چه دلشان می خواهد دربارهٔ من می گویند و من لبخند می زنم. این داستانها را می بینم و لبخند می زنم. تا حالا هیچ کس به جرم افشایِ اسرار دستگیر نشده است.» -> گودلاک جاناتان
• «در نیجریه فساد هست و نمی توانم بگویم هیچ فسادی در کشور وجود ندارد. اما ظاهر اوضاع بدتر از آنچه در واقعیت هست، نشان داده می شود. ببینید فساد این نیست که یک نفر با چوب منتظر شما ایستاده است که بر سرتان بزند و پولتان را بدزدد. هدف ما این است که نهادها را طوری مستحکم کنیم که فرصتی برای فساد نباشد.» -> گودلاک جاناتان
• «پرچم : بعد از رهایی نیجریه از قید استعمار انگلیس، طراحی پرچم این کشور به مسابقه گذاشته شد که طرح های مختلفی در این زمینه ارائه گردید. سرانجام طرح ارائه شده از سوی جوان ۲۲ سالهٔ دانشجو از آن میان برنده شناخته شد. پرچم ملّی نیجریه مرکب از دو نوار سبز رنگ و یک نوار سفید است که به صورت عمودی قرار می گیرند و نوار سفید در وسط دو نوار سبز قرار گرفته است. سبز در این پرچم نشانهٔ کشاورزی و جنگل های نیجریه است و رنگ سفید در آن نشانهٔ وحدت و صلح می باشد.» در اثرش چاپ ۱۳۷۰/ ۱۹۹۱م -> رسول خیراندیش

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] نیجریه (به انگلیسی: Nigeria)، با نام رسمی جمهوری فدرال نیجریه، پرجمعیت ترین کشور قاره آفریقا است. بیش از نیمی از جمعیت آن مسلمانند و شیعیان این کشور، پرجمعیت ترین گروه شیعی در قاره آفریقا هستند.
پورتال اهل بیت، جمعیت شیعیان نیجریه را در ۲۰۰۸ میلادی، هفت میلیون نفر و مرکز تحقیقات pew در ۲۰۰۹ میلادی، شمار آنان را سه میلیون و ۹۰۰ هزار تن تخمین زده اند. جنبش اسلامی نیجریه متعلق به شیعیان این کشور است که رهبری آن را شیخ ابراهیم زاکزاکی بر عهده دارد. شیعیان نیجریه در شهرهای لاگوس، زاریا و کانو سکونت دارند. پلیس نیجریه بارها به شیعیان در شهرهای مختلف این کشور مانند زاریا و کانو حمله کرده است، که در پی آن شماری کشته و برخی از مراکز متعلق به آنان مانند حسینیه بقیة الله تخریب شده است.
نیجریه در ساحل غربی آفریقا قرار دارد و پرجمعیت ترین کشور این قاره است. پایتخت آن آبوجا، بزرگ ترین شهر آن لاگوس و زبان رسمی آن انگلیسی است. نیجریه ۹۲۳۷۶۸ کیلومتر مربع مساحت دارد و از شمال با نیجر، از غرب با بنین و از جنوب با کامرون همسایه است.

جدول کلمات

لاگوس


کلمات دیگر: