کلمه جو
صفحه اصلی

التفسیر الواضح

دانشنامه اسلامی

[ویکی اهل البیت] « التفسیر الواضح» تألیف شیخ محمد محمود حجازی از عالمان اهل سنت در قرن معاصر، به زبان عربی و در بردارنده تمامی آیات قرآن است. تفسیر واضح را می توان در ردیف تفاسیر عقلی و اجتهادی با رویکرد تربیتی و ارشادی و با در نظر گرفتن مقاصد آیات و سوره ها و تناسب آنها، در نظر گرفت. ضمن آن که از نثر روان و سبک ساده و قابل فهم برخوردار است، از این رو مورد استقبال عمومی( خصوصا در بین مسلمانان عرب زبان) واقع شده است.
ایشان در مقدمه کوتاه خود بر تفسیر زمینه انگیزه نوشتن آن را دو چیز بر می شمرد:
1- کثرت بحثهای متفاوت درباره قوانین وضع شده برای سعادت بشر و اختلاف شدید در آنها همراه با عزم تغییر و تبدیل آنچه وجود دارد.
2- نا امیدی مسلمانان از قوانین وضعی بشر برای سعادت و رو آوردن بسیاری از آنها به قرآن، به عنوان نجات بخش انسانها و توانمندی در رساندن انسان به زندگی مفید و مستقر.
پس از بیان مطالبی در روش قرآن، به غایت نزول و بیان احکام و معارف، می گوید که« به مفسرین بزرگ مانند طبری، فخر رازی، قرطبی و... تلاش زیادی در تبیین و توضیح قرآن نموده اند امّا نسل امروز حوصله مطالعه آن آثار را ندارد و می خواهند فوری، اصل غرض آیات را متوجه شوند، بدین جهت من با استفاده از آثار آنان،... با بیانی روان، شیوا، سهل، واضح و خالی از اصطلاحات فنی، معانی اجمالی آیه را با زبان امروزی و به دور از زوائد، تطویل و خرافات اسرائیلیة، برای فهم عامه مردم، ارائه داده ام، و سعی نموده اعتدال در رأی را حفظ نمایم.»
روش کلی وی به این ترتیب است که بعد از ذکر نام سوره، اطلاعات مکی از قبیل تعداد آیات، مکی یا مدنی بودن، وجه تسمیة و بعضی خصوصیات آن، ارائه می دهد. پس از آن، آیات یا بخشی از آیات طولانی را ذکر و متناسب با معنای سوره، به شرح و بیان آنها و تک واژگان به کار رفته در آیات پرداخته است. وی با توجه به معنای آیات، برای هر قطعه از آنها عنوانی انتخاب نموده سپس آیات را ذکر می کند. از جمله نکات مورد توجه ایشان، مناسبت و ربط بین آیات است که در صورت مهم بودن، عنوان مستقلی به آن اختصاص می دهد.
اسباب النزول، عنوان دیگری است که در صورت دارا بودن، ذیل آیات، مطرح می شود بنابر این عنوانهای 1- مفردات برای بیان معانی لغوی و معنای مراد کلمات 2- سبب النزول جهت بیان اسباب النزول آیات، 3- المناسبة برای بیان ارتباط آیات و 4- المعنی که توضیح و تفسیر آیات است، محورهای اصلی تفسیر الواضح را تشکیل می دهند.
یکی از ویژگیهای مهم تفسیر واضح بیان مقاصد کلی سوره ها و توجه به تناسب و عنایت خاصّ به مباحث اخلاقی، تربیتی و ارشادی است.

[ویکی نور] التفسیر الواضح تألیف شیخ محمد محمود حجازی از عالمان اهل سنت در قرن معاصر، به زبان عربی و در بردارندۀ تمامی آیات قرآن است. تفسیر واضح را می توان در ردیف تفاسیر عقلی و اجتهادی با رویکرد تربیتی و ارشادی و با در نظر گرفتن مقاصد آیات و سوره ها و تناسب آنها، در نظر گرفت. ضمن آن که از نثر روان و سبک ساده و قابل فهم برخوردار است، از این رو مورد استقبال عمومی (خصوصا در بین مسلمانان عرب زبان) واقع شده است.
ایشان در مقدمۀ کوتاه خود بر تفسیر زمینۀ انگیزۀ نوشتن آن را دو چیز بر می شمرد:
پس از بیان مطالبی در روش قرآن، به غایت نزول و بیان احکام و معارف، می گوید که «مفسرین بزرگ مانند طبری، فخر رازی، قرطبی و...تلاش زیادی در تبیین و توضیح قرآن نموده اند امّا نسل امروز حوصلۀ مطالعۀ آن آثار را ندارد و می خواهند فوری، اصل غرض آیات را متوجه شوند، بدین جهت من با استفاده از آثار آنان،...با بیانی روان، شیوا، سهل، واضح و خالی از اصطلاحات فنی، معانی اجمالی آیه را با زبان امروزی و به دور از زوائد، تطویل و خرافات اسرائیلیة، برای فهم عامۀ مردم، ارائه داده ام، و سعی نموده اعتدال در رأی را حفظ نمایم.»
روش کلی وی به این ترتیب است که بعد از ذکر نام سوره، اطلاعات از قبیل تعداد آیات، مکی یا مدنی بودن، وجه تسمیة و بعضی خصوصیات آن، ارائه می دهد.پس از آن، آیات یا بخشی از آیات طولانی را ذکر و متناسب با معنای سوره، به شرح و بیان آنها و تک واژگان به کار رفته در آیات پرداخته است. وی با توجه به معنای آیات، برای هر قطعه از آنها عنوانی انتخاب نموده سپس آیات را ذکر می کند. از جمله نکات مورد توجه ایشان، مناسبت و ربط بین آیات است که در صورت مهم بودن، عنوان مستقلی به آن اختصاص می دهد.
اسباب النزول، عنوان دیگری است که در صورت دارا بودن، ذیل آیات، مطرح می شود بنابراین عنوانهای: 1-مفردات برای بیان معانی لغوی و معنای مراد کلمات 2-سبب النزول جهت بیان اسباب النزول آیات، 3-المناسبة برای بیان ارتباط آیات و 4-المعنی که توضیح و تفسیر آیات است، محورهای اصلی تفسیر الواضح را تشکیل می دهند.
یکی از ویژگی های مهم تفسیر واضح بیان مقاصد کلی سوره ها و توجه به تناسب و عنایت خاصّ به مباحث اخلاقی، تربیتی و ارشادی است.

[ویکی فقه] التفسیر الواضح (کتاب). «التفسیر الواضح» تالیف شیخ محمد محمود حجازی از عالمان اهل سنت در قرن معاصر، به زبان عربی و در بردارنده تمامی آیات قرآن است.
تفسیر واضح را می توان در ردیف تفاسیر عقلی و اجتهادی با رویکرد تربیتی و ارشادی و با در نظر گرفتن مقاصد آیات و سوره ها و تناسب آنها، در نظر گرفت. ضمن آن که از نثر روان و سبک ساده و قابل فهم برخوردار است، از این رو مورد استقبال عمومی (خصوصا در بین مسلمانان عرب زبان) واقع شده است.
انگیزه مفسر
ایشان در مقدمه کوتاه خود بر تفسیر زمینه انگیزه نوشتن آن را دو چیز بر می شمرد: ۱- کثرت بحثهای متفاوت درباره قوانین وضع شده برای سعادت بشر و اختلاف شدید در آنها همراه با عزم تغییر و تبدیل آنچه وجود دارد. ۲- نا امیدی مسلمانان از قوانین وضعی بشر برای سعادت و رو آوردن بسیاری از آنها به قرآن، به عنوان نجات بخش انسانها و توانمندی در رساندن انسان به زندگی مفید و مستقر. پس از بیان مطالبی در روش قرآن، به غایت نزول و بیان احکام و معارف، می گوید که «به مفسرین بزرگ مانند طبری،فخر رازی، قرطبی و... تلاش زیادی در تبیین و توضیح قرآن نموده اند اما نسل امروز حوصله مطالعه آن آثار را ندارد و می خواهند فوری، اصل غرض آیات را متوجه شوند، بدین جهت من با استفاده از آثار آنان،... با بیانی روان، شیوا، سهل، واضح و خالی از اصطلاحات فنی، معانی اجمالی آیه را با زبان امروزی و به دور از زوائد،تطویل و خرافاتاسرائیلیة، برای فهم عامه مردم، ارائه داده ام، و سعی نموده اعتدال در رای را حفظ نمایم.»
روش تفسیری
روش کلی وی به این ترتیب است که بعد از ذکر نام سوره، اطلاعات مکی از قبیل تعداد آیات،مکی یا مدنی بودن،وجه تسمیة و بعضی خصوصیات آن، ارائه می دهد. پس از آن، آیات یا بخشی از آیات طولانی را ذکر و متناسب با معنای سوره، به شرح و بیان آنها و تک واژگان به کار رفته در آیات پرداخته است.
← عنوان بندی مطالب
...


کلمات دیگر: