کلمه جو
صفحه اصلی

رزن

فرهنگ فارسی

یکی از بخشهای شهرستان همدان .قصبه مرکزی آن هم بهمین نام است و در ۲۸۴ کیلومتری تهران کنار شوسه واقع شده حدود ۱۵٠٠ تن سکنه دارد.محصول عمده غلات حبوبات لبنیات انگور . شغل مردم زراعت و کسب است .
کرانه ناحیه

لغت نامه دهخدا

رزن . [ رَ ] (ع مص ) بدست برداشتن چیزی تا گرانی و سبکی وی معلوم گردد. (منتهی الارب ) (آنندراج ) (ناظم الاطباء) (از اقرب الموارد). || اقامت کردن در جایی . (ناظم الاطباء) (از اقرب الموارد). || برگراییدن . (تاج المصادر بیهقی ) (از مصادر اللغه ٔ زوزنی ). برانگیزانیدن . (دهار).


رزن . [ رَ ](ع اِ) جای بلند و هموار که آب ایستد در وی . (ناظم الاطباء) (آنندراج ) (منتهی الارب ). مکان مرتفع که به طمأنینه آب در آن گرد آید. ج ، رُزون ، رِزان . (از اقرب الموارد). چنبر آب در کوه و گویند: جای مرتفع که در آن آب بایستد. (فرهنگ نظام ). || تل کوچک . (فرهنگ نظام ). تل خرد. ج ، رُزون . (مهذب الاسماء).


رزن . [ رَ زَ ] (اِخ ) دهی از دهستان تترستان بخش نور شهرستان آمل . سکنه ٔ آن 160 تن . محصولات عمده ٔ آن غلات و لبنیات است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3).


رزن . [ رَ زَ ] (اِخ ) نام بخش و نیز قصبه ٔ مرکز بخش رزن شهرستان همدان . ادارات دولتی قصبه : بخشداری ، دارایی ، پست و تلگراف ، اقتصاد، غله و نان ، دسته ٔ ژاندارمری . بوسیله ٔ تلفن با شهرهای مجاور ارتباط دارد. سکنه ٔ آن 1500 تن . محصولات عمده ٔ آن غلات و حبوب و لبنیات و انگور. آب مزروعی آنجا از قنات و رودخانه ٔ ورقستان . و مشخصات بخش بشرح زیر است : حدود - شمال و خاور: بخش آوج شهرستان قزوین . شمال باختر: دهستان بزینه رود بخش قیدار شهرستان زنجان . باختر: بخش کبودراهنگ و بخش مرکزی همدان . جنوب : بخش وفس از شهرستان اراک . جنوب خاوری : بخش نوبران شهرستان ساوه . رزن از چهار دهستان بنام : درجزین ، سردرود، پیشخور، وفس عاشقلو و قسمتی از قراء شراء تشکیل شده . تعداد قراء و سکنه ٔ دهستانهای آن بشرح زیر است :
1- درجزین 88 آبادی 56000 تن
2- سردرود 54 آبادی 30000 تن
3- پیشخور 28 آبادی 4000 تن
4- وفس عاشقلو 14 آبادی 6500 تن
قسمتی از شراء 18 آبادی 7000 تن
جمع: 202 آبادی 104500 تن . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5).


رزن . [ رَ زَ ] (اِخ ) نام محلی در کنار راه قزوین و همدان میان ماهینان و خمیقان در 296هزارگزی تهران . (یادداشت مؤلف ).


رزن . [ رِ ] (ع اِ) کرانه . (ناظم الاطباء) (آنندراج ) (منتهی الارب ). ناحیه . (از اقرب الموارد).


رزن. [ رَ ]( ع اِ ) جای بلند و هموار که آب ایستد در وی. ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ) ( منتهی الارب ). مکان مرتفع که به طمأنینه آب در آن گرد آید. ج ، رُزون ، رِزان. ( از اقرب الموارد ). چنبر آب در کوه و گویند: جای مرتفع که در آن آب بایستد. ( فرهنگ نظام ). || تل کوچک. ( فرهنگ نظام ). تل خرد. ج ، رُزون. ( مهذب الاسماء ).

رزن. [ رَ ] ( ع مص ) بدست برداشتن چیزی تا گرانی و سبکی وی معلوم گردد. ( منتهی الارب ) ( آنندراج ) ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || اقامت کردن در جایی. ( ناظم الاطباء ) ( از اقرب الموارد ). || برگراییدن. ( تاج المصادر بیهقی ) ( از مصادر اللغه زوزنی ). برانگیزانیدن. ( دهار ).

رزن. [ رِ ] ( ع اِ ) کرانه. ( ناظم الاطباء ) ( آنندراج ) ( منتهی الارب ). ناحیه. ( از اقرب الموارد ).

رزن. [ رَ زَ ] ( اِخ ) دهی از دهستان تترستان بخش نور شهرستان آمل. سکنه آن 160 تن. محصولات عمده آن غلات و لبنیات است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

رزن. [ رَ زَ ] ( اِخ ) نام محلی در کنار راه قزوین و همدان میان ماهینان و خمیقان در 296هزارگزی تهران. ( یادداشت مؤلف ).

رزن. [ رَ زَ ] ( اِخ ) نام بخش و نیز قصبه مرکز بخش رزن شهرستان همدان. ادارات دولتی قصبه : بخشداری ، دارایی ، پست و تلگراف ، اقتصاد، غله و نان ، دسته ژاندارمری. بوسیله تلفن با شهرهای مجاور ارتباط دارد. سکنه آن 1500 تن. محصولات عمده آن غلات و حبوب و لبنیات و انگور. آب مزروعی آنجا از قنات و رودخانه ورقستان. و مشخصات بخش بشرح زیر است : حدود - شمال و خاور: بخش آوج شهرستان قزوین. شمال باختر: دهستان بزینه رود بخش قیدار شهرستان زنجان. باختر: بخش کبودراهنگ و بخش مرکزی همدان. جنوب : بخش وفس از شهرستان اراک. جنوب خاوری : بخش نوبران شهرستان ساوه. رزن از چهار دهستان بنام : درجزین ، سردرود، پیشخور، وفس عاشقلو و قسمتی از قراء شراء تشکیل شده. تعداد قراء و سکنه دهستانهای آن بشرح زیر است :
1- درجزین 88 آبادی 56000 تن
2- سردرود 54 آبادی 30000 تن
3- پیشخور 28 آبادی 4000 تن
4- وفس عاشقلو 14 آبادی 6500 تن
قسمتی از شراء 18 آبادی 7000 تن
جمع: 202 آبادی 104500 تن. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 5 ).

دانشنامه عمومی

رزن مرکز شهرستان رزن و بزرگترین شهر این شهرستان می باشد که در مسیر جاده اصلی همدان به قزوین قرار گرفته. علاوه بر شهر رزن دو شهرقروه در جزین، دمق و۳بخش مرکزی، قروه درجزین وسردرود در مجموعهٔ شهرستان رزن قرار دارند. شهر رزن تقریباً در مرکز شهرستان قرار دارد که از ناحیه شمال و شمال شرقی به استان قزوین از جنوب به شهرستان فامنین از مشرق به استان مرکزی و از مغرب به شهرستان کبودرآهنگ محدود می باشد. در شمال شرقی این شهرستان رشته کوه خرقان قرار گرفته که بلندترین نقطه آن در محدوده شهرستان رزن دارای ارتفاع ۲۷۹۹ متر از سطح دریاست. به لحاظ اینکه رزن در شمالی ترین نقطه استان واقع شده است، هوای آن نسبتاً سردتر از سایر نقاط استان است و در تابستان ها از آب و هوای معتدلی برخوردار است.
امام زاده اظهر: برج و آرامگاه، معروف به امام زاده اظهر بن علی (ع، واقع در درجزین (درگزین) در فاصلة ۵ کیلومتری شرق شهر رزن و به فاصلة ۸۵ کیلومتری شمال شرق همدان قرار دارد. بنای امام زاده عبارت از برجی استوانه شکل که ۲۰ متر ارتفاع و ۱۹ ترک دارد. هشت متر از ارتفاع برج را ساختمان و بنای امام زاده تشکیل می دهد که بقعه گنبد این بنا، مخروطی شکل است. این بنا در تاریخ ۱۳۲۷/۱۲/۲ به شماره ۳۶۷ در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
امام زاده هود: این امامزاده در ینگی قلعه و در ۳ کیلومتری شرق شهر رزن قرار دارد و از بناهای دوران مغول و قرن هشتم به شمار می آید. پلان نما دوازده ضلعی و از آجر ساخته شده است.
زیستگاه حیات وحش و ارتفاعات بقراطی: این منطقه که در سی و پنج کیلومتری شهر رزن واقع شده یکی از زیستگاه های موجود پرندگان بومی مانند کبک، تیهو، باقرقره، در دامنه ها و حیواناتی مانند قوچ، میش وحشی، گرگ، روباه، شغال، خرگوش، احتمالاً کفتار و گورکن می باشد. به دلیل وجود بسیاری از داروهای گیاهی در این منطقه که از حیص نوع و تعداد بی بدیع می باشند این ناحیه مورد توجه بسیاری از گردشگران قرار گرفته و تنوع زیستی و مناظر فوق العاده زیبای گردشگری هر ساله در فصل بهار و بخصوص در اردیبهشت خیل عظیمی از کوهنوردان، گردشگران، خانواده ها و جویندگان داروهای گیاهی را به این منطقه می کشاند. قلهٔ اصلی رشته کوه بقراطی ۲۴۶۳ متر ارتفاع دارد.
رزن در دشتی قرار گرفته است که اطراف آن را کوه هایی از رشته کوه های زاگرس دربر گرفته اند.از رودخانه های مهم آن می توان به رودخانه خمیگان اشاره کرد. رزن شهری است زیبا با چشمه های آب معدنی که مشهورترین چشمهٔ آب معدنی آن قینرجه می باشد که در۰٫۵کیلومتری شهر رزن قرار گرفته است.
آب و هوای رزن سردسیر می باشد و نسبت به شهرهای دیگر استان هوای سرد تری دارد. لیکن در تابستان ها از آب و هوای معتدلی برخوردار است و میانگین درجه حرارت سالیانه آن به طور متوسط ۱۱ درجه سانتی گراد است. متوسط بارندگی سالیانه این شهرستان نیز حدود ۳۵۰ میلی متر محاسبه شده است و در مجموع با توجه به تقسیم بندی آب و هوایی آب و هوای شهرستان رزن سردو معتدل کوهستانی محسوب می شود.
رزن در مسیر جادهٔ همدان - تهران قرار دارد و آزاد راه همدان - قزوین از این شهر گذشته و به اتوبان قزوین - تهران متصل می شود، از این رو رزن به عنوان یکی از شهرهایی که در مسیر مواصلاتی غرب کشور قرار گرفته از اهمیت بالایی برخوردار است.

گویش مازنی

/razen/ از توابع دهستان تیرستاق نور

از توابع دهستان تیرستاق نور


پیشنهاد کاربران

کلمه ترکی می باشد که در فرهنگستان ترکی اورده شده است

از واژه راه زن امده است


کلمات دیگر: