کلمه جو
صفحه اصلی

امر بین الامرین

دانشنامه آزاد فارسی

اَمرٌ بَین الْأَمرَین
در کلام اسلامی، طرد و نفی دو دیدگاهِ افراطی جبر و تفویض و اختیارکردن راهی میانه مبتنی بر توأمان بودن نامحدودی قدرت خداوند و اختیار و مسئولیت انسان. متکلمان امامیه بر بنیاد حدیث «لاجَبْرَ و لاتَفویضَ بل اَمرٌ بینَ الأَمْرَین»، منقول از امام صادق (ع) کوشیده اند راه میانه را بدین شرح تفسیر کنند: ۱. توانایی بر انجام دادن نیکی ها؛ به نظر شیخ صدوق (متوفی ۳۸۱ق) و شیخ مفید (متوفی ۴۱۳ق) خداوند مردم را به گناهکاری وانمی دارد، تکلیف ما لایطاق هم نمی کند؛ بلکه آنان را به انجامِ کردارهای نیک فرمان می دهد و توان انجامِ این کار را هم به آنان داده است؛ ۲. انسان، علت نزدیک و خدا علت دور کارهاست. خواجه نصیر طوسی می گوید کردارهای ارادی انسان دو علت فاعلی دارد: علت دور خداست و علت نزدیک انسان است. توجه به هر دو علّت راه میانه است و غفلت از یکی از این دو موجب گرایش به جبر یا تفویض می گردد؛ ۳. قدرت انسان و یاری خدا؛ به نظر بیشتر متکلمان امامیه راه میانه عبارت از آن است که بپذیریم انسان کردارهای ارادی خود را با قدرت خود و نیز با یاری جُستن از خداوند انجام می دهد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عقیده امامیه در مورد کارهای اختیاری انسان و در برابر جبر و تفویض می باشد.
این نظریه نخستین بار توسط امیرمؤمنان (علیه السلام) مطرح شده است. فردی درباره حقیقت قدر از حضرت علی (علیه السلام) پرسید. امام (علیه السلام) از او خواست که در این مسئله عمیق و پیچیده وارد نشود، ولی آن فرد بر درخواست خود اصرار ورزید. امام (علیه السلام) فرمود: اکنون که از درخواست خود صرف نظر نمی کنی بدان که در باب قدر نه جبر در کار است و نه تفویض، بلکه امری میان دو امر است.
در این زمینه از دیگر امامان اهل بیت به ویژه امام صادق و امام رضا (علیهماالسلام) احادیث فراوانی وارد شده است. و از امام هادی (علیه السلام در تشریح این مسئله رساله مبسوطی نقل شده است .

واژه شناسی
مراد از امرین جبر و تفویض است. بنابر نظریه جبر اراده انسان در هیچ کاری از هیچ جهت دخالت ندارد و بنابر نظریه تفویض، اراده او در هر کاری از هر جهت مؤثر می باشد و خداوند متعال تنها انسان و قدرت او را به وجود آورده است، و نتیجه اعتقاد به «امر بین الأمرین» رفع کلیت هر دو نظریه و اثبات تأثیر اراده خداوند و انسان در هر کار اختیاری در طول یکدیگر است، که حقیقت اختیار انسان در کارهای اوست.

اهمیت نظریه امر بین الامرین
با توجه به عمومی و همگانی بودن این مسئله در طول تاریخ، بین ملل و نحل و مذاهب مختلف و نیز دارا بودن جنبه عملی علاوه بر جنبه نظری و ارتباط با عدل الهی و نیز ارتباط با آزادی اجتماعی و نیز نکوهش و ردّ قدریه و تطبیق آن بر جبریه و مفوّضه در روایات اهمیت و جایگاه بحث از این مسئله روشن می شود.
فرد و جامعه انسانی با اثبات این نظریه و اعتقاد به آن از لوازم باطل اعتقادی و مفاسد عملی دو عقیده دیگر جبر و تفویض مصون مانده و از آثار اعتقادی و عملی انسان ساز و جامعه گستر آن برخوردار می شود.

طرفداران امر بین الامرین
...


کلمات دیگر: