کلمه جو
صفحه اصلی

بالنگ


مترادف بالنگ : بادرنگ، ترنج

فارسی به انگلیسی

Citron, Cedrat


مترادف و متضاد

بادرنگ، ترنج


فرهنگ فارسی

( اسم ) گیاهی از تیر. مرکبات وابسته به تیر. سدابیان که پوست میوهاش دارای بر جستگیهای بسیار و نسبته درشت است و میوه اش درشت تر از دیگر مرکبات و بیضی شکل میباشد .

فرهنگ معین

(لَ ) ( اِ. ) میوه ای از نوع مرکبات که پوست آن زبر و ضخیم و زرد رنگ است .

لغت نامه دهخدا

بالنگ. [ ل َ ] ( اِ ) به فارسی اترج را گویند. ( فهرست مخزن الادویه ). نوعی از ترنج باشد که بسیار شیرین و نازک شود و از آن مربا سازند. ( برهان قاطع ) ( آنندراج ). جنسی است از ترنج بزرگ. ( شرفنامه منیری ). قسمی از مرکبات کشیده اندام که از پوست گوشت آلود آن مربای بالنگ کنند. ( یادداشت مؤلف ). نوعی از ترنج بود که بغایت نازک و شیرین شده از آن مربا پزند.نوع ترنج و شیرین تر از آن. ( ناظم الاطباء ). قسمی از مرکبات که شکل درازی دارد و پوست سفید داخلیش کلفت است و از آن مربی میسازند. ( فرهنگ نظام ) :
به شیخ و سیب مفتی و ریواس محتسب
بالنگ شد کلو و ترنجش مشیر گشت .
بسحاق اطعمه ( از جهانگیری ).
گر مرکب پرورش در سرکه یافت
همچو بالنگ عسل پرورد نیست.
بسحاق اطعمه.
|| جنسی از خیار که آنرا بادرنگ خوانند. ( از آنندراج ) ( فرهنگ جهانگیری ) ( برهان قاطع ). خیار پاییزه و آن غیر از خیارتره است. ( لغت محلی شوشتر ). نوعی از خیار که بادرنگ گویند. ( ناظم الاطباء ). قسمی از میوه که نام آن خیار و نام دیگرش بادرنگ است. اکنون هم در بعضی از بلاد ایران خیار را بالنگ گویند. ( از فرهنگ نظام ).
- خیار بالنگ ؛ ( ناظم الاطباء ). خیار سبز معمولی مقابل خیار شنگ ( یاشمش ) یعنی خیار چنبر. ( یادداشت مؤلف ).

فرهنگ عمید

۱. میوه ای از خانوادۀ مرکبات، باتس، باتو، ترنج، اترج.
۲. نوعی خیار کشیده.

دانشنامه عمومی

بالَنگ، ترنج، بادرنگ (نام علمی: Citrus medica) میوه ای خوراکی از تیرهٔ مرکبات (Rutaceae) است. از آن در مرباسازی استفاده می شود.
کتب طب سنتی
رفع خون ریزی لثه، تقویت کبد، خنک کننده و آرام بخش، رفع یبوست معده. همراه با گلاب برای اسهال خونی و نیز اسهال های روده ای سودمند است.
بالنگ در کتب طب سنتی با نام «اترج کبیر» آمده است. میوه آن را به فارسی بالنگ گویند و از نظر گیاه شناسی زیرگونه ای از بادرنگ است.این درختچه دارای میوه هایی است که گاهی به وزن یک کیلوگرم نیز می رسد. نوع دیگری از بالنگ را به فارسی «بادرنگ» می نامند و در کتب طب سنتی با نامهای بادرنج، باذرنج و اترج صغیر آمده است.
بالنگ درختچه ای است به شکل غیر منظم، برگ آن با کمی اختلاف شبیه سایر مرکبات ولی میوه آن به کلی متفاوت و نوع کبیر آن در ابعاد یک خربزه کوچک است. شکل آن دراز از یک طرف متصل به شاخه کمی پهن و از طرف دیگر به نوک بارکی ختم می شود.پوست آن به رنگ زرد طلایی خیلی ضخیم، موج دار و دارای برآمدگی هایی مانند تاول درشت است. قسمت عمده میوه را با پوست زرد و گوشت سفید داخل پوست را گرفته و تقریباً جای برای گوشت ترش غیر خوراکی وسط آن باقی نگذارده است. گل آن سفید می باشد.بالنگ دارای پوست زرد رنگ طلایی، با بوی معطر، به خصوص نوع کوچک آن که پوستش صاف است، معطرتر است.قسمت گوشتی سفید متصل به پوست خارجی آن ضخیم و کمی شیرین و قسمت گوشت وسط آن که در میان پرده های ضخیم طولانی واقع شده است، دارای الیاف و غلاف های پر از مایعی است که در بعضی انواع شیرین و در برخی ترش می باشد.تخم های آن که در قسمت گوشتی آن واقع است کمی دراز و در غلاف سفیدی واقع و مغز، سفید و کمی تلخ است.از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی پوست زرد آن کمی گرم و خشک است و شحم آن یا به عبارت دیگر قسمت گوشت سفید داخلی متصل به پوست زرد آن در ارقامی که این قسمت شیرین است از نظر طبیعت سرد و تر و خشک و برگ و شکوفه آن گرم وخشک است.از نظر خواص معتقدند که پوست زرد آن برا ی تقویت قلب و دماغ و کبد، سرد و معده احشای داخل شکم مفید است و برای تحلیل بادها و نفخ و کمک به هضم غذا مؤثر می باشد. بخصوص مربای آن با عسل؛ البته با خوردن مربای آن اسراف نباید شود زیرا هضم آن مشکل می شود.دم کرده پوست زرد خشک شده آن مسکن قی صفراوی و جویدن آن خوشبوکننده دهان است.اگر پوست و گوشت سفید خشک شده آن را درلابه لای لباس ها بگذارند مانع بید زدن می شوند.

دانشنامه آزاد فارسی

رجوع شود به:بادرنگ

گویش مازنی

/baaleng/ خیس کرده ی دانه های ریحان کوهی که به عنوان ضماد به روی تاول و دمل نهند تا سرباز کندتخم شربتی

خیس کرده ی دانه های ریحان کوهی که به عنوان ضماد به روی تاول ...


واژه نامه بختیاریکا

خیار

جدول کلمات

ترنج

پیشنهاد کاربران

در گویش مردم شهرستان زرند به خیار گویند البته با تلفظ بلنگ

بالنگ به زبان آذربایجان غربی

ملیح

نوعی میوه که در دسته ی مرکبات قرار دارد.

بالنگ ، baleng , در گویش شهر بابکی به خیار گفته می شود ودر برخی مناطق به ان خیار سبز می گویند وتلفط ودر برخی مناطق خیار بالنگ را همراه با خیار شنگ ( خیار چمبر ) وخیار خربزه بکار می برند و تلفظ آن با بالنگ balang که جزو مرکبات بوده و از آن مربا درست می کنند متفاوت است


کلمات دیگر: