کلمه جو
صفحه اصلی

ابن بلخی

فرهنگ فارسی

مورخ ایرانی قرن پنجم معاصر محمد بن ملکشاه سلجوقی است و او بزمان سلطان محمد مستوفی فارس بود . کتاب [ فارسنامه ] از تالیفات اوست .
کنیت مورخی ایرانی

لغت نامه دهخدا

ابن بلخی. [ اِ ن ُ ب َ ] ( اِخ ) کنیت مورخی ایرانی ، معاصر محمدبن ملکشاه سلجوقی. و او بزمان سلطان محمد مستوفی فارس بود. کتاب فارسنامه از اوست.

دانشنامه عمومی

ابن بلخی (فوت پس از ۵۱۱ ق.) مورخ ایرانی نیمه اول قرن ۶ هجری قمری نویسندهٔ کتاب فارس نامه است که بین سال های ۴۹۸ تا ۵۱۱ ه. ق نوشته شده است. نام او نامعلوم است و نخستین بار حمدالله مستوفی وی را با این نام (ابن بلخی) ذکر می کند. ابن بلخی خود در فارس نامه می نویسد بلخی نژاد است ولی در فارس بزرگ شده است. از وی جز فارس نامه اثر دیگری به دست نیامده است لیک خود نوشته است که بر آن بود تا کتاب تاریخ دیگری از زمان پیامبر اسلام تا دوران خود وی بنویسد.
گای لو استرنج

دانشنامه آزاد فارسی

ابن بلخی (قرن 5ـ6ق)
ابن بلخی (قرن ۵ـ۶ق) مؤلف فارسنامه. از زندگی او اطلاع چندانی در دست نیست. ابن بلخی در فارسنامه می نویسد اگرچه بلخی نژاد است، اما در فارس بزرگ شده است و با تاریخ و اوضاع طبیعی و اقتصادی و سیاسی آن آشنایی زیادی پیدا کرده است. از این رو سلطان ابوشجاع محمد، برادر و جانشین برکیارق سلجوقی از او خواست کتابی دربارة تاریخ کهن، به ویژه شهرها و آبادی های فارس بنویسد. ابن بلخی فارسنامه را به محمد ملک شاه سلجوقی (۴۹۸ـ۵۱۱ق) تقدیم کرد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ابن بلخی متوفای پس از ۵۱۰ ق. نام و نشان وی تاکنون ناشناخته مانده است.
لسترنج و نیکلسون نوشته اند که نویسنده فارسنامه را نخست حمدالله مستوفی «ابن بلخی» خوانده است. حاجی خلیفه نیز شهرت او را به همین صورت نوشته است. ادوارد براون احتمال داده است که وی همان ابو زید احمد بن سهل البلخی، مؤلف صور الاقالیم باشد اما با توجه به زمان زندگی احمد بن سهل (حدود ۲۳۶- ۳۲۲ ق) چنین احتمالی صحیح به نظر نمی آید. ابن بلخی در فارسنامه می گوید که اگر چه بلخی نژاد است، اما در فارس تربیت یافته است. پدربزرگ وی در زمان رکن الدوله خمار تگین که از سوی سلطان برکیارق سلجوقی، بر فارس فرمان می راند، در حدود ۴۹۲ ق، مستوفی یا حسابدار مالیات فارس بود. ابن بلخی در همین دوران به فارس آمد و با تاریخ و اوضاع طبیعی و اقتصادی و سیاسی این دیار به خوبی آشنا شد. از این رو سلطان ابو شجاع محمد، برادر و جانشین برکیارق، او را به نوشتن فارسنامه فرمان داد.
عناوین مرتبط
فارس نامه ابن بلخی (کتاب) .
منبع
نرم افزار جغرافیای جهان اسلام، مرکز تحقیقات کامپیوتری علوم اسلامی.

[ویکی نور] ابن بلخی متوفای پس از 510 ق.نام و نشان وی تاکنون ناشناخته مانده است.لسترنج و نیکلسون نوشته اند که نویسندۀ فارسنامه را نخست حمد اللّه مستوفی«ابن بلخی»خوانده است.حاجی خلیفه نیز شهرت او را به همین صورت نوشته است.ادوارد براون احتمال داده است که وی همان ابوزید احمد بن سهل البلخی،مؤلف صور الاقالیم باشد اما با توجه به زمان زندگی احمد بن سهل(حدود 236-322 ق)چنین احتمالی صحیح به نظرنمی آید.ابن بلخی در فارسنامه می گوید که اگر چه بلخی نژاد است،اما در فارس تربیت یافته است.پدر بزرگ وی در زمان رکن الدوله خمار تگین که از سوی سلطان برکیارق سلجوقی،بر فارس فرمان می راند،در حدود 492 ق،مستوفی یا حسابدار مالیات فارس بود.ابن بلخی در همین دوران به فارس آمد و با تاریخ و اوضاع طبیعی و اقتصادی و سیاسی این دیار به خوبی آشنا شد.از این رو سلطان ابوشجاع محمد،برادرو جانشین برکیارق،او را به نوشتن فارسنامه فرمان داد.
فارسنامه ابن بلخی / نوع اثر: کتاب / نقش: نویسنده


کلمات دیگر: