کلمه جو
صفحه اصلی

محمد پروین گنابادی

دانشنامه عمومی

محمد پروین گنابادی در سال ۱۲۸۲ در کاخک گناباد متولد شد. پدرش عباس امیری دلویی ملقب به شمس الذاکرین دلوییگی ۱ مردی روحانی و اهل علم بود.
۱ سلطان حسین تابنده گنابادی. تاریخ و جغرافیای گناباد چاپ دوم ۱۳۷۹ شمسی انتشارات حقیقت در تهران
از ۱۵ سالگی برای ادامه تحصیل به مشهد رفت و وارد مدرسه فاضل خان شد. مدتی بعد در زمره شاگردان برجسته ادیب نیشابوری درآمد و با اشارت وی تخلص «پروین» را برگزید و بعدها با توجه به علاقه ای که به زادگاهش داشت «گنابادی» را نیز بدان افزود.وی مردی بود سختکوش، دوستدار ایران و زبان و ادبیات فارسی، و بدین منظور از دو طریق فعالیت می کرد: کار سیاسی و کار آموزشی.
فعالیت های سیاسی وی در حزب توده ایران سبب آن شد که در ۱۳۲۲ از طرف مردم سبزوار به مجلس شورای ملی فرستاده شود. در مجلس شورای ملی عضو فراکسیون توده بود.
کارهای آموزشی وی در سطوح مختلف از دبستان شروع و به تدریس در دانشگاه تهران خاتمه یافت. در تنظیم لغت نامه دهخدا بسیار فعال بود و بسیاری از سرفصلهای این لغت نامه را نوشت و بسیاری دیگر را اصلاح نمود در چهارشنبه ۱ شهریور ۱۳۵۷ بدرود حیات گفت.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] پروینِ گُنابادی، محمد، نویسنده، محقق و مترجم معاصر بود.
به سال ۱۲۸۲ش در قصبه کاخک گناباد به دنیا آمد.
خاندان وی
خاندان وی از روحانیان منطقه گناباد و فردوس بودند.پدرش عباس ملقب به شمس الذاکرین فرزند ملاّ امیر بود.از روزگار صفویان تا دوران این ملاّ امیر، دو تن به نام ملاّ امیر از نیاکان پدری وی بودند که نخستین آنان در دوره صفویان برادر فاضل خان، مؤسس مدرسه فاضل خان مشهد، بود.
تحصیلات
پروین در هفت سالگی به مکتبخانه رفت.پس از آن که تحصیلات مکتبخانه را در کاخک به پایان رسانید، نزد پدرش قسمتی از مقدمات علوم قدیم را فرا گرفت و حدود دو سال در مدرسه حبیبیه فردوس و مدرسه قدیم قاین تحصیل کرد.در پانزده سالگی به مشهد رفت.در مدرسه فاضل خان و سپس مدرسه نواب ادبیات عرب آموخت و در زمره شاگردان خصوصی ادیب نیشابوری درآمد.
حضور در درس خصوصی ادیب نیشابوری
...


کلمات دیگر: