کلمه جو
صفحه اصلی

تهافت الفلاسفه

فرهنگ فارسی

تالیف محمد غزالی . وی درین کتاب با قواعد فلاسفه بابطال عقاید آنان پرداخته و در بیست مسئله فلسفی تناقض آرا و تهافت عقاید آنان را بیان کرده و در خاتمه از سه نظر بعض فرق فلاسفه را محکوم بکفر کرده است ابن الرشد را در رد او نوشته . تهافت الفلاسفه بطبع رسیده .

دانشنامه عمومی

تهافت الفلاسفه یا تهافةالفلاسفه (تناقض گویی فیلسوفان) عنوان کتابی است از ابوحامد محمد غزالی، دانشمند، فقیه، و متفکر برجسته ایرانی در قرن پنجم هجری که در رد آراء و عقاید فلاسفه یونان و همین طور در رد فلاسفه اسلامی (مخصوصا فارابی و ابن سینا) و در واقع و بطور کلی در رد فلسفه، و به زبان عربی نوشته شده است.
مقاصد الفلاسفه
غزالی در سه مسئله حکم به تعارض فلسفه ابن سینا با دین اسلام می دهد و آن را کفرآمیز می داند.
این کتاب را حسن فتحی و علی اصغر حلبی به فارسی ترجمه کرده اند.
مؤلف در این کتاب با انگیزه های اعتقادی، به شدت از فلاسفه انتقاد کرده و آنها را به طرز شدیداللحنی، مورد سرزنش قرار می دهد و در چندین مورد تناقضات اقوال فلاسفه را روشن و بعضی از این تناقضات را مستلزم کفر می شمرد.

دانشنامه آزاد فارسی

تَهافُتُ الْفَلاسفه
از محمد غزالی، کتابی به عربی، در رد و انتقاد از فلسفه، به ویژه آرای فارابی و ابن سینا. غزالی بیست اشکال به فلسفه مطرح کرده و ناهماهنگی و تناقض آرای فیلسوفان را تشریح، و براساس آن فارابی و ابن سینا را به سبب برخی از این آرا تکفیر کرده است. خرده گیری های غزالی را می توان در هشت قسم طبقه بندی کرد: ۱. ارتباط خداوند با عالم که در آن مباحث قدم عالم، ابدیت جهان، چگونگی صنع خداوند و عجز فلاسفه از اثبات صانع قابل طرح است؛ ۲. توحید خداوند و عجز فلاسفه از ادراک و اثبات آن؛ ۳. بررسی صفات خدا؛ ۴. چگونگی علم خداوند به جزئیات؛ ۵. خرده گیری بر برخی از آموزه های فلکی و طبیعی؛ ۶. چگونگی سببیّت؛ ۷. چگونگی نفس؛ ۸. کیفیت حشر جسمانی و روحانی. تهافت الفلاسفه از مبادی اصلی جریان دیرپای عقل ستیزی و فلسفه گریزی در جهان اسلام است. ابن رشد در تهافت التهافت به نقد و تکفیر این اثر برخاسته است. این کتاب تاکنون چندین بار تصحیح و چاپ شده، از جمله تصحیح موریس بُویژه (۱۹۲۷) و سلیمان دنیا (مصر، ۱۹۵۸ـ چاپ سوم). این اثر به زبان های انگلیسی، فرانسه، لاتینی، و فارسی (به قلم علی اصغر حلبی، تهران، ۱۳۶۱ش) ترجمه شده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تهافت الفلاسفة. تَهافُتُ الْفلاسفة، عنوانی مشترک برای کتابهایی در رد فلسفه و نقد آرای فیلسوفان می باشد.
ابوحامد غزالی، علاءالدین طوسی ، مصلح الدین مصطفی بن یوسف بن صالح بروسوی مشهور به خواجه زاده و قطب الدین راوندی (متوفی ۵۷۳) کتابهایی با این عنوان تألیف کرده اند. از کتاب راوندی تاکنون اطلاعی در دست نیست.
[ویکی نور] تهافت الفلاسفة اثر ابوحامد محمد غزالی(متوفی 505 ق/ 1111م)، کتابی است در نقد آراء فیلسوفان و در واقع در رد فلسفه.
تحقیق و تصحیح کتاب، توسط دنیا سلیمان، صورت گرفته است.
انگیزه غزالی در نوشتن این کتاب، بخشی از اندیشه فراگیر ستیزه جویانه او با هرگونه تفکر غیردینی به شمار می رود که پس از او از سوی کسان دیگری - هم در شیوه نگرش و روش اندیشیدن، هم در نگارش کتاب و هم حتی در نام گذاری - دنبال شد.
کتاب با مقدمه محقق آغاز و مطالب دربردارنده 4 مقدمه و 20 مسئله است.
این اثر، کتابی با حجم متوسط به شمار می رود. غزالی خود در آغاز کتاب طرح مختصر، اما کامل و روشنی از مندرجات و قصد و نیت خود از نگارش کتاب، به دست می دهد. پس از خطبه کوتاه آغازین، کتاب با تمهیدی آغاز می گردد و سپس به 4 مقدمه می رسد که هرکدام وجهی از کتاب را در نقد و رد آراء فیلسوفان، بازتاب می دهند. سپس، مؤلف فهرست کلی 20 مسئله را که در ضمن کتاب به تفصیل و با عنوان های فرعی پرشمار به آن ها خواهد پرداخته، درج کرده و سپس وارد بحث تفصیلی مسائل کتاب شده و در پایان، در یک بند کوتاه، نظر خویش را درباره فیلسوفان و تکلیف ایشان از نظر دین، بیان کرده است.
در مقدمه محقق، ضمن اشاره به موضوع کتاب، شرح حالی از نویسنده، ارائه گردیده است.


کلمات دیگر: