کلمه جو
صفحه اصلی

نوشهر

فرهنگ فارسی

ده دهستان کلخوزان بخش مرکزی اردبیل شهرستان اردبیل استان سوم . در ۲۲ کیلومتری جنوب اردبیل یک کیلومتری شوسه خلخال و اردبیل . جلگه معتدل ۸۳۱ تن سکنه دارد . محصولش غلات و حبوبات است .
دهی است از دهستان اوجان بخش بستان آباد شهرستان تبریز در ۱۵ هزار گزی جنوب بستان آباد و ۲ هزار گزی جاده میانه به تبریز در منطق. کوهستانی سردسیری واقع است و آبش از چشمه محصولش غلات و یونجه شغل مردمش زراعت و گله داری است .

لغت نامه دهخدا

نوشهر. [ ن َ ش َ ] (اِخ ) (بندر...) مرکز شهرستان نوشهر، در 8 هزارگزی مشرق چالوس و 160 هزارگزی مغرب بابلسر در 51 درجه و 23 دقیقه ٔ طول و 36 درجه و 39 دقیقه ٔ عرض جغرافیایی واقع است و اختلاف ساعت آن با تهران 30 ثانیه است . نوشهر قبل ازسال 1310 هَ . ش . ده کوچکی بود به نام ده نو و حبیب آباد که بعداً به سبب موقعیت ممتازش رو به آبادی گذاشت و بندر معموری گشت . بندر نوشهر 2000 تن جمعیت دارد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3).


نوشهر. [ ن َ ش َ ] (اِخ ) دهی از دهستان اوجان بخش بستان آباد شهرستان تبریز، در 15 هزارگزی جنوب بستان آباد و 2 هزارگزی جاده ٔ میانه به تبریز، در منطقه ٔ کوهستانی سردسیری واقع است و 572 تن سکنه دارد. آبش از چشمه ، محصولش غلات و یونجه ، شغل مردمش زراعت و گله داری است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


نوشهر. [ ن َ ش َ ] (اِخ ) دهی از دهستان کلخوران بخش مرکزی شهرستان اردبیل ، در 22 هزارگزی جنوب اردبیل و یک هزارگزی جاده ٔ خلخال به اردبیل ، در جلگه ٔ معتدل هوائی واقع است و 831 تن سکنه دارد. آبش از چشمه و چاه ، محصولش غلات و حبوبات ، شغل مردمش زراعت و گله داری است . (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


نوشهر. [ ن َ ش َ ] ( اِخ ) شهرستانی از استان دوم و محدود است از شمال به دریای خزر، از جنوب به خطالرأس سلسله جبال البرز، از مشرق به بخش نور شهرستان آمل ، از مغرب به شهرستان تنکابن. طول شهرستان در ساحل دریا در حدود 70 هزار گز است. این شهرستان از حیث وضع طبیعی به دو منطقه کوهستانی و دشت تقسیم می شود، منطقه دشت آن در ساحل دریا واقع است و عرض آن از 3 تا 7 هزار گز است و هوای آن مرطوب و معتدل است. قسمت های جنوبی و مرکزی شهرستان کوهستانی و سردسیر است. سلسله جبال البرز در این شهرستان شامل 3 رشته است ، نخست رشته ای که از ساحل دریا دیده میشود و پوشیده از جنگل است و موازی با ساحل دریاست و مرتفعترین قله آن کوه کلارآباد و قلعه مور واقع در جنوب صلاح الدین کلا است و دهستانهای کلاردشت ، پنجک رستاق ، زانوس رستاق ، توابع کجور، کالج ، پشت این رشته کوه واقع شده اند. رشته دوم در جنوب دهستانهای مذکور تقریباً موازی با رشته اول ولی مرتفعتر از آن است و سرچشمه اغلب رودخانه های شهرستان است و قلل مرتفع آن عبارت است از: شاه کوه در جنوب زانوس رستاق ، کوه قرق در جنوب کجور، کوه سیاسنگ در جنوب کالج. رشته سوم سلسله اصلی جبال البرز است و مرتفعتر از دو رشته دیگر است و مقسم المیاه آن حد طبیعی مازندران با شهرستان تهران است و مرتفعترین قله آن کوه تخت سلیمان در جنوب کلاردشت و کندوان است. دهستانهای ییلاقی بخش نور بین رشته اول و سوم واقع است. رودخانه های مهم شهرستان عبارتند از: رودخانه سرداب رود که از کوه تخت سلیمان سرچشمه می گیرد و از کلاردشت می گذرد و در 8 هزارگزی جنوب غربی چالوس قراء دهستان قشلاق را مشروب می کند. دیگر رودخانه چالوس است که از کندوان سرچشمه می گیرد و پس از پیوستن با چند رودخانه دیگر در پل دوآب به منج رود می پیوندد و در جنوب چالوس برخی از مزارع دهستان قشلاق و کران را آبیاری می کند. رود کجور نیز از ارتفاعات جنوبی ورزان سرچشمه می گیرد و قراء صلاح الدین کلا را مشروب می کند. رود کجرود نیز قراء کجرستاق و حدود المده را مشروب می کند. گذشته از اینها چند رودخانه دیگر از قبیل ماشلک ، خیررود، کنس رود نیز در این شهرستان جاری است. سواحل این شهرستان عمیق نیست ، به طوری که تا فاصله یک کیلومتر عمق آب دریا از 1/5 متر تجاوز نمی کند. این شهرستان مشتمل است بر 3 بخش به شرح زیر: 1 - بخش چالوس که یک دهستان و 37 آبادی دارد. 2 - بخش کلاردشت شامل 3 دهستان و 78 آبادی. 3 - بخش مرکزی که 12 دهستان و 146 آبادی دارد.جمعیت شهرستان بالغ بر 75000 نفر است. مرکز شهرستان بندر نوشهر است. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 3 ).

دانشنامه عمومی

نوشهر یکی از شهرهای استان مازندران ایران است. شهر نوشهر مرکز شهرستان نوشهر در استان مازندران است. جمعیت این شهر بر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵، برابر با ۴۹،۴۰۵ نفر بوده است.
پارک جنگلی سیسنگان
رودخانه و پل خیرود
رودخانه و پل ماشلک (در ۱۴ مهرماه ۱۳۹۷ بر اثر سیل تخریب شد)
رودخانه و پل گردکل
رودخانه و پل کورکرودسر
و بسیاری رودخانه های کوچک و بزرگ دیگر
جنگل سی سنگان
آبشار چلندر
روستای زیبای حیرت
دیو چشمه در روستای استانکرود
چشمه گردو در روستای سنگ تجن
جنگل خانیکان و آبشار زیبای خانیکان در روستای کوشکسرا
سواحل زیبای نوشهر
طبیعت زیبای روستای چلک علیا
رودخانه خیررودکنار
جاده معدن نوشهر
دریاچه ارواح
دریاچه فراخین
آبشارهای دارنو
دروازه قلب
سد آویدر
غارهای چلک
تنگه دار
زبان مردم این شهرستان زبان مازندرانی با گویش کجوری است که به گویش مردم شهرستان نور و چالوس شباهت دارد.
بخش کجور از توابع شهرستان نوشهر است که یک بخش تاریخی است و در گذشته پایتخت شهر کهن رویان بود که متشکل از شهرستان نور و نوشهر و چالوس و گاهی مرز غربی آن تا رودسر ادامه می یافت و سلسلهٔ پادوسپانیان در آنجا حکومت می کرد.
شهرستان نوشهر در طول تاریخ دارای دو بخش کوهستانی و جلگه ای بود که به بخش کوهی کجور و بخش دَشتی کجور معروف بود و در طول تاریخ جزوی از شهر کهن رویان بود که شامل شهرهای فعلی شهرستان نور، نوشهر و چالوس بود و سلسله پادوسبانیان بر آن مناطق حکمرانی می کرد.اما شهر نوشهر قدمت جدیدتری دارد، قدیمی ترین نام شهر نوشهر سنگ تجن می باشد. آغاز شکل گیری نوشهر از روستای گردکل و منطقه شهر پشت بوده است که در مجاورت رودخانه گردکل در شمال مسیر راه سرتاسری کناره قرار داشته است. در زمان قاجار به لحاظ نزدیک بودن این روستا به دریا و مناسب بودن ساحل آن جهت پهلوگیری شناورهای تجاری مورد توجه شخصی بنام خاچیک قرار گرفت؛ و این منطقه محل مناسبی برای مبادله و حمل و نقل کالا میان ایران و روسیه شوروی و سبب رونق فعالیت های مختلف اقتصادی گردید. پس از مدت زمانی مورد توجه حبیب اله خان سردار خلعتبری قرار گرفت که بجهت آغاز فعالیت های عمرانی به حبیب آباد معروف شد سپس به دهنو و در سال ۱۳۱۸ هجری شمسی و در زمان پهلوی اول با ایجاد بندر نوشهر و یک سلسله اقدامات عمرانی با هویت شهری در کنار بافت روستائی به نوشهر تغییر نام یافت؛ بنابراین علل عمده استقرار و پیدایش شهر نوشهر در این منطقه را می توان وجود رودخانه های متعدّد، نزدیکی آن به دریا، کوتاه بودن فاصله اش به تهران و موقعیت مناسب ساحل آن برای پهلوگیری شناورهای تجاری و حاصلخیزی اراضی اطرافش دانست. از روستاهای زیبا و توریست پذیر در این شهرستان، روستاهای لتینگان، کشک سرا، مزگاه، کجور، بندپی و چلک علیا و روستای تاریخی حیرت در بخش کجور است.


کلمات دیگر: