کلمه جو
صفحه اصلی

سردشت

فرهنگ فارسی

بخشی از شهرستان دزفول ( خوزستان استان ششم ) که در قسمت شرقی دزفول قرار دارد . موهستانی و هوای قسمت جنوبی بخش معتدل و قسمت شمالی سردسیر است . جمعیت آن در حدود ۱٠۲٠۷ تن است . مرکز بخش نیز بهمین نام است .
دهی در شش فرسخی میانه جنوب مغرب شهر لار است .

لغت نامه دهخدا

سردشت. [ س َ دَ ] ( اِخ ) نام یکی از بخشهای سه گانه شهرستان مهاباد، در جنوب باختری مهاباد واقع و حدود آن بشرح زیر می باشد: از شمال به دهستان نگور، از جنوب به رودخانه زاب کوچک مرز عراق ، از خاوربه دهستان کورک مهاباد و نماشیر بانه و از باختر به مرز عراق. موقعیت طبیعی بخش بغیر از دهستان کلاس که تقریباً جلگه ای است مابقی کوهستانی و جنگل می باشد. آب قراء بخش از رودخانه سردشت و بادین آباد و چشمه سارها تأمین میشود. محصول عمده غلات ، توتون ، مواد جنگلی و محصول دامی است. شغل ساکنین بخش ، زراعت ، گله داری ،پیشه وری میباشد. این بخش شامل 7 دهستان است که از 189 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعیت آن در حدود 26160 تن میباشد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4 ).

سردشت. [ س َ دَ ] ( اِخ ) قصبه مرکز سردشت در 139هزارگزی جنوب باختری مهاباد واقع و مختصات جغرافیایی آن بشرح زیر است : طول 45 درجه 29 دقیقه ، عرض 36 درجه 9 دقیقه و 15 ثانیه. ارتفاع آن 1480 متر است. اختلاف ساعت با طهران 22 دقیقه و 40 ثانیه یعنی ساعت 12 ظهر سردشت ساعت 12 و 22 دقیقه و 40 ثانیه طهران است. هوای آن معتدل و سالم و دارای 2000 تن سکنه است. سردشت دارای دو خیابان است که اولی از باختر به خاور و دومی از جنوب به شمال کشیده شده و هر دو خیابان ناتمام است. در ابتدای خیابان پهلوی یک چشمه خیلی بزرگ که دارای حوضچه است ، وجود دارد. آب مصرفی شهر و زمینهای زراعتی اطراف و 7 باب آسیاب از آب همین چشمه تأمین می گردد. غیر از چشمه مزبور چندین چشمه دیگر نیز در اطراف قصبه بفاصله هزار گز وجود دارد که دارای آب فراوان و گوارا و بلااستفاده میباشد. دارای شعبات دوایر کشوری و پادگان نظامی ومرزبانی میباشد. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4 ).

سردشت. [ س َ دَ ] ( اِخ ) دهی از دهستان زیدون بخش حومه شهرستان بهبهان. دارای 719 تن سکنه است. آب آن از رودخانه خیرآباد. محصول آن غلات ، برنج ، کنجد، میوه ، پشم ، لبنیات است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6 ).

سردشت. [س َ دَ ] ( اِخ ) نام یکی از بخش های شهرستان دزفول است. این بخش در قسمت خاوری شهرستان دزفول واقع و حدود آن بقرار زیر است : از طرف شمال کوه سالن ، از خاور کوه تفتان و شهرستان شهرکرد و از جنوب و باختر بخش اندیمشک. موقعیت طبیعی کوهستانی و کوه های مرتفع سالن ، هفت قنات و دزلنگر در این بخش واقع شده. آب قراء بخش از رودخانه لوخمه و تاس تأمین میشود. محصول عمده آن غلات و لبنیات است. از 5 آبادی کوچک و بزرگ و صدهامزرعه تشکیل شده و جمعیت آن در حدود 3 هزار تن است.این قشلاق 13 هزار تن از طایفه علیوند هفت لنگ بختیاری بوده ییلاق آنها حدود شهرستان فریدن است. مرکز بخش آبادی سردشت است. ( از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6 ).

سردشت . [ س َ دَ ] (اِخ ) ده مرکز بخش سردشت شهرستان دزفول . مختصات جغرافیایی آن بشرح زیر است : طول 48 درجه و 53 دقیقه ٔ شرقی ، عرض 32 درجه و 33 دقیقه ٔ شمالی . در 50هزارگزی شمال خاوری دزفول و 42هزارگزی شمال راه دزفول به شوشتر واقع است . دارای 200 تن سکنه است . آب آن از رودخانه . محصول آن غلات . راه آنجا مالرو و معادن نمک و نفت دارد. ساکنین از طایفه ٔ بختیاری می باشند. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6).


سردشت . [ س َ دَ ] (اِخ ) دهی از دهستان زیدون بخش حومه ٔ شهرستان بهبهان . دارای 719 تن سکنه است . آب آن از رودخانه ٔ خیرآباد. محصول آن غلات ، برنج ، کنجد، میوه ، پشم ، لبنیات است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6).


سردشت . [ س َ دَ ] (اِخ ) دهی از دهستان مرکزی بخش فریمان شهرستان مشهد. آب آن از قنات . محصول آن غلات و شغل اهالی زراعت . راه آنجا مالرو است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 9).


سردشت . [ س َ دَ ] (اِخ ) دهی در شش فرسخی میانه ٔ جنوب مغرب شهر لار است . (از فارسنامه ٔ ناصری ).


سردشت . [ س َ دَ ] (اِخ ) قصبه ٔ مرکز سردشت در 139هزارگزی جنوب باختری مهاباد واقع و مختصات جغرافیایی آن بشرح زیر است : طول 45 درجه 29 دقیقه ، عرض 36 درجه 9 دقیقه و 15 ثانیه . ارتفاع آن 1480 متر است . اختلاف ساعت با طهران 22 دقیقه و 40 ثانیه یعنی ساعت 12 ظهر سردشت ساعت 12 و 22 دقیقه و 40 ثانیه ٔ طهران است . هوای آن معتدل و سالم و دارای 2000 تن سکنه است . سردشت دارای دو خیابان است که اولی از باختر به خاور و دومی از جنوب به شمال کشیده شده و هر دو خیابان ناتمام است . در ابتدای خیابان پهلوی یک چشمه ٔ خیلی بزرگ که دارای حوضچه است ، وجود دارد. آب مصرفی شهر و زمینهای زراعتی اطراف و 7 باب آسیاب از آب همین چشمه تأمین می گردد. غیر از چشمه ٔ مزبور چندین چشمه ٔ دیگر نیز در اطراف قصبه بفاصله ٔ هزار گز وجود دارد که دارای آب فراوان و گوارا و بلااستفاده میباشد. دارای شعبات دوایر کشوری و پادگان نظامی ومرزبانی میباشد. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4).


سردشت . [ س َ دَ ] (اِخ ) نام یکی از بخشهای سه گانه ٔ شهرستان مهاباد، در جنوب باختری مهاباد واقع و حدود آن بشرح زیر می باشد: از شمال به دهستان نگور، از جنوب به رودخانه ٔ زاب کوچک مرز عراق ، از خاوربه دهستان کورک مهاباد و نماشیر بانه و از باختر به مرز عراق . موقعیت طبیعی بخش بغیر از دهستان کلاس که تقریباً جلگه ای است مابقی کوهستانی و جنگل می باشد. آب قراء بخش از رودخانه ٔ سردشت و بادین آباد و چشمه سارها تأمین میشود. محصول عمده غلات ، توتون ، مواد جنگلی و محصول دامی است . شغل ساکنین بخش ، زراعت ، گله داری ،پیشه وری میباشد. این بخش شامل 7 دهستان است که از 189 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده و جمعیت آن در حدود 26160 تن میباشد. (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 4).


سردشت . [س َ دَ ] (اِخ ) نام یکی از بخش های شهرستان دزفول است . این بخش در قسمت خاوری شهرستان دزفول واقع و حدود آن بقرار زیر است : از طرف شمال کوه سالن ، از خاور کوه تفتان و شهرستان شهرکرد و از جنوب و باختر بخش اندیمشک . موقعیت طبیعی کوهستانی و کوه های مرتفع سالن ، هفت قنات و دزلنگر در این بخش واقع شده . آب قراء بخش از رودخانه ٔ لوخمه و تاس تأمین میشود. محصول عمده ٔ آن غلات و لبنیات است . از 5 آبادی کوچک و بزرگ و صدهامزرعه تشکیل شده و جمعیت آن در حدود 3 هزار تن است .این قشلاق 13 هزار تن از طایفه ٔ علیوند هفت لنگ بختیاری بوده ییلاق آنها حدود شهرستان فریدن است . مرکز بخش آبادی سردشت است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 6).


دانشنامه عمومی

سَردَشت از شهرهای استان آذربایجان غربی و مرکز شهرستان سردشت است، که در جنوب غربی این استان و امتداد جنوبی ارومیه قرار دارد و با شمال کشور عراق و اقلیم فدرال کردستان عراق همسایه است. بر پایه سرشماری سال ۱۳۹۵، جمعیت این شهر برابر با ۶۸۱۶۵ نفر بوده است. ارتفاع این شهر از سطح دریا ۱۴۸۰ متر می باشد.
بلفت
هوینه مال (جنوب روستای قلعه رهش)
زه ردکه (در منطقه آلان)
سه ری گوم (پشت شهر میرآباد)
ترخان
ابراهیم جلال
کوه نستان
لندی شیخان
داشان قلعه
کاسه بردین
حاجی ابراهیم
برده سپیان
سردشت در پای کوه گرده سور بر روی دشتی در ارتفاع به وسعت ۵/۲ کیلومتر مربع و با ارتفاع ۱۴۸۰ متر از سطح دریا و طول جغرافیایی ۴۵٫۵۳ شرقی و عرض ۳۶٫۲۵ شمالی بر کنار چشمه آبی رو به شرق مشرف به رودخانه کلو قرارگرفته است. آب آشامیدنی شهر و قسمت اعظم آب زراعتی زمین های اطراف شهر از این چشمه که کانون آبگیر کوه گرده سور کوه های مرزی می باشد تأمین می گردد.
از بوکان ۱۰۵ کیلومتر (از طریق جاده شوسه) و از طریق مسیر بوکان-خلیفان-ربط ۱۳۰ کیلومتر و از مهاباد ۱۲۵ کیلومتر؛ همچنین با پیرانشهر ۹۰ کیلومتر و از بانه نیز ۶۰ کیلومتر فاصله دارد.
شهر سردشت در دل رشته کوه های مرزی و در ۳۵کیلومتری اقلیم کردستان عراق و نزدیکترین شهر اقلیم به آن شهر قلعه دزه است.

پیشنهاد کاربران

شهری کردنشین در جنوب ارومیه که معروف است به هیروشیمای ایران


کلمات دیگر: