بانه
فارسی به انگلیسی
فرهنگ فارسی
مغنی است
لغت نامه دهخدا
مثال دیو یا خود غول صحرا
نبوده پاک هرگز کون و بانه .
؟ (از شعوری ).
بانه . [ ن َ ] (اِخ ) (عمروبن بانه ) مغنی است مشهور به نوادر و غرائب . (از آنندراج ).
بانه . [ ن َ ] (اِخ ) دختر بهزبن حکیم . او روایت حدیث از برادرش عبدالملک بن بهزبن حکیم میکرد و حسین بن حسن بن حماد و هشام بن علی سیرافی و ابوبهز صقربن عبدالرحمن از او روایت کرده اند. (اعلام النساء ص 108).
بانه . [ ن َ ] (اِخ ) دختر قتادةبن دمایه است و از پدرش روایت حدیث دارد. (اعلام النساء ص 108).
بانه . [ ن َ / ن ِ ] (اِ) مابین . اثناء. || فرق . امتیاز. (آنندراج ).
مثال دیو یا خود غول صحرا
نبوده پاک هرگز کون و بانه.
بانه. [ ن َ / ن ِ ] ( اِ ) مابین. اثناء. || فرق. امتیاز. ( آنندراج ).
بانه. [ ن َ ] ( اِخ ) دختر بهزبن حکیم. او روایت حدیث از برادرش عبدالملک بن بهزبن حکیم میکرد و حسین بن حسن بن حماد و هشام بن علی سیرافی و ابوبهز صقربن عبدالرحمن از او روایت کرده اند. ( اعلام النساء ص 108 ).
بانه. [ ن َ ] ( اِخ ) دختر قتادةبن دمایه است و از پدرش روایت حدیث دارد. ( اعلام النساء ص 108 ).
بانه. [ ن َ ] ( اِخ ) ( عمروبن بانه ) مغنی است مشهور به نوادر و غرائب. ( از آنندراج ).
بانه. [ ن َ / ن ِ ] ( اِخ ) یکی از بلوک کردستان سنه. ( جغرافیای تاریخی غرب ایران ص 71 و 72 ). نام یکی از بخشهای شهرستان سقز است. این بخش در باختر شهرستان سقز واقع و حدود و مشخصات آن بشرح زیر است :
از طرف شمال به خطالرأس ارتفاعاتی که بین بخش بانه وبخش مرکزی سقز و مهاباد واقع شده است. از طرف جنوب به خطالرأس ارتفاعاتی که بین بانه و دره شیلر کشور عراق واقع شده و خطالرأس مذکور مرز ایران و عراق محسوب می گردد. از طرف خاور به خطالرأس ارتفاعاتی که بین دهستان سرشیو، میرده و بخش بانه واقع شده ، از طرف باختر به بخش سردشت از شهرستان مهاباد ( قسمتی از رودخانه زاب کوچک حد طبیعی بین دو بخش محسوب می گردد ).وضع طبیعی : بخش بانه محصور بکوههای مرتفعی است که دور تا دور آن را احاطه نموده و ورود و خروج از این بخش مستلزم عبور از گردنه های مرتفع میباشد؛ فقط در قسمت باختر ارتفاعات پست و قسمتی رودخانه زاب است. مرتفعات منشعب از کوههای خاور و شمالی تا باختر بخش ادامه داشته و دره هائی ایجاد نموده است که هر دره یکی از دهستانهای بخش محسوب میگردد. کلیه رودخانه های بخش از ارتفاعات خاور سرچشمه گرفته بطرف باختر جاری و به رودخانه زاب کوچک می پیوندد. کوهها مستور از اشجار جنگلی مانند بلوط، سقز و غیره است. ساکنین از جنگلهای بخش استفاده می نمایند و بیشتر درآمد آنها از این راه تأمین میگردد بهمین مناسبت به زراعت غلات چندان پای بند نیستند و گندم مورد نیاز خود را از سقز تأمین میکنند. صادرات مهم بخش عبارت است از مازوج قلقاف که در چرمسازی مورد استفاده است ، سقز، کتیرا، لبنیات ، چوب و زغال. بخش بانه از هفت دهستان تشکیل شده ، ذیلاً اسم هر دهستان و تعداد ده و سکنه آن ذکر می شود:
بانه . [ ن َ ] (اِخ ) شهری است بکردستان نزدیک سنه . (یادداشت مؤلف ). قصبه ٔ بانه مرکز بخش بانه ٔ شهرستان سقز، در 66 هزارگزی جنوب باخترسقز واقع شده ، مختصات جغرافیایی آن بشرح زیر است :
طول از گرینویچ = 45 درجه و 53 دقیقه
عرض از خط استوا = 35 درجه و 59 دقیقه
ارتفاع از سطح اقیانوس = 1525 گز
مسافت نسبت به شهرهای مجاور:
بانه به سقز 66 هزارگز
بانه به سردشت 59""
بانه به مهاباد 197 ""
بانه به مرز ایران وعراق 21 ""
قصبه ٔ بانه در دامنه و طول تپه ای واقع شده ، کوه آربابا در 3 هزارگزی جنوب و کوه بابوس در 5 هزارگزی خاوری قرار دارد و قلل ارتفاعات مستور از جنگلهای بلوط است ، کوه رشه قلعه و کوه خان و غیره زیبائی جالب توجهی به آن بخشیده است . جمعیت بانه قریب 5 هزار نفر میباشد، شغل اکثر مردم آنجا پیشه وری و از عده ٔ قلیلی زراعت است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5).
بانه . [ ن َ / ن ِ ] (اِخ ) یکی از بلوک کردستان سنه . (جغرافیای تاریخی غرب ایران ص 71 و 72). نام یکی از بخشهای شهرستان سقز است . این بخش در باختر شهرستان سقز واقع و حدود و مشخصات آن بشرح زیر است :
از طرف شمال به خطالرأس ارتفاعاتی که بین بخش بانه وبخش مرکزی سقز و مهاباد واقع شده است . از طرف جنوب به خطالرأس ارتفاعاتی که بین بانه و دره شیلر کشور عراق واقع شده و خطالرأس مذکور مرز ایران و عراق محسوب می گردد. از طرف خاور به خطالرأس ارتفاعاتی که بین دهستان سرشیو، میرده و بخش بانه واقع شده ، از طرف باختر به بخش سردشت از شهرستان مهاباد (قسمتی از رودخانه ٔ زاب کوچک حد طبیعی بین دو بخش محسوب می گردد).وضع طبیعی : بخش بانه محصور بکوههای مرتفعی است که دور تا دور آن را احاطه نموده و ورود و خروج از این بخش مستلزم عبور از گردنه های مرتفع میباشد؛ فقط در قسمت باختر ارتفاعات پست و قسمتی رودخانه ٔ زاب است . مرتفعات منشعب از کوههای خاور و شمالی تا باختر بخش ادامه داشته و دره هائی ایجاد نموده است که هر دره یکی از دهستانهای بخش محسوب میگردد. کلیه ٔ رودخانه های بخش از ارتفاعات خاور سرچشمه گرفته بطرف باختر جاری و به رودخانه ٔ زاب کوچک می پیوندد. کوهها مستور از اشجار جنگلی مانند بلوط، سقز و غیره است . ساکنین از جنگلهای بخش استفاده می نمایند و بیشتر درآمد آنها از این راه تأمین میگردد بهمین مناسبت به زراعت غلات چندان پای بند نیستند و گندم مورد نیاز خود را از سقز تأمین میکنند. صادرات مهم بخش عبارت است از مازوج قلقاف که در چرمسازی مورد استفاده است ، سقز، کتیرا، لبنیات ، چوب و زغال . بخش بانه از هفت دهستان تشکیل شده ، ذیلاً اسم هر دهستان و تعداد ده و سکنه ٔ آن ذکر می شود:
دهستان آلوت 10 آبادی 1300 نفر
"" پشت آربابا 44 "" 4000 ""
"" پهلوی دژ 30 "" 3000 ""
"" دشت طال 26 "" 2000""
"" سبدلو 11 "" 1000 ""
"" شوی 9 "" 1500 ""
"" نمیشیر 22 "" 2200 ""
"" قصبه ٔ بانه 1 "" 5000 ""
بنابر آمار فوق بخش بانه از یک قصبه و 154 ده کوچک تشکیل شده ، جمعیت آن حدود 20هزار تن است . (از فرهنگ جغرافیائی ایران ج 5).
فرهنگ عمید
دانشنامه عمومی
امتیاز، ارجحیت، ترجیح، رجحان.
دانشگاه آزاد اسلامی واحد بانه http://iaubaneh.ac.ir/
دانشگاه پیام نور مرکز بانه http://www.banehpnu.ac.ir/
بانه با شهرستان های مریوان، سردشت، سقز و اقلیم کردستان هم مرز و دارای ارتباط مناسب جاده ای می باشد؛ این شهر دارای جنگل های طبیعی و بزرگ بلوط می باشد. واردات کالاهای خارجی و صادرات کالاهای ایرانی از طریق مرز بانه - عراق، بازارچهٔ پررونقی برای این شهر به ارمغان آورده است. شهر بانه و برخی از آبادی های اطراف آن در دوران جنگ ایران و عراق توسط هواپیماهای عراقی در روز ۱۵ خرداد سال ۱۳۶۳، ساعت ۱۰:۰۵ صبح روز سه شنبه، بمباران شیمیایی شد.
بر اساس نتایج سرشماری سال ۱۳۹۵ این شهر با جمعیت ۱۱۰٬۲۱۸ بعد از شهرهای سنندج، سقز و مریوان چهارمین شهر بزرگ استان کردستان محسوب و ۸۹ امین شهر ایران است.
نام بانه را از واژهٔ کردی بان به معنی «بام» و بلندی و متأثر از ارتفاعات و نحوهٔ استقرار و موقعیت شهر بانه می دانند. ارتفاع ۱۵۵۴ متری شهر از سطح دریا و چشم انداز بلندی های پیرامون آن موجب شده است که مردم (در محله بانه کهنه) برای رسیدن به شهر مسیر زیادی را به طرف سربالایی طی کنند. نام بانه را به معنی خانه (منظور اقامتگاه و آبادی و مسکن است) و اردو (منظور اردوگاه سربازان است) و پادگان (شهر دو قلعه بزرگ داشته) نیز تفسیر کرده اند.
این روستا در دهستان کوه دشت شمالی قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۸۵، جمعیت آن ۲۱ نفر (۴خانوار) بوده است.
دانشنامه اسلامی
ریشه کلمه:
انن (۱۸۳۵ بار)
ب (۲۶۴۹ بار)
ه (۳۵۷۶ بار)
...
گویش مازنی
بهانه