کلمه جو
صفحه اصلی

مسجد قبا

فرهنگ فارسی

مسجدی در حجاز

لغت نامه دهخدا

مسجد قبا. [ م َ ج ِ دِ ق ُ ] ( اِخ ) مسجدی به حجاز :
صد کمر آن قوم بسته بر قَبا
بهر هدم مسجد اهل قُبا.
مولوی ( مثنوی ).
رجوع به قُبا و مسجدالتقوی شود.

دانشنامه عمومی

مسجد قُبا نخستین مسجد جهان اسلام است که در بیرون شهر مدینه قرار دارد. نخستین سنگ های بنای این مسجد توسط محمد پس از مهاجرت او از مکه به مدینه گذاشته شد. قبا نام قریه ای در نزدیکی مدینه بوده است. مسجد در سال اول هجری، توسط پیامبر اسلام به پیشنهاد عمار یاسر یا به تقاضای ساکنان محل در قبا بنا شد. آورده اند که پیامبر شخصاً کار می کرد و خشت ها را حمل و تعبیه می کرد. پیامبر همچنین یک مرتبه در هفته در آنجا نماز می خواند.به هنگام ساختن این مسجد زمانی که عمار یاسر بیش از همه خشت حمل میکرد پیامبر به او گفت(تقتلک فءت الباغیه)سر انجام عمار یاسر در جنگ صفین به دست سپاه معاویه کشته شد.
مسجد النبی
مسجد کوفه
این مسجد بارها بازسازی شده است. نخستین مرتبه در زمان عثمان و آخرین بار در سال ۱۴۰۵ هجری قمری. در آخرین بازسازی، رواق ها گسترش یافتند، چهار گلدسته به ارتفاع ۴۷ ساخته شد، شش گنبد بزرگ به قطر ۱۲ ساخته شد و در نهایت، مساحت شبستان به ۵۰۳۵ افزایش یافت.

دانشنامه آزاد فارسی

مسجد قُبا
مسجد قُبا
مسجدی در منطقه ای حاصل خیز در حومۀ جنوبی مدینه به نام «قبا». این مسجد به تصریح قرآن مقامی خاص دارد (توبه، ۱۰۸). ظاهراً مسجد ضرار در برابر این مسجد پیامبر (ص) ساخته شد. پیامبر اکرم (ص) در هجرت از مکه به مدینه، در روز دوشنبه ۱۲ ربیع الاول سال اول هجری (۲۴ سپتامبر ۶۲۲م) به قبا رسید، در منزل یکی از افراد قبیلۀ بنی عمرو ابن عوف ماند، و مسجدی در قبا بنا کرد. قرآن این مسجد را بنایی بر بنیاد تقوا معرفی کرده است. به نقل از پیامبر اکرم (ص) «هر کس در خانه تطهیر کند و به مسجد قبا آید و دو رکعت نماز گزارد، اجر او برابر با اجر برگزاری عمره است». مسجد قبا اولین مسجدی است که پیامبر (ص) در حین توقف در قبا در آن نماز گزارد و پس از آن روی به مدینه نهاد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] مسجد قبا اولین مسجدی است که توسط پیامبر (صلی الله علیه و آله) بنا گردید، و در جنوب مدینه واقع شده است.
بنا بر منابع متقدم، قریۀ قبا در دو کیلومتری جنوب یثرب (مدینه)، در سمت چپ راه مکه واقع، و بسیاری از بناهای آن سنگی بوده است. کسانی که قصد سفر از مکه به سوی مدینه را داشته اند، باید از این قریه عبور می کرده اند، اما امروزه به سبب احداث بزرگراه مکه ـ مدینه، با فاصله ای از آن می گذرند. نام این قریه برگرفته از نام چاهی است که در آن جا بوده و بنی عمرو بن عوف از انصار در آن قریه ساکن بودند. قریۀ قبا از مناطق خوش آب و هوای پیرامون یثرب بوده و نخلستان های فراوان و چاه های آب شیرین داشته و پیامبر اکرم (صلی الله علیه وآله وسلم)، قبل از ورود به مدینه، چند روزی در آن جا اقامت کرده است. مردم این قریه، نخستین سخنی را که پس از ورود حضرت، از ایشان شنیدند این بود: «آشکارا سلام کنید، از طعام خود به دیگران بخورانید، صلۀ رحم کنید و شب هنگام وقتی مردم در خوابند نماز بگزارید، پس به سلامت وارد بهشت شوید». پیش از آمدن رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم)، شماری از مهاجران که از مکه به مدینه آمدند، به طور موقت در قبا سکونت گزیدند. پس از آن که رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) به قبا آمدند، چند روزی در آن جا توقف کرده و آن گاه که خانواده آن حضرت، همراه علی بن ابی طالب (علیه السلام) به ایشان پیوستند، راهیِ محل اصلی یثرب، یعنی جایی که امروزه مسجد النبی (صلی الله علیه وآله وسلم) قرار دارد، شدند.
پیشینه
رسول خدا هنگام هجرت از مکه به مدینه، در روز دوشنبه ۱۲ ربیع الاول وارد محلۀ قبا شد و به همراه ابوبکر و عامر بن فهیره به میان قبیلۀ بنی عمرو بن عوف رفت و مهمان کلثوم بن هدم بن امری القیس بن الحارث ــ از شیوخ قبیلۀ اوس ــ شد. سپس منزل سعد بن خثیمه را، که در مجاورت آن قرار داشت، محل ملاقات و گفتگو با مردم قرار داد. براساس روایات شیعی، سبب توقف چند روزۀ پیامبر در محلۀ قبا آن بود تا حضرت علی (علیه السلام) به همراه فواطم به ایشان بپیوندد. منابع تاریخی نیز از پیوستن علی بن ابی طالب به رسول خدا در قبا و سکونت در خانۀ کلثوم بن هدم خبر داده اند، با تأکید بر این که توقف چهار روزه برای ساخت مسجد قبا بوده است. روایت شده که رسول خدا (صلی الله علیه وآله وسلم) روز دوشنبه ۱۲ ربیع الاول تا جمعه شانزدهم آن ماه را در میان قبیلۀ عمرو بن عوف گذراند و جمعه آن جا را به مقصد مدینه ترک کرد. چون ظهر هنگام به قبیله بنی سالم بن عوف رسید، با همراهان خود، در مسجد آنان نماز جمعه را اقامت کرد که آن را نخستین نماز جمعه و نخستین خطبۀ آن حضرت در شهر مدینه ثبت کرده اند. این مسجد، که در پانصدمتری مسجد قبا قرار داشت، به مسجد جمعه شهرت یافت.
ساخت مسجد قبا
پیامبراکرم در توقف کوتاه خویش در قریۀ قبا، تصمیم گرفت پایگاهی برای فعالیت های عبادی و سیاسی مسلمانان آن منطقه برپا کند. ایشان، به پیشنهاد عمار بن یاسر یا به تقاضای ساکنان آن قریه، با خریدن زمینی که متعلق به کلثوم بن هدم بود، سنگ بنای این مسجد را گذاشت، که اولین مسجد در نخستین روزهای هجرت پیامبر به مدینه محسوب شده است. رسول اکرم مساحت مسجد را براساس خط سیر شتر خویش مشخص نمود و خط قبله را تعیین کرد و سپس همراه صحابه ، به ساخت آن مشغول شد. گرداگرد مسجد، دیواری از سنگ های حرّه (آتشفشانی) برافراشتند و سقف آن را بر روی سه ردیف ستون قرار دادند. محل نماز پیامبر، قبل از تغییر قبله، در محل دیوار شمالی مسجد قرار داشت که در توسعۀ دوران آل سعود برداشته شد. به گفتۀ ابن شبه، طول و عرض مسجد مساوی و مساحت آن حدود ۳۴ متر بود. رسول خدا صلی الله علیه وآله وسلم به حدی در ساخت مسجد خود را به زحمت می انداخت و خشت ها را بر دوش می کشید که اصحاب متأثر می شدند و از ایشان تقاضا می کردند که فقط ناظر امور باشند، اما آن حضرت نمی پذیرفت و در حین کار، همراه با صحابه، قوافی اشعار آنان را تکرار می کرد: «قدافلح من یعمر المساجداً و یقرأ القرآن قائماً و قاعداً».
مسجد قبا در قرآن
...


کلمات دیگر: