کلمه جو
صفحه اصلی

سوره توبه

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سوره توبه، نهمین سورۀ قرآن کریم، دارای ۱۶ واحد موضوعی (رکوع)، ۱۲۹ (یا ۱۳۰) آیه، ۴۹۷‘۲ کلمه و ۷۸۷‘۱۰ حرف می باشد.سوره توبه به دو نام "توبه" و "برائت" شناخته می شود و از آن در باب صلات سخن رفته است.
نخستین نام مشهور این سوره «توبه» است که از صدر اسلام تا عصر حاضر نگارش این عنوان بر کتیبه آغاز سوره در مصاحف بلاد مختلف اسلامی معمول بوده است. سبب نام گذاری سوره، فراوانی کاربرد کلمه «توبه» و هم خانواده های آن در این سوره نسبت به دیگر سوره های قرآن کریم و طرح و شرح سرگذشت درس آموز توبه ۳ تن از متخلفان غزوۀ تبوک در این سوره است. دومین نام مشهور این سوره «برائت» است که این نام از کلمه آغازین سوره برگرفته شده، و یادگار سنت دیرین نام گذاری سوره های قرآنی با سرآغاز آنهاست. برخی از قرآن شناسان «برائت» را نام اصلی سوره، و «توبه» را نام دیگر آن دانسته اند.
نامهای متعدد برای این سوره
این سوره پس از دو سورۀ حمد و «قل هوالله» بیشترین شمار نام های متعدد را به خود اختصاص داده است؛ چنان که قرآن شناسان، برخی ۸ نام، برخی ۱۰ نام، برخی ۱۲ نام، و برخی دیگر ۱۴ نام، همراه با سبب نام گذاری آنها برشمرده اند که «فاضحه»: رسواگر؛ «مُبَعْثِرة »: افشاگر؛ «مُقَشقِشه»: پیرایشگر و «بَحوث»: کاوشگر، از آن جمله است. بقاعی سبب نام گذاری سورۀ توبه (برائت) به نامهای دیگر را بازگشت معنا و مفهوم همه آن نامها به «برائت» ــ نـام اصلی و مقصود اصلی سوره ــ دانسته است.
استحباب قرائت سوره توبه
بر استحباب قرائت سوره توبه در هر ماه تأکید شده است.
معرفی سوره توبه
...


کلمات دیگر: