کلمه جو
صفحه اصلی

عمار یاسر

فرهنگ فارسی

بدلیسی وی از شاگردان شیخ ابوالنجیب سهروردی بود و نجم الدین کبری مدتی از او کسب فیض کرده است

لغت نامه دهخدا

عمار یاسر. [ ع َم ْ ما رِ س ِ ] (اِخ ) عماربن یاسربن عامربن مالک بن کنانةبن قیس بن حصین بن وذیم کنانی مذحجی عنسی قحطانی . صحابی مشهور پیغمبر اکرم (ص ) است که در ادبیات فارسی اغلب بصورت «عمار یاسر»، یعنی بصورت اضافه ٔ بنوت به کار برده میشود. رجوع به عمار کنانی (ابن یاسربن ...) شود.


عمار یاسر. [ ع َم ْ ما رِ س ِ ] ( اِخ ) عماربن یاسربن عامربن مالک بن کنانةبن قیس بن حصین بن وذیم کنانی مذحجی عنسی قحطانی. صحابی مشهور پیغمبر اکرم ( ص ) است که در ادبیات فارسی اغلب بصورت «عمار یاسر»، یعنی بصورت اضافه بنوت به کار برده میشود. رجوع به عمار کنانی ( ابن یاسربن... ) شود.

عمار یاسر. [ ع َم ْ ما رِ س ِ ] ( اِخ ) ( شیخ... ) بدلیسی. وی از شاگردان شیخ ابوالنجیب سهروردی بود و نجم الدین کبری مدتی از او کسب فیض کرده است. ( از تاریخ ادبیات در ایران تألیف صفا چ 2 ج 2 ص 1013 ). رجوع به حبیب السیر چ خیام ج 3 ص 36 و رجال حبیب السیر ص 2 شود.

عمار یاسر. [ ع َم ْ ما رِ س ِ ] (اِخ ) (شیخ ...) بدلیسی . وی از شاگردان شیخ ابوالنجیب سهروردی بود و نجم الدین کبری مدتی از او کسب فیض کرده است . (از تاریخ ادبیات در ایران تألیف صفا چ 2 ج 2 ص 1013). رجوع به حبیب السیر چ خیام ج 3 ص 36 و رجال حبیب السیر ص 2 شود.


دانشنامه عمومی

عمّار بن یاسر (نام کامل: عمار بن یاسر بن عامر بن مالک) ملقب به ابوالیقظان، از صحابیون محمد پیامبر اسلام و بعدها از طرفداران علی بن ابی طالب گردید.
Madelung، Wilfred (۱۹۹۸). The Succession to Muhammad: A Study of the Early Caliphate. United Kingdom: Cambridge University Press. شابک ۰۵۲۱۶۴۶۹۶۰. دریافت شده در ۲۴ اکتبر ۲۰۱۲. از پارامتر ناشناخته |ف= صرف نظر شد (کمک)
Poonawala, Ismail; Kohlberg, E (2011). "ʿALĪ B. ABĪ ṬĀLEB". Encyclopædia Iranica. ۱ (second ed.). Bibliotheca Persica Press. p. ۴۹۳–۵۰۶. ISBN 0710091109. Retrieved 24 October 2012.
پدرش یاسر، غلام ابو حذیفه مخزومی بود که با زنی به نام سمیه که قبلاً کنیز ابوحذیفه بود و آزاد شده بود، ازدواج کرد و خانواده عمار با ابوحذیفه زندگی می کردند. خانواده عمار از اولین مسلمانان بودند و شکنجه های زیادی در این راه متحمل شدند. عمار در نتیجه با گروهی به حبشه مهاجرت کرد و پس از هجرت محمد به مدینه، به مدینه آمد.
عمار تقریباً در تمامی غزوات محمد حضور داشت و در بدر و احد برای وی جنگید. در هنگام بستن پیمان برادری بین مهاجرین و انصار توسط محمد (مواخات)، وی برادر دینی حذیفه بن یمان گردید.
دانشنامه ایرانیکا می نویسد عمار از مهاجرینی بود که به همراه زبیر، طلحه، عباس بن عبدالمطلب، مقداد، سلمان فارسی، ابوذر غفاری، علی بن ابی طالب را وارث مشروع محمد می دانستند.

دانشنامه آزاد فارسی

عَمّار یاسِر (ح ۵۷ پیش از هجرت ـ۳۷ق)
(نام کامل: عمار بن یاسر بن عامر؛ ملقب به ابوالیقظان) صحابی پیامبر (ص) و از اصحاب امام علی (ع)، و از ارکان اربعۀ شیعه(سلمان و ابوذر و مقداد و عمّار). پدرش یاسر از یمن به مکه رفت و همان جا سکونت کرد و در پناه ابوحذیفة بن مغیرۀ مخزومی قرار گرفت. ابوحذیفه کنیز خود سمیه را به عقد او در آورد و عمّار از ایشان متولد شد. پدر و مادر و برادرش عبدالله به اسلام گرویدند. مشرکان سخت آنان را شکنجه کردند تا آن جا که پدر و مادرش به شهادت رسیدند. عمار تقیّه کرد و از کشته شدن رهایی یافت و مورد طعن بعضی قرار گرفت؛ اما با تصریح پیامبر (ص) به ایمان عمار، زبان بدگویان بسته شد. عمار به حبشه و سپس به مدینه هجرت کرد. در جریان عقد اخوّت، پیامبر اسلام بین او و حذیفة بن یمان عقد برادری بست. در غزوات بدر و اُحُد و خندق و دیگر جنگ های پیامبر شرکت داشت. پس از وفات پیامبر (ص) ازجملۀ دوازده نفری بود که با ابوبکر به صراحت مخالفت کردند و در مسجد با او احتجاج کردند. عمار در خلافت عثمان به برخی از کارهای او اعتراض کرد، اما عثمان ضمن اهانت به او ضرباتی هم بر پیکرش زد. در حکومت امام علی (ع) عمار از یاران نزدیک آن حضرت بود و در جنگ های جمل و صفّین شرکت کرد. سرانجام به دست سپاهیان معاویه در جنگ صفین به شهادت رسید و همان جا مدفون شد. پیامبر (ص) به عمار فرموده بود: «تَقْتُلُکَ الفِئَةُ الباغِیَة» (گروه ستمکار تو را خواهد کشت). از این رو کشته شدن عمار موجب تزلزل روحیّۀ جمعی از سربازان معاویه شد؛ اما او با مشورت عمروعاص با حیله گری خاصّی اعلام کرد: عمار را کسی کشته که به جنگ ما آورده است!

نقل قول ها

عمار یاسر از صحابه حضرت محمد پیامبر اسلام و حضرت علی بن ابی طالب امام اول شیعیان بود.مادرش سمیه و پدرش یاسر شهدای صدر اسلام بودند.ولادتش در سال۵۷قبل از هجرت در مکه ووفاتش به سال۳۷هجری در صفین بود.او در سال۳۷ هجری در جنگ صفین به دست سپاهیان معاویه کشته شد.
• این پرچم را(پرچم بنی امیه) ۳۵سال پیش دیدم که در مقبل لشکر اسلام قرار داشت و پرچمی که من زیر آنم نیز در همان زمان در رکاب اسلام بود.از سخنانش در جنگ صفین• به خدا قسم ما با این پرچم سه بار جنگیده ایم و اینان در جنگ هم هدایت شده نیستند و در کفر سابق به سر می رند.در مورد پرچم لشکر عمرو عاص در جنگ صفین.• سراپای عمار را ایمان پر کرده و ایمان با گوشت و خونش آمیخته است.• عمار یکی از چهار نفری است که بهشت مشتاق آنان است.• خداوند مرا به دوستی چهار نفر امر کرده است(به غیر از علی بن ابی طالب):سلمان-ابوذر-مقداد-عمار

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] عَمّار، صحابی رسول خدا صلّی اللّه علیه و آله و حضرت علی (ع) بود.
عنوان یاد شده به مناسبت در باب حج به کار رفته است.


کلمات دیگر: