کلمه جو
صفحه اصلی

ارقم بن ابی ارقم

دانشنامه عمومی

ارقم بن ابی ارقم از اصحاب صدر اسلام بود.
https://en.wikipedia.org/wiki/Al-Arqam_ibn-abil-Arqam
وی در سال ۵۹۰ میلادی دیده به جهان گشود و در سال ۶۷۵ درگذشت. او در قضایای سیاسی و اجتماعی نیز نقش داشت ولی برخی کارهایش مورد نقد است. وی از اولین افرادی است که اسلام را پذیرفت و در پاره ای منابع وی را هفتمین کسی می دانند که اسلام آورد. دار ارقم که از مکان های نزدیک به کعبه بود از محل های اصلی تجمع صحابه بود.

دانشنامه آزاد فارسی

اَرقَم بن اَبی اَرقَم ( ـ مدینه ۵۳ق)
از صحابۀ پیامبر (ص). از سابقین در اسلام است که خانه اش بر دامنۀ کوه صفا، محل تجمع مسلمانان نخستین بوده است. گفته اند گروه بسیاری در آن خانه به اسلام گرویدند. پس از هجرت در غزوات بدر و اُحُد و سایر مشاهد حضور داشت. احادیثی از طریق او در جوامع حدیث به جا مانده است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] یکی از چهره های سرشناس صدر اسلام که هم افتخار مصاحبت با رسول گرامی اسلام را داشته و هم دوران اموی را درک نموده، ارقم بن ابی ارقم است. در این مقاله سعی شده است تا به زندگی و عمل کرد ارقم بن ابی ارقم در دوران حیاتش پرداخته شود.
نام کامل او ارقم ابی ارقم عبدمناف بن اسد بن عبدالله بن عمر بن مخزوم بن یقظة بن مرة بن کعب بن لؤی قرشی مخزومی است که پیش از ظهور اسلام به دنیا آمد. کنیه وی ابوعبدالرحمن است و از قبیله مخزوم و در واقع از سرشناس ترین افراد این قبیله است. قبل از اسلام آوردن وی، او را با کنیه ابوعبدمناف می شناختند و بعد از اسلام کنیه او به ابوعبدالرحمن تغییر کرد. در برخی کتب کنیه وی را ابوعبدالله نوشتند که نشان از اختلاف در نام کنیه وی است.در اسلام آوردن پدرش اختلاف است. ابن اثیر به گزارش از ابوخیثمه، پدرش را مسلمان دانسته؛ ولی ابن عبدالبر آن را نپذیرفته است. نام مادر او امیمه دختر حارث بن حباله از طایفه خزاعه است. البته در نام مادر او و این که از کدام قبیله است بین مورخین اختلاف وجود دارد. در کتاب الاستیعاب دو نظر آمده است: ۱- امیمه دختر عبد حارث، از قبیله بنی سهم بن عمرو بن هصیص، ۲- تماضر دختر حذیم از قبیله بنی سهم. بر پایه نوشته ذهبی، ارقم از خردمندان قریش بود و در پیمان حلف الفضول شرکت داشت. ارقم در مکه به دنیا آمد و تا زمان هجرت پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) به مدینه در این شهر می زیست. طبق آن چه از تاریخ وفات و سن او در تواریخ موجود است می توان حدس زد که وی در زمان هجرت رسول الله (صلی الله علیه و آله وسلّم) حدود سی سال سن داشته است. وی از نخستین مسلمانان و مهاجران دفن شده در قبرستان بقیع می باشد.
← سبقت در اسلام
از عثمان بن ارقم نقل شده که گفته است: «من فرزند هفتمین مسلمانم، پدرم نفر هفتمی بود که مسلمان شد و خانه اش در مکه کنار کوه صفا قرار داشت» و براساس نظر بسیاری از مورخین، ارقم جزء اولین نفراتی است که به اسلام گروید. در کتاب سیرت رسول الله نام وی بعد از ابوعبیده جراح و ابوسلمه بن عبد الاسد ذکر شده که با این تفاصیل وی یازدهمین نفری است که به پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) ایمان آورده است. در کتاب اسد الغابة از وی به عنوان دوازدهمین مسلمان یاد می کند.
← خانه ارقم محل ترویج رسالت
بعد از استقرار پیامبر (صلی الله علیه و آله وسلّم) و مهاجران، نخستین جنگ آنان جنگ بدر بود که ارقم نیز که از جمله مهاجرین بود در این نبرد حضور داشت. او در دیگر غزوه های پیامبر (صلی الله علیه وآله وسلم) نیز حضور داشت. در برابر، برخی گزارش ها تنها به حضور او در بدر اشاره دارند. بعد از پایان جنگ و پیروزی سپاه اسلام، قرار شد که غنائم بین مسلمین تقسیم شود. نیز در سریه ای در اواخر سال سوم ق. به سوی قبیله بنی اسد به فرماندهی ابوسلمة بن عبدالاسد مخزومی همراه او بود. گویند: پیامبر در محله بنی زریق زمینی به او بخشید و او در همان محله ساکن شد.
← ماجرای شمشیر مرزبان
...


کلمات دیگر: