کلمه جو
صفحه اصلی

حلف الفضول

دانشنامه عمومی

حلف الفضول نام پیمانی است در تاریخ اعراب، که در سال های پیش از اسلام گروهی از جوانان مکه با یک دیگر بستند. آن ها اجتماع کردند، و سوگند یاد کردند تا به ستم دیدگان و غریب افتادگانی که به شهر آمده، و مورد ظلم زورمندان مکه واقع شده اند یاری برسانند.
قبل از اسلام در میان اعراب و سران برخی از قبیله های عرب پیمان هائی بسته می شد که به «احلاف» مشهورند و هدف از این پیمان ها، بیشتر پیش گیری از بی نظمی ها و آشوب، و پایداری دربرابر دشمنان قریش و حمایت از کعبه و اهداف دیگر بود. از جمله این پیمان ها همچنین می توان به «حلف المطیبین» و «حلف اللعقه» نیز اشاره کرد.
حلف الفضول یکی دیگر از این پیمان ها است که هدف آن را بر طبق تاریخ ها، جلوگیری از ستم و تعدی زورگویان، و به منظور دفاع از ستم دیدگان یاد کرده اند. و هر چند که این پیمان مربوط به پیش از اسلام است، و عهدی در میان مشرکان و کفار بوده، اما اسلام بر این پیمان صحه گذاشت، آن را مقدس دانست و ستود. محمد آورنده اسلام که در جوانی اش خود عضو یکی از این پیمان ها بوده می گوید؛ عوض کردن آن را با هیچ چیز دیگر خوش ندارد و حتی در دوره اسلام هم حاضر به پذیرفتن دعوت به آن گونه عهدی است. این پیمان هم نام و در هدفی مشابه با پیمان دیگری بوده که سال ها پیش از آن میان «جرهمیان» بسته شده بود، و وجه تسمیه نامش، مشترک بودن کلمه «فضل» در میان نام متعهدان به آن بوده است. پس از جنگ های فجار در خانه «عبد الله بن جدعان» حلف الفضول دیگری منعقد شد و محمد نیز در حالی که بیست ساله بود در آن عضویت یافت.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] حِلْفُ الْفُضول، پیمانی میان برخی طوایف قریش در روزگار جاهلیت، برای حمایت از ستمدیدگان در مکه می باشد.
سبب این پیمان آن بود که اعضای قبیله قریش گاه به بیگانگان یا کسانی که خاندان و عشیره ای در مکه نداشتند، ستم می کردند. از جمله، روزی مردی از زَبیدِ یمن با کالای خود به مکه رفت. عاص بن وائل سَهْمی (پدر عمروبن عاص ) کالای وی را خرید، اما در پرداخت قیمت آن تأخیر و او را خسته کرد. مرد یمنی به قریش پناه جست و از آن ها خواست تا او را در گرفتن حقّش یاری کنند، اما کسی به او یاری نکرد، از این رو، وی بر فراز کوه ابوقُبَیْس (نزدیک مسجدالحرام )، یا در کنار حِجر ، ایستاد و با صدای بلند اشعاری خواند و قریش را به دادخواهی خواند.
اولین داعی
زُبیربن عبدالمطلب ، عموی رسول اکرم و از بزرگان و اشراف قریش ، نخستین کسی بود که درباره حلف الفضول سخن گفت و به آن دعوت کرد. در پی آن، برخی طوایف قریش در دارالنَّدوه ، که محل حل و عقد امور بود، گرد آمدند و هم سخن شدند که داد مظلوم را از ظالم بگیرند. سپس، به کوشش زبیربن عبدالمطلب، در خانه عبداللّه بن جُدعان تَیْمی، یکی از اشراف قریش، گرد آمدند. آنان دست در آب زمزم فرو کردند و به قولی دستان خود را بر خاک مالیدند.
← مفاد پیمان
در زمان جاهلیت ، قریش پیمانهای متعددی برای حمیّت و دفاع از یکدیگر بسته بودند. در حلف المُطَیِّبین (عطر زنندگان)، که در دوره جد چهارم رسول اکرم روی داد، قبایل اسد و زُهره و تَیم و حارث با بنی عبدمناف متحد شدند و با یکدیگر عهد کردند که به هیچ قیمتی کعبه را تسلیم نکنند. آنان بنی عبدمناف را ــ که افزون بر مناصب سقایت و رفادت حج، خواهان به دست گرفتن حجابت کعبه و دارالنَّدوه و لِواء (که از آنِ بنی عبدالدار بود) بودندــ یاری نمودند و برای تأکید بر پیمان خویش، کاسه ای را پر از عطر کردند و در آن دست فرو بردند و به کعبه مالیدند. در مقابل، احلاف یا لَعَقَةُ الدّم (خونْ لیسان)، که از قبایل مخزوم، جُمَح، سَهم و عَدی و طرفداران بنی عبدالدار بودند، با هم پیمان بستند که یکدیگر را حمایت کنند. آنان گاوی کشتند و دستهای خود را به خونش آغشتند و بعضی از ایشان آن خون را لیسیدند.
وجه تسمیه
...

پیشنهاد کاربران

پیمان جوانمردان مکه مبنی بر دفاع از حقوق مظلومان در برابر ستمگران که پیامبر در ۲۰سالگی در این پیمان شرکت کردند

حِلْفُ الْفُضول پیمانی است میان برخی طوایف قریش در دوران جاهلیت، برای حمایت از ستمدیدگان در مکه


کلمات دیگر: