کلمه جو
صفحه اصلی

بنی هاشم

فرهنگ فارسی

یکی از طوایف عرب از فرزندان هاشم بن عبد مناف از قبیله قریش بود که در دوره قبل از ظهور اسلام در میان تازیان به نجابت و شرافت شهرت داشت . افراد این طایفه غالبا پرده داری خانه کعبه را که آن زمان بتخانه بزرگ اعراب بود در دست داشتند . محمد بن عبدالله ص و علی بن ابی طالب ع ازین طایفه اند .

لغت نامه دهخدا

بنی هاشم. [ ب َ ش ِ ]( اِخ ) پسران هاشم. یکی از طوایف عرب از فرزندان هاشم بن عبدمناف از قبیله قریش بود که در دوره قبل از ظهور اسلام در میان تازیان به نجابت و شرافت شهرت داشت. افراد این طایفه غالباً پرده داری ( سدانت ) خانه کعبه را که آن زمان بتخانه بزرگ اعراب بود، در دست داشتند. محمدبن عبداﷲ ( ص ) و علی بن ابیطالب از این طایفه اند. ( فرهنگ فارسی معین ). نسبت است بسوی هاشم بن عبدمناف جد نبی ( ص ). تمام طایفه علوی و عباسی از اولادهاشم بن عبدمناف هستند. رجوع به لباب الالباب و هاشمی و عبدالمطلب بن هاشم عبدمناف و هاشم بن عبدمناف شود.

فرهنگ عمید

فرزندان هاشم بن عبدمناف که از اشراف قریش و پدر عبدالمطلب نیای حضرت رسول بوده.

دانشنامه عمومی

بنی هاشم از طوایفِ مُستَعربه بودند. مُستَعربه به عرب هایی اطلاق می شود که اصالتاً عرب نیستند. این دودمان، از تیره های مشهورِ قبیلهٔ قریش بوده و به هاشم پسرِ عبد مناف منسوب اند. پیامبر اسلام از همین تیره بوده.
هاشم از قبیله قریش بود. وی در دوره قبل از ظهور اسلام به نجابت شهرت داشت.
نسب طایفه فرزندان هاشم (بنی هاشم) و قبیله قریش به اسماعیل پسر ابراهیم می رسد که عرب نبودند(همسر اسماعیل از اعراب بود).
ابراهیم از مردم میان رودان بوده است. اجداد قوم قریش مربوط به تمدن کهن بابل بودند که بعدها با توجه به تأثیرپذیری از فرهنگ محیط اطرافشان زبانشان عربی شد و این ها به اعراب 'مستعربه' یعنی اعرابی که اصالتاً عرب نیستند معروف شدند.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بنی هاشم، تیره ای از قبیله قریش منسوب به هاشم بن عبدمناف بن قُصَیّ بن کِلاب، نیای دوم پیامبر اکرم (صلّی الله علیه وآله وسلّم) هستند.
هاشمی یا بنی هاشم بنابر مشهور، به افرادی گفته می شود که از طریق پدر به هاشم بن عبد مناف منتسب هستند.
قُصَیّ بن کِلاب
قصیّ از نوادگان اسماعیل بن ابراهیم (علیه السّلام) بود و حدود یک قرن پیش از ولادت پیامبر، بزرگ قریش شد.پس از او فرزندانش عبدالدّار و عبدمناف و سپس هاشم فرزند عبدمناف به این مقام رسیدند.
جای گاه هاشم در قریش
هاشم از پدر دو منصب سقایت و رفادت (میزبانی حاجیان) را به ارث برد. به دنبال فتوّت و ایثار هاشم در هنگام بروز قحطی در میان قریش و نیز اقدامات کارآمد او در گسترش محدوده تجارت قریش از مکه تا شام، وی مکانت و احترامی ویژه در میان مردم مکه یافت.
امیّة بن عبدشمس
...


کلمات دیگر: