کلمه جو
صفحه اصلی

فیء

دانشنامه عمومی

فیء به آنچه مسلمانان از دشمنانشان بدون جنگ می گیرند فیء می گویند، در مورد آن در آیهٔ ۷ از سوهٔ حشر آمده است که:
ویکی عربی بازبینی ۲۳ نوامبر ۲۰۱۴
ویکی فقه دانشنامه حوزوی بازبینی ۲۳ نوامبر ۲۰۱۴
سایت تدبر فیء بازبینی ۲۳ نوامبر ۲۰۱۴
آنچه خدا از ساکنان آن قریه ها عاید پیامبرش گردانید از آن خدا و از آن پیامبر و متعلق به خویشاوندان نزدیک و یتیمان و بینوایان و درراه ماندگان است تا میان توانگران شما دست به دست نگردد و آنچه را فرستاده به شما داد آن را بگیرید و از آنچه شما را بازداشت بازایستید و از خدا پروا بدارید که خدا سخت کیفر است (ترجمه: ترجمه استاد مهدی فولاوند)
مَا أَفَاءَ اللَّهُ عَلَی رَسُولِهِ مِنْ أَهْلِ الْقُرَی فَلِلَّهِ وَلِلرَّسُولِ وَلِذِی الْقُرْبَی وَالْیَتَامَی وَالْمَسَاکِینِ وَابْنِ السَّبِیلِ کَیْ لَا یَکُونَ دُولَةً بَیْنَ الْأَغْنِیَاءِ مِنْکُمْ وَمَا آتَاکُمُ الرَّسُولُ فَخُذُوهُ وَمَا نَهَاکُمْ عَنْهُ فَانْتَهُوا وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ شَدِیدُ الْعِقَابِ
از این آیه مشخص است که فیء برای همبستگی اجتماعی مسلمانان است یعنی این اموال مخصوص ثروتمندان نیست و حق تمامی مسلمانان است.

دانشنامه آزاد فارسی

فَیْء
غنیمتی است بدون جنگ به دست آمده و در اختیار حاکم مسلمانان. بنابراین همه چیزهایی که می توان بدون جنگ از کفار گرفت و از غنیمت جدا کرد فیء نام دارد. به گفتۀ بسیاری از فقهای شیعه خمس فیء به پنج قسمت مساوی تقسیم می گردد و مانند خمسی که از غنیمت کسر می شود به پنج دسته از وظیفه خواران اختصاص می یابد. مبنای این عمل آیات ۵ تا ۷ سورۀ حشر قرآن است. اختلاف فقها راجع به چهارپنجم باقی ماندۀ آن است. برخی معتقدند این خمس می بایست توسط امام صرف لشکر شود و عده ای معتقدند باید در راه مصالح عمومی از جمله حقوق و مقرری سپاهیان مصروف گردد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] فَی ءبمعنای بازگشت می باشد.
فیئی مصدر از مادّه فاءَ، یَفیٌ از باب فَعَلَ یَفْعِلُ، در لغت به معنای رجوع و بازگشت می باشد و در سوره حجرات «... حَتَّی تَفی ءَ الی امْرِاللَّهِ...» به همین معنی است.یعنی به امر خدا بازگردد و گردن نهد. نیز به معنای غنیمت و خراج استعمال شده است.
فیء در اصطلاح فقها
در اصطلاح فقها مالی از کافران است که بدون کارزار و جنگ و خونریزی عاید مسلمانان شده است، مثل جزیه، و خراج و مانند آنها.
دیدگاه علامه درباره فیء
علامه در تذکرةالفقها چنین گفته است: طبق آیه هفت سوره حشر (۵۸) «وَ ما افاءَ اللَّهُ عَلی رَسُولِهِ...» آنچه خدا به عنوان فیی ء به رسولش داد فییُ از مختصات رسول خدا (صلی الله علیه وآله) و کسی است که بعد از او از ائمه (علیهم السلام) می باشد و برای دیگران حقّی نیست. وباید بااجازه این بزرگواران مصرف شود

پیشنهاد کاربران

رجوع و بازگشت، در اصطلاح فقهی زمینهایی است که از کفار به پیامبر اعاده شده است


کلمات دیگر: