کلمه جو
صفحه اصلی

سوره حشر

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] سوره حشر، پنجاه ونهمین سوره قرآن کریم در ترتیب مصحف و یکصدویکمین سوره در ترتیب نزول می باشد. فقهاء از آن در باب صلات نام برده اند.
این سوره پس از سوره بینه و پیش از سوره نصر نازل شده است. دارای ۲۴ آیه است و مفسران درباره مدنی بودن آن اتفاق نظر دارند. نام سوره از آیه دوم آن گرفته شده است.
وجه تسمیه سوره حشر
حشر در لغت به معنای گردآوردن همراه با راندن یا بیرون کردن گروهی از خانه هایشان به منظور شرکت در جنگ و مانند آن است و در آیه دوم این سوره به بیرون راندن یهودیان قبیله بنی نضیر از سرزمینشان اشاره دارد.
← سوره النضیر
در آیه دوم این سوره، اشاره شده است که خدا قبیله بنی نضیر را، در پی پیمان شکنی ایشان، از مدینه اخراج کرد. اگرچه مفسران درباره معنای «اَوَّلِ الْحَشْر» در این آیه اقوال متعددی ذکر کرده اند، به نظر می رسد که منظور از آن یا اولین اخراج یهود از جزیرة العرب یا اخراج یهود در آغاز اجتماع و صف کشی در مقابل مسلمانان و اشاره به قدرت الهی است.طبق این آیه، هیچ یک از دو گروه مؤمن و کافر در ابتدا گمان نمی کرد چنین امری محقق شود، اما خدا ترس را بر دل های کافران (یهودیان بنی نضیر) افکند، به گونه ای که خانه هایشان را با دست خودشان و مؤمنان تخریب کردند.
محتوای آیه ششم وهفتم
...


کلمات دیگر: