کلمه جو
صفحه اصلی

تکریت

فرهنگ فارسی

شهری است بین بغداد و موصل بفاصله ۳۲ فرسنگی بغداد .

لغت نامه دهخدا

تکریت. [ ت َ / ت ِ ] ( اِخ ) شهری است ، نامیدند آن را بنام تکریت دختر وائل. ( منتهی الارب ). شهری است به اقلیم چهارم قلعه ای محکم دارد که از بناهای اردشیربابکان است و در سی فرسخی بغداد واقع است بر غربی دجله منسوب به تکریت بنت وائل ، خواهر بکربن وائل که دیاربکر به او منسوب است و بعضی آنرا از دیار عراق عرب و برخی از ارمنیه شمارند. ( انجمن آراء ) ( آنندراج ).شهری در الجزیره بین النهرین. ( ناظم الاطباء ). شهری است بر حد میان جزیره و عراق. آبادان و خرم و با نعمت. ( حدود العالم ). شهریست میان موصل و بغداد و به بغداد نزدیک تر است و تا بغداد سی فرسنگ فاصله دارد و قلعه محکمی در آنجا هست که بر ساحل غربی دجله واقع وبر دجله مشرف است... و این قلعه را نخست شاپوربن اردشیر بنا نهاد... ( از معجم البلدان ). رجوع به تاریخ گزیده ص 177 و 450 و حبیب السیر و مراصد الاطلاع و تاریخ مغول اقبال ص 145 و 457 و الاوراق و عیون الاخبار و تاریخ جهانگشای جوینی ج 2 ص 155 و نزهة القلوب ص 28 و 36و 49 و 50 و مجمل التواریخ ص 274 و 393 و 410 و قاموس الاعلام ترکی و اخبار دولت سلجوقی ص 121 و 131 شود.

دانشنامه عمومی

مختصات: ۳۴°۳۶′ شمالی ۴۳°۴۱′ شرقی / ۳۴٫۶۰۰°شمالی ۴۳٫۶۸۳°شرقی / 34.600; 43.683
http://en.wikipedia.org/wiki/Tikrit
۳۴°۲۱′۴۹″شمالی ۴۳°۲۴′۱۷″شرقی / ۳۴٫۳۶۳۶°شمالی ۴۳٫۴۰۴۸°شرقی / 34.3636; 43.4048
صلاح الدین
تکریت (عربی: تکریت، به انگلیسی: Tekrit یا Tikrit) نام شهری است در کشور عراق واقع در ۱۴۰ کیلومتری شمال غربی بغداد و بر کرانه رود دجله (۳۴٫۶۱° شمالی، ۴۳٫۶۸° شرقی).

نقل قول ها

تکریت شهری در ۱۴۰ کیلومتری شمال غرب بغداد، عراق.
• «تکریت شهری است بزرگ، بسیار گسترده و پردامنه با بازارهای پررونق و مسجدهای بسیار و سرشار از مردمان. اهل آن شهر در اخلاق و رعایت کیل و میزان، از بغدادیان بهترند. دجله بر جنوب شرقی آن می گذرد و این شهر را دژی است استوار بر کنارهٔ شط که تختگاه همیشگی و پایدار شهر است.» -> ابن جبیر، در ۲۰ صفر ۵۸۰/ ۱ ژوئن ۱۱۸۴

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] تَکریت (یا تِکریت)، شهر و مرکز لِواء/ محافظه (معادلِ استان) صلاح الدین در عراق .
تکریت در شمال محافظه و در حدود ۵۵ کیلومتری شمال سامرا، در ساحل راست رود دجله واقع شده و ارتفاع آن از سطح دریا حدود ۱۱۰ متر است. راه اصلی و راه آهن بغداد ـ موصل از نزدیکی آن می گذرد و با شهر بغداد (در جنوب) حدود ۱۸۰ کیلومتر فاصله دارد. آب و هوای این شهر در زمستان سرد و مرطوب و در تابستان گرم و خشک است. میانگین دمای آن در گرمترین ماه سال ْ۳۶ و در سردترین ماه ْ۷ر۶، و میانگین بارش سالانة آن حدود ۱۹۴ میلیمتر (بیشتر در بهار و زمستان) است.
پیشینه تکریت
در کتیبة بُختُنَصَّر دوم، پادشاه بابل (۶۰۵ ـ ۵۶۲ ق م)، نام این شهر، به زبان بابلی، به صورت تیگریت (tig-ri-ta) آمده. نخستین بار بطلمیوس آن را برثه نامیده. خوارزمی که کتاب صورة الارض را بر اساس متن و نقشه های بطلمیوس تهیه کرده، از تکریت نام برده است . یاقوت حموی (ذیل مادّه) نیز در ذکر آن به بطلمیوس اشاره و وجه تسمیة عامیانه ای برای نام شهر ذکر کرده است. تکریت، به علت واقع شدن در مرز دولتهای باستانی آشور و بابل و داشتن بازار و قلعه ای مستحکم و همچنین به سبب قرار داشتن در کنار رود دجله، اهمیت خاصی داشته است. در قرون دوم و سوم میلادی، تکریت در تصرف امپراتوری روم بود؛ در ۱۹۷ میلادی، قسمتی از شمال عراق به تصرف سپاه این امپراتوری به فرماندهی سِپتیموس اول (سوروس) در آمد. در آغاز قرن ششم میلادی نیز امپراتوری روم شرقی آن را تصرف کرد و با گماشتن حاکمی بر آنجا، تکریت را به مرکز سیاسی مهمی تبدیل کرد.
تکریت پیش از اسلام
پیش از اسلام تکریت از نظر اقتصادی، اجتماعی و نظامی شهری ثروتمند، مذهبی و با اهمیت بود و چندین کلیسا و دیر داشت، از جمله کلیسای الخضراء که هنوز ویرانه های آن در جنوب تکریت برجاست و دیر صَباعی و دیر مَرْیُحَنّا در کشاورزی، بویژه کشت انگور، نیز شهرت داشت.
حضور مسلمانان و ایرانیان در تکریت
...

پیشنهاد کاربران

معنی تکریت به زبان لری بختیاری
:::نیمه ی صورت تو
تک::نصف. نیمه.
ری::صورت
ت::تو


کلمات دیگر: