کلمه جو
صفحه اصلی

قبرستان وادی السلام

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] قبرستان وادِی السَّلام نام قبرستانی بزرگ و تاریخی در شهر نجف عراق که به سبب وجود احادیث بسیاری درباره فضیلت آن، برای شیعیان اهمیت مذهبی دارد.
بنابر برخی روایات، این قبرستان محل رجعت بعضی از پیامبران و صالحان است و هر مؤمنی در هر جای دنیا که وفات کند، روح او به این مکان خواهد آمد. قرار گرفتن وادی السلام در شهر نجف، که مرقد امام اول شیعیان، امام علی (ع) در آن قرار دارد، بر اهمیت آن افزوده و زائران عتبات عالیات عراق، این قبرستان را نیز زیارت می کنند. همچنین بسیاری از مشاهیر مذهبی، سیاسی و اجتماعی شیعه در این قبرستان مدفونند.
دلیل نامگذاری
•کلمه « وادی » در عربی به معنای سیل گاه و جایی است میان دو کوه و آبراهی که سیلاب در آن جاری می شود و اندک اندک در زمین فرو می رود. در فارسی، این کلمه را برای بیابان و صحرا به کار می برند و کلمه « السلام » نزد مسلمانان از نام های خدا و در عربی از جمله به معنای سلامت از آسیب و آفات ظاهری و باطنی است. •کلینی (متوفی ۳۲۸ق) روایتی درباره این قبرستان از امام علی (ع) نقل کرده که در آن، از کلمه « وادی السلام » برای اشاره به آن استفاده شده است. •برخی منابع درباره سبب نام گذاری قبرستان وادی السلام برآنند که این نام را پیامبر اسلام (ص) و بلکه جبرئیل بر آن نهاده به این معنا که مدفون در این قبرستان از محاسبه و عذاب عالم برزخ معاف و در سلامت است. •جز کلمه «وادی السلام» در برخی روایات با عبارت « ظَهر الکوفَه » (پشت کوفه) به این قبرستان اشاره شده؛ مانند روایتی که مجلسی دوم از عیاشی نقل کرده است: « قال أمیر المؤمنین- صلوات اللّه علیه: أول بقعة عبد اللّه علیها ظهر الکوفة لما أمر اللّه الملائکة ان یسجدوا لآدم، سجدوا علی ظهر الکوفة: امیر مومنان (ع) فرمود: نخستین جایی (در زمین) که خدا را در آن عبادت کردند، پشت کوفه بود؛ وقتی که خداوند فرشتگاه را امر به سجده بر آدم کرد، آنان در پشت کوفه سجده کردند. »
موقعیت جغرافیایی و پیشینه تاریخی
•وادی السلام در شهر نجف کشور عراق واقع است و از جنوب به مرقد امام علی(ع) و خیابان موسوم به علی بن ابی طالب و از شرق به جاده نجف - کربلا و از شمال به منطقه حی المهندسین و از سمت غرب به دریاچه «بحر النجف» می رسد.•بنابر روایات دینی پیشینه این قبرستان به پیش از اسلام می رسد؛ اما روایات تاریخی چندانی از وضعیت قبرستان در پیش از اسلام در دست نیست. با این حال، به نظر می رسد که این مکان از قدیم محل دفن مردگان بوده است. روایات دینی، تاریخ این مکان را تا زمان سجده فرشتگان بر آدم پیش برده اند؛ چنان که در روایتی منسوب به امام علی(ع)، وقتی خداوند فرشتگان را به سجده بر آدم (ع) امر کرد، آنان در همین مکان بر زمین سجده کردند. •بنابر برخی روایات دینی دیگر، چند تن از پیامبران (ع) در وادی السلام دفن شده اند. به روایت مجلسی از عیاشی، این مکان، نمازگاه حضرت آدم (ع) و پیامبران پس از او بوده است. •قبرستان وادی السلام از قدیم یکی از مکانهای دیدنی و زیارتی کاروانهای زائران ایرانی بوده؛ اما در سالهای اخیر که کشور عراق در برخی ناامنی ها به سر می برد، غالب کاروانها اعضای خود را رفتن به این مکان بازمی دارند؛ زیرا قبرستان به سبب وسعت بسیار و وجود مقبره های بلند و اتاقهای قدیمی بسیار، ناامن به نظر می رسد.
اهمیت و فضیلت
...


کلمات دیگر: