کلمه جو
صفحه اصلی

ضمان درک

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] ضمانت جبران ثمن یا مثمن را ضمان عُهده (ضمان دَرَک) گویند.
از ضمان عُهده (ضمان دَرَک) در باب ضمان سخن گفته اند.
تعریف اصطلاحی
کسی که کالایی را فروخته یا خریداری کرده و بیم دارد که ثمن (بهای کالا) یا مثمن (کالا) در واقع مال دیگری باشد، می تواند کسی را بر جبران زیان احتمالی که از ناحیه پرداخت ثمن یا تحویل کالا در فرض مال دیگری بودن، متوجه او می شود، ضامن بگیرد تا در صورتی که معلوم شود یکی از آن دو مال دیگری است، مضمون له به ضامن رجوع و زیان وارد شده را از وی دریافت کند. به ضمانتِ جبرانِ زیانِ ثمنِ پرداختی یا مثمن تحویل شده، ضمان عهده یا دَرَک گویند.
وجه تسمیه
علت نام گذاری چنین ضمانی به ضمان عهده آن است که ضامن ملتزم می شود آن چه بر عهده فروشنده (ردّ ثمن به خریدار) یا خریدار (ردّ کالا به فروشنده) است را جبران و تدارک کند؛ یا آن که عهده به معنای ضعف و سستی است و از این جهت که ضامن، ضعف عقد را ضمانت می کند و ملتزم به جبران زیانی می گردد که از این جهت بر مضمون له وارد شده است.علت نام گذاری به ضمان درک آن است که درک به معنای تبعه (مظلمه) است. برخی گفته اند: علت این نام گذاری؛ التزام به پرداخت غرامت است؛ آن گاه که صاحب مال عین مال خودش را ادراک کند و بیابد.
مشروعیت
...
[ویکی فقه] ضمان درک (فقه). ضمانت جبران ثمن یا مثمن را ضمان عُهده (ضمان دَرَک) گویند.
از ضمان عُهده (ضمان دَرَک) در باب ضمان سخن گفته اند.
تعریف اصطلاحی
کسی که کالایی را فروخته یا خریداری کرده و بیم دارد که ثمن (بهای کالا) یا مثمن (کالا) در واقع مال دیگری باشد، می تواند کسی را بر جبران زیان احتمالی که از ناحیه پرداخت ثمن یا تحویل کالا در فرض مال دیگری بودن، متوجه او می شود، ضامن بگیرد تا در صورتی که معلوم شود یکی از آن دو مال دیگری است، مضمون له به ضامن رجوع و زیان وارد شده را از وی دریافت کند.
غایة المرام، ج۲، ص۲۰۳.
علت نام گذاری چنین ضمانی به ضمان عهده آن است که ضامن ملتزم می شود آن چه بر عهده فروشنده (ردّ ثمن به خریدار) یا خریدار (ردّ کالا به فروشنده) است را جبران و تدارک کند؛ یا آن که عهده به معنای ضعف و سستی است و از این جهت که ضامن، ضعف عقد را ضمانت می کند و ملتزم به جبران زیانی می گردد که از این جهت بر مضمون له وارد شده است.علت نام گذاری به ضمان درک آن است که درک به معنای تبعه (مظلمه) است.
تذکرة الفقهاء، ج۱۴، ص۳۲۹ - ۳۳۰.
...

پیشنهاد کاربران

این اصطلاح مربوط به یک قاعده حقوقی بوده و معنی آن به شرح ذیل میباشد:
1. هنگامی که فروشنده مالی را به خریدار می فروشد و پس از اینکه فروشنده وجه مورد معامله را از خریدار دریافت میکند سپس مشخص میشود که قسمتی یا تمام آن مال مربوط به شخص ثالثی ( مستحق للغیر ) بوده بنابراین فروشنده ضامن میباشد که کل وجه معامله را به خریدار تحویل دهد و خریدار هم مال را به صاحبش مسترد دارد و در صورت بروز هر نوع خسارت بر خریدار، فروشنده باید از عهده آن خسارت یا خسارات برآید.
2. مقصود از واژه ضمان در ترکیب ضمان درک ، ضمان معاوضی یا تکلیف به بازگرداندن وجه معامله است.
3. معنی دَرَک ارتباط ملکیت به شخصی غیر از فروشنده است.
برای اطلاع بیشتر به مواد 390 الی 393 قانون مدنی رجوع شود.



کلمات دیگر: