کلمه جو
صفحه اصلی

انکتیل دوپرون

فرهنگ فارسی

مستشرق مشهور فرانسوی . وی برای فرا گرفتن اوستا به هند رفت و با زردشیان آمیخت . معروف ترین اثر وی ترجمه فرانسوی اوستا است . وی نخستین مترجم و ناشر اوستا به زبان های اروپایی است .

لغت نامه دهخدا

انکتیل دوپرون. [ اَ پ ِ رُن ْ ] ( اِخ ) ( 1731-1805 م. ) مستشرق مشهور فرانسوی. وی برای فراگرفتن اوستا به هند رفت و با زردشتیان آمیخت. معروفترین اثر وی ترجمه فرانسوی اوستاست. وی نخستین مترجم و ناشر اوستا به زبانهای اروپایی است. ( از دایرةالمعارف فارسی ). و رجوع به همین کتاب شود.

دانشنامه عمومی

آبراهام ایاسَنت اَنکِتیل دوپِرون (به فرانسوی: Abraham Hyacinthe Anquetil-Duperron)، (زادهٔ ۷ دسامبر۱۷۳۱ - درگذشتهٔ ۱۷ ژانویهٔ ۱۸۰۵) خاورشناس فرانسوی بود. وی برادر لویی پیر انکتیل تاریخ دان بود. او نخستین کسی است که متنی مزدیسنی (کتاب اوستا) را به یکی از زبان های اروپایی ترجمه کرده است.
Wikipedia contributors, "Abraham Hyacinthe Anquetil-Duperron," Wikipedia, The Free Encyclopedia, http://en.wikipedia.org/w/index.php?title=Abraham_Hyacinthe_Anquetil-Duperron&oldid=249253668 (accessed April 26, 2009).
او در شهر پاریس زاده شد. میان سال های ۱۷۵۵–۱۷۶۱ هفت سال را در هندوستان به سر برد. در آنجا از موبدان پارسی زبان فارسی را آموخت و ایشان اوستا را برای او ترجمه نمودند. در ۱۷۷۱ او ترجمهٔ اوستا را به فرانسوی به چاپ رساند. این نخستین باری بود که یک متن زرتشتی به یکی از زبان های اروپایی به چاپ می رسید. او همچنین در ۱۸۰۴ اوپانیشادها را به لاتین ترجمه نمود و آن را به چاپ رساند.
او که در پاریس و اوترخت درس کشیشی خوانده بود با توجه به استعدادش در یادگیری عربی، پارسی، عبری و دیگر زبان های خاورزمین تمرکزش را بر یادگیری این دانش ها گذارد. از آنجایی که کوشش بسیاری را برای یادگیری می نمود و زمان بسیاری را در کتابخانهٔ پادشاهی می گذراند برایش ماهیانهٔ ناچیزی را به عنوان دانشجوی زبان های خاوری می پرداختند.
به زودی توجهش به وندیداد جلب شد و برای پژوهش بیشتر در زمینهٔ زرتشت خواست که به هندوستان رود. برای این خواست داوطلب سربازی برای لشکرکشی به هند شد. به یاری دوستانش از سوی دولت مستعمراتی فرانسوی در هندوستان به او ماهیانه ای پرداخت می شد. در ۱۰ اوت ۱۷۵۵ او به پوندیچری رسید و در آنجا در فارسی استاد شد. سپس برای یادگیری سانسکریت رهسپار چاندرناگور گردید. در این زمین میان فرانسه و انگلستان جنگ آغازید و انکتیل به پوندیچری بازگشت. در این شهر او به همراه یکی از برادرانش به سورات رفت. در سورات به یاری پشتکار و همکاری موبدان پارسی به آموختن اوستایی و پارسی میانه پرداخت. پس به کار ترجمهٔ وندیداد پرداخت.


کلمات دیگر: