کلمه جو
صفحه اصلی

جهرم

فارسی به انگلیسی

jahrom

فرهنگ فارسی

شهر جهرم مرکز شهرستان جهرم و بخش کوهک نام قدیمی آن گهرم و جهرم معرب آنست .

لغت نامه دهخدا

جهرم . [ ج َ رُ ] (اِخ ) یکی از شهرستانهای هشتگانه ٔ استان هفتم کشور (فارس ) است و محدود است بحدود زیر: از شمال بشهرستانهای فسا و شیراز، از خاور به بخش داراب ، از شهرستان فسا و شهرستان لار، از باختر به شهرستان فیروزآباد، از جنوب بشهرستان لار. هوای این شهرستان بطور کلی گرم ولی درجه ٔ گرمای هوا به مقتضای عرض جغرافیایی و موقع نقاط، متغیر است . آب آن از رودخانه های قره آغاج و سیمکان و چشمه سارها و قنوات متعدد تأمین میگردد. در این شهرستان چند رشته ارتفاعات مهم وجود دارد ازجمله ارتفاعات البرز که بلندترین نقطه ٔ آن در جنوب شهر به 2100 متر بالغ میگردد،دیگر ارتفاعات سفیدار (سفیدمار) که بخش خفر را از سیمکان جدا میسازد. این کوهستان مستور از جنگلهای بنه و بادام کوهی و سایر درختان جنگلی است . عده ای از طوایف کوهکی در دامنه های آن بدام پروری مشغول میباشند. بلندترین قله ٔ کوه سفیدار بالغ بر 3170 متر میشود. ودیگر کوه گورم که بلندترین نقطه ٔ آن 2392 متر و اغلب نقاط آن مستور از جنگل است . و دیگر کوه میمند و سیمکان که بلندترین نقطه ٔ آن 2627 متر و اغلب نقاط آن جنگلی است . و دیگر کوه گریا سفیدکوه . شهرستان جهرم از چهار بخش خفر، سیمکان ، کردیان و کوهک تشکیل شده و مجموع قراء و قصبات آن 119 و مجموع نفوس آن در حدود 59200 تن است . محصولات عمده ٔ این شهرستان عبارتند از خرما، لیمو، تنباکو، مرکبات ، بادام ، پنبه ، برنج و غلات . محصولات حیوانی آن عبارتند از روغن ، پشم و پوست . محصولات معدنی آن عبارتند از سنگ ساختمان در کوه البرزو معدن نمک و گل سرشور. صنایع دستی معمول اهالی قالی ، جاجیم و گلیم بافی است . راههای آن از اینقرار است : 1 - شوسه ٔ شیراز - خفر - جهرم . 2 - شوسه ٔ جهرم - لار. 3 - شوسه ٔ جهرم - قطب آباد - فسا. 4 - راه فرعی جهرم - هکان و جهرم - یرگ . 5 - راه فرعی قطب آباد - کوشک و مه کرد - فسا. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7).


جهرم. [ ج َ رُ ] ( اِخ ) یکی از شهرستانهای هشتگانه استان هفتم کشور ( فارس ) است و محدود است بحدود زیر: از شمال بشهرستانهای فسا و شیراز، از خاور به بخش داراب ، از شهرستان فسا و شهرستان لار، از باختر به شهرستان فیروزآباد، از جنوب بشهرستان لار. هوای این شهرستان بطور کلی گرم ولی درجه گرمای هوا به مقتضای عرض جغرافیایی و موقع نقاط، متغیر است. آب آن از رودخانه های قره آغاج و سیمکان و چشمه سارها و قنوات متعدد تأمین میگردد. در این شهرستان چند رشته ارتفاعات مهم وجود دارد ازجمله ارتفاعات البرز که بلندترین نقطه آن در جنوب شهر به 2100 متر بالغ میگردد،دیگر ارتفاعات سفیدار ( سفیدمار ) که بخش خفر را از سیمکان جدا میسازد. این کوهستان مستور از جنگلهای بنه و بادام کوهی و سایر درختان جنگلی است. عده ای از طوایف کوهکی در دامنه های آن بدام پروری مشغول میباشند. بلندترین قله کوه سفیدار بالغ بر 3170 متر میشود. ودیگر کوه گورم که بلندترین نقطه آن 2392 متر و اغلب نقاط آن مستور از جنگل است. و دیگر کوه میمند و سیمکان که بلندترین نقطه آن 2627 متر و اغلب نقاط آن جنگلی است. و دیگر کوه گریا سفیدکوه. شهرستان جهرم از چهار بخش خفر، سیمکان ، کردیان و کوهک تشکیل شده و مجموع قراء و قصبات آن 119 و مجموع نفوس آن در حدود 59200 تن است. محصولات عمده این شهرستان عبارتند از خرما، لیمو، تنباکو، مرکبات ، بادام ، پنبه ، برنج و غلات. محصولات حیوانی آن عبارتند از روغن ، پشم و پوست. محصولات معدنی آن عبارتند از سنگ ساختمان در کوه البرزو معدن نمک و گل سرشور. صنایع دستی معمول اهالی قالی ، جاجیم و گلیم بافی است. راههای آن از اینقرار است : 1 - شوسه شیراز - خفر - جهرم. 2 - شوسه جهرم - لار. 3 - شوسه جهرم - قطب آباد - فسا. 4 - راه فرعی جهرم - هکان و جهرم - یرگ. 5 - راه فرعی قطب آباد - کوشک و مه کرد - فسا. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ).

جهرم. [ ج َ رُ ] ( اِخ ) شهر جهرم مرکز شهرستان جهرم و بخش کوهک ، نام قدیمی آن گهرم ( زمین گرم ) و جهرم معرب آنست. این شهر از شهرهای بسیار قدیم ایران بوده ، فردوسی در شاهنامه از آن در عصر ساسانیان نام برده و مستوفی در نزهةالقلوب بانی آنرا بهمن بن اسفندیار میداند. فاصله این شهر تا شیراز 200 و تا لار 166 و تا فسا70 کیلومتر و در مسیر شوسه شیراز - بندر لنگه - بندر عباس واقع است. آب مشروب شهر عموماً از چاه است. شهرداری آن مشتمل بر ده کوی است. جمعیت آن مطابق آخرین آمار بالغ بر 25820 تن میشود. شغل مردم این شهر تجارت و کسب و زراعت و مخصوصاً تربیت نخل است. کلیه ادارات دولتی وپادگان نظامی و شعبه بانک ملی در شهر وجود دارد و بعلاوه دارای دبیرستان و دبستانهای دخترانه و پسرانه و کارخانه پنبه پاک کنی و کارخانه برق و یخ مصنوعی است. شهر جهرم از لحاظ اقتصادی اهمیت مخصوص داشته و از مهمترین شهرهای فارس در صدور خرما، لیمو، آب لیمو،تنباکو، برنج ، پنبه و پوست و پشم و روغن میباشد. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7 ). شهری است بپارس از شهرهای قدیم که پیش از اردشیر بابکان معمور بوده است. در این شهر نوعی حصیر بافند که ممتاز است و آنرا بعربی جهرمیه گویند. جهرم و پسا و داراب جرد پیش از شیرازمعمور بوده اند. در سال بیستم هجری سپاه اسلام این بلاد را متصرف شدند. ( انجمن آرای ناصری ) ( آنندراج ). جهرم از بلوکات ولایات خمسه فارس بطول 27 و عرض 18 کیلومتر، حد شمالی خفر و فسا و حد شرقی دارابگرد و حد غربی قیروکارزین. آب و هوا معتدل و گرمسیری ، خرمای آن مشهور است ، جمعیت آن در حدود 35000 تن. مرکز جهرم 6000 تن. عده قری 32 قریه. ( فارسنامه ابن البلخی ).

جهرم . [ ج َ رُ ] (اِخ ) شهر جهرم مرکز شهرستان جهرم و بخش کوهک ، نام قدیمی آن گهرم (زمین گرم ) و جهرم معرب آنست . این شهر از شهرهای بسیار قدیم ایران بوده ، فردوسی در شاهنامه از آن در عصر ساسانیان نام برده و مستوفی در نزهةالقلوب بانی آنرا بهمن بن اسفندیار میداند. فاصله ٔ این شهر تا شیراز 200 و تا لار 166 و تا فسا70 کیلومتر و در مسیر شوسه ٔ شیراز - بندر لنگه - بندر عباس واقع است . آب مشروب شهر عموماً از چاه است . شهرداری آن مشتمل بر ده کوی است . جمعیت آن مطابق آخرین آمار بالغ بر 25820 تن میشود. شغل مردم این شهر تجارت و کسب و زراعت و مخصوصاً تربیت نخل است . کلیه ٔ ادارات دولتی وپادگان نظامی و شعبه ٔ بانک ملی در شهر وجود دارد و بعلاوه دارای دبیرستان و دبستانهای دخترانه و پسرانه و کارخانه ٔ پنبه پاک کنی و کارخانه ٔ برق و یخ مصنوعی است . شهر جهرم از لحاظ اقتصادی اهمیت مخصوص داشته و از مهمترین شهرهای فارس در صدور خرما، لیمو، آب لیمو،تنباکو، برنج ، پنبه و پوست و پشم و روغن میباشد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 7). شهری است بپارس از شهرهای قدیم که پیش از اردشیر بابکان معمور بوده است . در این شهر نوعی حصیر بافند که ممتاز است و آنرا بعربی جهرمیه گویند. جهرم و پسا و داراب جرد پیش از شیرازمعمور بوده اند. در سال بیستم هجری سپاه اسلام این بلاد را متصرف شدند. (انجمن آرای ناصری ) (آنندراج ). جهرم از بلوکات ولایات خمسه ٔ فارس بطول 27 و عرض 18 کیلومتر، حد شمالی خفر و فسا و حد شرقی دارابگرد و حد غربی قیروکارزین . آب و هوا معتدل و گرمسیری ، خرمای آن مشهور است ، جمعیت آن در حدود 35000 تن . مرکز جهرم 6000 تن . عده ٔ قری 32 قریه . (فارسنامه ٔ ابن البلخی ).
ز جهرم بیامد بشهر ستخر
که آزادگان را بدان بود فخر.

فردوسی .



دانشنامه عمومی

جَهرُم (به پارسی میانه: گهرم ) یکی از شهرهای استان فارس در ایران است. این شهر، مرکز شهرستان جهرم است. جمعیت این شهر طبق سرشماری سال ۱۳۹۵ برابر با ۱۴۱٬۶۳۴ نفر بوده است. جهرم سومین شهر پرجمعیت استان فارس پس از شیراز و مرودشت و شصت و هفتمین شهر پرجمعیت ایران است. بیشتر اهالی جهرم شیعه و فارسی زبان می باشند.
جنگل البرز کوه در جنوب شرقی جهرم که پوشیده از درختان جنگلی از نوع بادام کوهی و بنه است و مناطق چاه تیز، تنگ آب و سر کوه را در بر می گیرد. مساحت تقریبی این جنگل ۱۳۰۰ هکتار می باشد.
جنگل بهجان سیمکان: این جنگل به مساحت تقریبی ۱۸۰ هکتار و در غرب شهرستان واقع شده و درختان آن را بادام کوهی، کهکم و بنه تشکیل می دهند.
جنگل امیرسالار خفر: این جنگل به مساحت ۳۲۰۰ هکتار در شمال جهرم واقع شده و درختان بادام کوهی، کهکم و بُنه را در آن می توان دید.
جنگل کوه سفیدار: این جنگل به مساحت ۲۴۰۰ هکتار در شمال غربی جهرم قرار دارد و غالب درختان آن از بادام کوهی، گلخنگ و کهکم تشکیل شده است. در بعضی از بخش های جهرم بخصوص در بخش کوهک که سنگ های گچی جزء مواد تشکیل دهنده خاک می باشد، درختچه های گز به ویژه در اطراف رودخانه شور دیده می شود. در بعضی از نقاط برای حفظ باغات مرکبات از وزش باد از گز به عنوان بادشکن یا دیوار باغ استفاده می شود. البته عمده فضای سبز و پوشش گیاهی جهرم را نخلستان ها و باغات مرکبات و مزارع تشکیل می دهند که سهم بسزایی در زیبایی و طراوت شهرستان دارند.
آب و هوای جهرم، گرم و خشک و میانگین میزان بارندگی آن، حدود ۲۶۰ میلی متر در سال می باشد . میانگین دمای این شهر حدود ۲۰ درجهٔ سانتی گراد است. بیشینهٔ دما در تابستان به ۴۵ درجه و کمینهٔ دما در زمستان به ۵- درجه سانتی گراد می رسد. ارتفاع متوسط جهرم، حدود ۱۰۵۰ متر از سطح دریاست.
بانی و سازندهٔ شهر جهرم اردشیر اول پسر خشایارشا پنجمین پادشاه هخامنشی عنوان شده است. فردوسی در شاهنامه، در موارد متعددی به خصوص در داستان های مربوط به اردشیر بابکان، از جهرم نام برده است.
جهرم با داشتن چندین دانشگاه، بیمارستان و مرکز پزشکی یکی از قطب های دانشگاهی و درمانی جنوب کشور است. جهرم دارای دو شهرک صنعتی، منطقهٔ ویژهٔ اقتصادی، پتروشیمی، فرودگاه، صداوسیما، گمرک و نیروگاه سیکل ترکیبی است. اقتصاد جهرم برپایه کشاورزی و صنعت استوار است و مهم ترین فراورده های کشاورزی آن خرما، مرکبات، گندم و پنبه است. جهرم یکی از بندر خشک کشور قلمداد می شود.

پیشنهاد کاربران

با درود. به گمان می رسد که گَهر، گَهروم، و گَهرومان هم ریشه هستند. گَهر دارای چیم ( معنی ) بُرد و پیروزی باید باشد و گَهروم باید به چیم پیروزمندترین و بسیار پیروزمند باشد. گَهرومان به چیم پیروز شونده و برنده است و راهنمایی کننده به بن گَهرومیتَن ( گَهروم - ) است که چیم برنده شدن و پیروز شدن را خواهد داشت:
گَهرومدار: برنده و پیروز شدنی، شایسته پیروز و برنده شدن
گَهرومین:برنده و پیروز شدنی، شایسته پیروز و برنده شدن
گَهرومیتار: برنده شونده، پیروز شونده
گَهروماگ:برنده شونده، پیروز شونده
گَهرومان:برنده شونده، پیروز شونده
گَهرومیشنیگ:برنده شونده، پیروز شونده؛ شایسته پیروز و برنده شدن؛ بسته به پیروز و برنده شدن
گَهرومیشنیه:پیروزی، بُرد
گَهرومیشنیها:با بُرد و پیروزی
گَهرومَگ:ابزاری برای پیروز شدن و بُرد
گَهرومینَگ:ابزاری برای پیروز شدن و بُرد
پَدیشگَهروم:ابزاری برای پیروز شدن و بُرد
گَهرومیتَگ:برده، برنده شده، پیروز شده
گَهرومیتَگیه: برنده شدگی، پیروز شدگی


کلمات دیگر: