کلمه جو
صفحه اصلی

قاموس الرجال

دانشنامه آزاد فارسی

قاموسُ الرِجال
(یا: تصحیح تنقیح المقال) کتابی به عربی، در احوالِ راویان و محدثان شیعه، تألیف شیخ محمدتقی شوشتری. این اثر متضمن نقد و بیشتر تکمله و تتمیم کتاب تنقیح المقال، شیخ عبدالله مامقانی است و به ترتیب الفبایی در ۱۴ جلد انتشار یافته است.

دانشنامه اسلامی

[ویکی نور] قاموس الرجال، نام اثری انتقادی در علم رجال، به زبان عربی، تألیف شیخ محمدتقی شوشتری متوفای 1416ق، عالم و رجالی امامی معاصر است. این کتاب در اصل، تعلیقات انتقادی بر «تنقیح المقال» شیخ عبداللّه مامقانی است که شوشتری در سفر اجباری خود به نجف (سال های 1354 - 1360ق)، با مطالعه رجال مامقانی و ملاحظه کاستی ها و آشفتگی های آن، نخست، در حاشیه «تنقیح» و سپس به صورت کتاب مستقل، در مدت قریب به شش سال نگاشته است.
«قاموس الرجال» همچون «تنقیح المقال»، شامل مقدمه و متن اصلی و خاتمه است. شوشتری در مقدمه، نخست، به اختصار برخی اشکالات و اشتباهات «تنقیح المقال» را ذکر کرده و سپس در 28 فایده، مبنای انتقادات رجالی خود در باره آرا و نظرات رجالی مامقانی و دیگر رجالیان را یادآور شده و مثال هایی برای هریک ذکر کرده است.
متن اصلی، همانند «تنقیح» متشکل از چهار بخش است:نام ها (که عمده کتاب بدان تخصیص یافته)؛ کنیه ها؛ القاب و نام زنان راوی حدیث. شوشتری در هر بخش راویان را به ترتیب الفبا آورده و پس از ذکر بخش هایی از قول مامقانی، تعلیقات خود را بعد از تعبیر «أقول» بیان کرده و اشتباهات وی را در زمینه های مختلف، از بحث لغوی گرفته تا استنباط رجالی یادآور شده و بر مبنای دیدگاه رجالی خود تصحیح کرده است.
او همچنین در مواردی که مامقانی شرح حال راوی را ذکر نکرده، از کتاب های رجال و تاریخ، مطالبی در باره فرد آورده و طبقه او را مشخص کرده و گاه عناوین جدیدی افزوده است.
خاتمه نیز شامل 33 مورد از اشکالات شوشتری بر خاتمه «تنقیح» است. در انتهای آخرین مجلد از «قاموس»، سه رساله مستقل از محمدتقی شوشتری به چاپ رسیده است: نخست، «الدر النضیر فی المکنین بأبی بصیر» که در آن اقوال مختلف متقدمان و متأخران در باره کسانی که مکنّا به ابوبصیر بوده اند - از جمله: یوسف بن حارث بتری، عبداللّه بن محمد اسدی، لیث بن بختری مرادی، یحیی بن ابی القاسم اسدی - گردآوری شده، ضمن تحقیقی دقیق در مسئله، ادله ای برای اثبات اینکه کاربرد مطلق این کنیه در اسناد روایات به یحیی اسدی اشاره دارد، فراهم آمده است؛ دیگری، «رسالة فی تواریخ النبی و الآل(ص)» که شامل تحقیقی جامع بر مبنای کتب متقدم شیعه و سنی در باره زمان و مکان ولادت و وفات، مدفن، مادران، زنان و فرزندان چهارده معصوم است. ظاهراً این رساله، بسط و تفصیل مقدمه سوم کتاب تنقیح است؛ سوم، «رسالة فی سهو النبی(ص)».

پیشنهاد کاربران

مرام و مسلک مردان ( نیت و باور های عمیق مردان ) که تاثیر بر رفتارهای اجتماعی آنان دارد.


کلمات دیگر: