کلمه جو
صفحه اصلی

دین الهی

فرهنگ فارسی

دینی که اکبر شاه پادشاه هند در سال ۱۵۸۲ م . بیاری ابوالفضل مبارک پدید آورد. این دین مبتنی بر اسلام بود و در آن آنچه را که در ادیان دیگر پسندیده میدانستند داخل کردند. در این دین بردباری و مدارا نسبت بصاحبان ادیان و مذاهب توصیه شده . ازدواج اطفال و زناشوئی با اقربا و تعدد زوجات ممنوع است .کشتن حیوانات و خوردن کوشت مکروه سوزاندن زنان بیوه که رسم هندوان بود مذموم صرف مشروبات الکلی مشروط قمار و فحشا محدود و روزه و حج ممنوع شده بود.
دینی که اکبر شاه پادشاه هند در سال ۱۵۸۲ م . بیاری ابو الفضل بن مبارک پدید آورد .

لغت نامه دهخدا

دین الهی.[ ن ِ اِ لا ] ( اِخ ) دینی که اکبر شاه ، پادشاه هند درسال 1582 م. بیاری ابوالفضل بن مبارک پدید آورد. این دین مبتنی بر اسلام بود و در آن آنچه را که در ادیان دیگر پسندیده میداشتند داخل کردند در این دین به بردباری و مدارا نسبت بصاحبان ادیان و مذاهب توصیه شده و ازدواج اطفال ، زناشوئی با اقربا و تعدد زوجات و کشتن حیوانات و خوردن گوشت مکروه ، سوزاندن زنان بیوه که رسم هندوان بود مذموم ، صرف مشروبات الکلی مشروط، قمار و فحشا محدود و روزه و حج ممنوع شده بود. پس ازاکبرشاه این دین متروک ماند. ( فرهنگ فارسی معین ).

دانشنامه عمومی

تلفیق گرایی
آیین سیک
فهرست پادشاهان گورکانی هند
توحید الهی یا دین الهی نام آیینی بود که اکبر کبیر، پادشاه گورکانیان در هندوستان، با توجه به علاقه اش به ادیان و عقاید به صورت دینی تلفیقی و جدید در حدود ۱۵۶۰ میلادی ابداع کرد. این دین آمیزه ای از ادیان هندوئیسم، اسلام، مسیحیت، جینیسم و زرتشتی به شمار می رفت.
دوران فرمانروایی اکبرشاه و فرزندانش، تنها حکومت اسلامی ثبت شده در تاریخ است که بدون فشار خارجی اتباع غیرمسلمان حقوقی برابر با مسلمانان داشتند. اکبرشاه پس از تعاملات، مباحثات و مجادله های بسیاری که با علمای ادیان مختلف در «عبادت خانه» انجام داد، برای اتحاد مذهبی مردم هندوستان و شاید ارتقای جایگاه مذهبی خود، این آیین نوین را بنیان نهاد.
اکبرشاه در راستای مفاهیم «صلح کل» و «عبادت خانه» که پیش تر مطرح کرده بود و با توجه به گذشت هزار سال از بعثت محمد، خود را مصلح دین اسلام و «هزاره» معرفی کرده و «توحید الهی» را مذهب خود دانست. پس از ارائهٔ دین الهی توسط اکبرشاه، گاه شمار رسمی امپراتوری نیز به «تقویم الهی» تغییر یافت. نشر این آیین توسط اکبرشاه مخالفت های بسیاری در میان علمای مسلمان به وجود آورد و عده ای از روحانیان او را به کفر و بدعت متهم کردند.


کلمات دیگر: