کلمه جو
صفحه اصلی

سید محمدباقر درچه ای

دانشنامه عمومی

سید محمدباقر درچه ای، فقیه و اصولی شیعی در سال ۱۲۶۴ ـ ۱۲۲۷ در درچه از شهرهای نزدیک اصفهان از توابع خمینی شهر به دنیا آمد.نسبش با ۳۱ واسطه به موسی بن جعفر می رسد و از اولاد «موسی الثانی» محسوب می شود. بدین سبب او را «موسوی» لقب دادند. وی از سلسله سادات میرلوحی میباشد از نسل میرلوحی سبزواری که از زمان شاه عباس اول به دعوت او در اصفهان ساکن شد
مولی محمد معروف به میرزا ابوالمعالی
محمدحسن نجفی اصفهانی
محمدباقر نجفی اصفهانی
سید محمدباقر خوانساری
پس از فراگیری مراحلی از فقه و اصول از پدرش، در ۱۳ سالگی به تحصیل در حوزه علمیه اصفهان روی آورد.در سال ۱۲۹۱ به نجف رفت و ۱۴ سال در آنجا ماند.در سال ۱۳۰۳ به اصفهان بازگشت و در مدرسه نیم آور به تدریس پرداخت.
در نحوه درگذشت او اختلاف است. عده ای معتقدند که فوت نموده و برخی دیگر قائلند که کشته شده است.سید تقی درچه ای (نوه اش) معتقد است که سید محمدباقر درچه ای توسط عوامل رضاخان کشته شده است.
مرحوم درچه ای طبق عادت معهود روز چهارشنبه ۲۶ ربیع الثانی سال ۱۳۴۲ بعد از نماز ظهر به موطن خود «درچه» رفت و در آنجا در جمعه همان هفته؛ قبل از طلوع آفتاب در حمام از دنیا رفت. از آن رو به اصفهان خبر دادند و اطبای حاذق به عیادتش رفتند؛ اما بر آنها مسلم گردید که آن مرجع وارسته جان به جان آفرین تسلیم کرده است. اهل اصفهان و آبادی های اطراف، همان روز به درچه رفتند و پس از انجام مراسم تغسیل و تکفین دسته های سوگواری به راه انداختند و پس از ۳ روز از فوت این مرجع عظیم الشأن، پیکر مبارکش در میان اشک و اندوه مرگ یا شهادت تشییع شد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی شیعه] سیّد محمّد باقر دُرچه ای (۱۲۶۴-۱۳۴۲ق)، از فقهای شیعه قرن سیزدهم و چهاردهم قمری و از اساتید حوزه علمیه اصفهان. او در نجف نزد میرزای شیرازی و میرزا حبیب الله رشتی و در اصفهان نزد محمد باقر خوانساری شاگردی کرد. از شاگردان وی می توان به سید ابوالحسن اصفهانی و حاج آقا حسین بروجردی اشاره کرد.
پس از درگذشت سید اسماعیل صدر برخی از مردم اصفهان و شهرهای دیگر از او تقلید می کردند. درچه ای در عملکرد سیاسی بسیار محتاط بود و در ماجرای نهضت مشروطه، همفکری او با شیخ فضل الله نوری گزارش شده است.
سید محمد باقر درچه ای در ۱۲۶۴ق در روستای درچه در لِنجِان اصفهان به دنیا آمد.


کلمات دیگر: