کلمه جو
صفحه اصلی

ماکو

فارسی به انگلیسی

shuttle, makou

shuttle


فارسی به عربی

رباط

مترادف و متضاد

hasp (اسم)
قرقره، ماسوره، چفت، کلاف، ماکو

shuttle (اسم)
ماکو، لرزنده، فضا کشتی

فرهنگ فارسی

شهریست در شمال غرب ایران نزدیک مرز اتحاد شوروی و ترکیه مرکز شهرستان ماکو ۱۱۹۶۶ تن سکنه . ماکو در قدیم قلعه ای بود بنام [ قابان ] که چون محل دزدان بود شاه عباس آنرا خراب کرد . بنای شهر امروزی ماکو را میتوان از سال ۱٠۱۲ ه. ش . دانست .
آلتی است درچرخ خیاطی، ونیزافزاری است دربافندگی
( اسم ) ۱- دست افزار جولاهان که ماسوره را در آن کنند وبدان جامه بافند . ۲- جای ماسوره در چرخ خیاطی : خیاط پسری بود بدستش ماکو گفتمش دلی که برده ای از ما کو ?... ( شاطر عباس صبوحی )

فرهنگ معین

(اِ. ) ۱ - وسیله ای در ماشین بافندگی که ماسوره بر روی آن قرار می گیرد. ۲ - میله ای در چرخ خیاطی که قرقره بر روی آن قرار می گیرد.

لغت نامه دهخدا

ماکو. ( اِ ) دست افزار جولاهگان که بدان جامه بافند. ( برهان ). دست افزار جولاهان که ماشوره را در آن کنند و بدان جامه بافند. ( آنندراج ). آلتی است آهنی جولاهگان رابه هندی آن را نال گویند. ( غیاث ). مکو. ( ناظم الاطباء ). مکوک. ( یادداشت به خط مرحوم دهخدا ) :
در شتاب سیر بر چرخ قماش
صورت ماکو هلال آسا خوش است.
نظام قاری ( دیوان البسه ص 43 ).
وشیع، وشیعة؛ ماکوی بافنده. ( از منتهی الارب ).
- ماکوزن ؛ آنکه ماکو بکار برد. بافنده :
ز آغاز جبریل آهنجه کار
به فرجام ادریس ماکوزنش.
اثیر اخسیکتی ( از آنندراج ).
- ماکونورد ؛ از دست افزارهای بافندگی قدیم :
نیست بافنده کس به دست افزار
نه به ماکونورد و پا افشار.
شیخ آذری.

ماکو. ( اِخ ) نام ولایتی است به آذربایجان که اکراد محمودی به تصرف دارند و بر آن کوه حصنی است از سنگ که معبری ندارد و اگر خواهند کسی یا چیزی را بالا کشند باید ریسمان فرو گذارند و به آن بسته بالا کشند والا محال است. ( انجمن آرا ) ( آنندراج ). ماکواز شهرستانهای آذربایجان غربی است و از طرف شمال به رودخانه قره سو و کشور ترکیه و از جنوب به شهرستان خوی و از مشرق به رودخانه ارس و کشور جماهیر شوروی و از مغرب به کشور ترکیه محدود است. آب و هوای شهرستان نسبت به پستی و بلندی متغیر است بدین معنی که هوای پلدشت معتدل مایل به گرمی و قسمتهای غربی ( دهستانهای آواجیق و چالدران ) سردسیر است. این شهرستان دارای چهار رشته رودخانه معروف می باشد که عبارتند از: 1-روخانه ارس که در شمال غربی شهرستان در نقطه «دمیرقاپو» وارد این شهرستان می شود و در جنوب شرقی قریه ٔ«دره شام » از شهرستان ماکو خارج می گردد. 2- رودخانه زنگمار ( ماکوچای ) که از کوههای مرزی ایران و ترکیه سرچشمه می گیرد و قسمت عمده آن از وسط شهر عبور می کند. 3- رودخانه قره سو که از چشمه و باتلاقهای بورالان سرچشمه می گیرد و قسمتی از مرز ایران و ترکیه را تشکیل می دهد. 4- رودخانه ساری سو که از باتلاقهای بایزید کشور ترکیه سرچشمه می گیرد و در 5 کیلومتری بازرگان وارد کشور ایران و شهرستان ماکو می گردد. کوههای عمده این شهرستان عبارت است از: 1- کوههای مرز ایران و ترکیه که بنام ساری چیچیک و ساری چین معروف است و ارتفاع این کوهها در حدود 2500 تا 3200 متر است. 2- کوه سکار که در غرب دهستان به به جیک واقع و ارتفاع آن 3050 متر است. 3- کوه چرکین که در غرب دهستان قلعه دره سی واقع و ارتفاع آن 3000 متر است. شهرستان ماکو از سه بخش بنام حومه ، پلدشت ، سیه چشمه تشکیل شده است و جمع قراء آن 386 آبادی بزرگ و کوچک است. محصول عمده شهرستان غلات و حبوبات و پنبه و توتون و کشمش و کرچک و بزرک و کنجد است. راههای شوسه آن عبارت از شوسه ماکو به پلدشت و ماکو به بازرگان و ماکو به خوی می باشد و بقیه راهها مالرو و صعب العبور است. در این شهرستان چهار چشمه آب معدنی وجود دارد که در آبادی شوط و آبادی یاشکند و قریه زیوه بالا و آبادی استی سو ( آب گرم ) واقع شده است. ایلهای جلالی و میلان و حیدرانلو از عشایر معروف این شهرستان بشمار می روند. ( از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4 ). شهرستان ماکو در حدود 7125 کیلومتر مربع مساحت دارد و از نظر تقسیمات کشوری تابع استان آذربایجان غربی است. در سرشماری آبان ماه 1345 دارای 100854 تن سکنه بود که محل سکونت ثابت داشتند. تراکم جمعیت در این شهرستان 1412 نفر در کیلومتر مربع است. ( از نشریه مرکز آمار ایران ج 54 آبان ماه 1345 ).

ماکو. (اِ) دست افزار جولاهگان که بدان جامه بافند. (برهان ). دست افزار جولاهان که ماشوره را در آن کنند و بدان جامه بافند. (آنندراج ). آلتی است آهنی جولاهگان رابه هندی آن را نال گویند. (غیاث ). مکو. (ناظم الاطباء). مکوک . (یادداشت به خط مرحوم دهخدا) :
در شتاب سیر بر چرخ قماش
صورت ماکو هلال آسا خوش است .

نظام قاری (دیوان البسه ص 43).


وشیع، وشیعة؛ ماکوی بافنده . (از منتهی الارب ).
- ماکوزن ؛ آنکه ماکو بکار برد. بافنده :
ز آغاز جبریل آهنجه کار
به فرجام ادریس ماکوزنش .

اثیر اخسیکتی (از آنندراج ).


- ماکونورد ؛ از دست افزارهای بافندگی قدیم :
نیست بافنده کس به دست افزار
نه به ماکونورد و پا افشار.

شیخ آذری .



ماکو. (اِخ ) شهر ماکو در گوشه ٔ شمال غربی آذربایجان در دامنه ٔ کوه نوح کوچک واقع شده است و ارتفاعات و دره های حاصلخیز دارد و موقعیت جغرافیایی و نظامی آن مهم است . بنای شهر ماکو عجیب است بدین معنی که در دامنه ٔ کوهی واقع شده که قسمتی از آن ، شهر را مانند چتر احاطه کرده است . ارتفاع ماکو از سطح دریا 1294 متر است . (از جغرافیای سیاسی کیهان ص 154-157). شهر ماکو در 909 هزارگزی شمال غربی تهران و 285 هزارگزی شمال غربی ارومیه (رضائیه ) واقع است و مختصات جغرافیایی آن به شرح زیر است : طول 44 درجه و 30 ثانیه ، عرض 39 درجه و 18 دقیقه و 1294 متر از سطح دریا ارتفاع دارد. اختلاف ساعت آن با تهران 25 دقیقه و 36 ثانیه است یعنی 12 ظهر ماکو ساعت 12 و 25 دقیقه و 36 ثانیه ٔ تهران است . هوای آن در زمستان معتدل و در تابستان به علت وجود کوههای سنگی در اطراف شهر گرم تر می باشد. سکنه ٔ این شهر به تجارت و دادوستد اشتغال دارند. شهر ماکو در دره ای که رودخانه ٔ زنگمار در آن جریان دارد واقع شده و قسمتی از روخانه های شهر در زیر یک تخته سنگ عظیم که مثل چتر بالای خانه ها را فرا گرفته ، بنا شده است . ماکو در قدیم قلعه ای بیشتر نبوده است . این قلعه که قابان نامیده می شد پناهگاه عده ای از دزدان و راهزنان بوده است . در زمان شاه عباس کبیر این راهزنان و اشرار قلع و قمع شدند و سپس اساس شهر ماکو پی ریزی شد.بنای شهر باستناد ابیاتی که بر تخته سنگی کنده شده است سال 1052 قمری است . ماکو چندین عمارت معروف داردو از جمله ٔ آنها ساختمان باغچه چوق است که از عمارات معروف آذربایجان بشمار می رود. شهر ماکو دارای فرمانداری ، شهرداری ، بخشداری ، مرزبانی ، ژاندارمری ، پادگان نظامی ، بانک ، فرهنگ ، پست و تلگراف و تلفن ، آمار و ثبت اسناد، و اداره ٔ کشاورزی و بهداری و راه و دارایی و دخانیات می باشد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4). شهر ماکو طبق سرشماری آبان ماه 1345، هفت هزار تن سکنه داشته است . (از نشریه ٔ آمار ایران آبان ماه 1345 ج 54). و رجوع به جغرافیای سیاسی کیهان ص 154-157 شود.


ماکو. (اِخ ) (حومه ٔ...) یکی از بخشهای سه گانه ٔ شهرستان ماکوست . این بخش در حومه ٔ شهرستان واقع است و مرکز بخش شهر ماکو می باشد این بخش از سه دهستان قلعه دره سی آواجیق ، قره قویون و 110 آبادی بزرگ و کوچک تشکیل شده است و در حدود 22420 تن سکنه دارد. هوای آن بر دو نوع است ، دهستانهای قره قویون و قلعه دره سی معتدل مایل به گرمی و دهستان آواجیق سردسیر است . محصول عمده ٔ بخش غلات ، حبوبات ، پنبه ، کرچک و کنجد می باشد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4).


ماکو. (اِخ ) نام ولایتی است به آذربایجان که اکراد محمودی به تصرف دارند و بر آن کوه حصنی است از سنگ که معبری ندارد و اگر خواهند کسی یا چیزی را بالا کشند باید ریسمان فرو گذارند و به آن بسته بالا کشند والا محال است . (انجمن آرا) (آنندراج ). ماکواز شهرستانهای آذربایجان غربی است و از طرف شمال به رودخانه ٔ قره سو و کشور ترکیه و از جنوب به شهرستان خوی و از مشرق به رودخانه ٔ ارس و کشور جماهیر شوروی و از مغرب به کشور ترکیه محدود است . آب و هوای شهرستان نسبت به پستی و بلندی متغیر است بدین معنی که هوای پلدشت معتدل مایل به گرمی و قسمتهای غربی (دهستانهای آواجیق و چالدران ) سردسیر است . این شهرستان دارای چهار رشته رودخانه ٔ معروف می باشد که عبارتند از: 1-روخانه ٔ ارس که در شمال غربی شهرستان در نقطه ٔ «دمیرقاپو» وارد این شهرستان می شود و در جنوب شرقی قریه ٔ«دره شام » از شهرستان ماکو خارج می گردد. 2- رودخانه ٔ زنگمار (ماکوچای ) که از کوههای مرزی ایران و ترکیه سرچشمه می گیرد و قسمت عمده ٔ آن از وسط شهر عبور می کند. 3- رودخانه قره سو که از چشمه و باتلاقهای بورالان سرچشمه می گیرد و قسمتی از مرز ایران و ترکیه را تشکیل می دهد. 4- رودخانه ٔ ساری سو که از باتلاقهای بایزید کشور ترکیه سرچشمه می گیرد و در 5 کیلومتری بازرگان وارد کشور ایران و شهرستان ماکو می گردد. کوههای عمده این شهرستان عبارت است از: 1- کوههای مرز ایران و ترکیه که بنام ساری چیچیک و ساری چین معروف است و ارتفاع این کوهها در حدود 2500 تا 3200 متر است . 2- کوه سکار که در غرب دهستان به به جیک واقع و ارتفاع آن 3050 متر است . 3- کوه چرکین که در غرب دهستان قلعه دره سی واقع و ارتفاع آن 3000 متر است . شهرستان ماکو از سه بخش بنام حومه ، پلدشت ، سیه چشمه تشکیل شده است و جمع قراء آن 386 آبادی بزرگ و کوچک است . محصول عمده ٔ شهرستان غلات و حبوبات و پنبه و توتون و کشمش و کرچک و بزرک و کنجد است . راههای شوسه ٔ آن عبارت از شوسه ٔ ماکو به پلدشت و ماکو به بازرگان و ماکو به خوی می باشد و بقیه ٔ راهها مالرو و صعب العبور است . در این شهرستان چهار چشمه ٔ آب معدنی وجود دارد که در آبادی شوط و آبادی یاشکند و قریه ٔ زیوه بالا و آبادی استی سو (آب گرم ) واقع شده است . ایلهای جلالی و میلان و حیدرانلو از عشایر معروف این شهرستان بشمار می روند. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 4). شهرستان ماکو در حدود 7125 کیلومتر مربع مساحت دارد و از نظر تقسیمات کشوری تابع استان آذربایجان غربی است . در سرشماری آبان ماه 1345 دارای 100854 تن سکنه بود که محل سکونت ثابت داشتند. تراکم جمعیت در این شهرستان 1412 نفر در کیلومتر مربع است . (از نشریه مرکز آمار ایران ج 54 آبان ماه 1345).


فرهنگ عمید

۱. جایی در چرخ خیاطی که ماسوره در آن قرار می گیرد.
۲. وسیله ای که نخ را دور آن پیچیده و از لای تارها عبور می دهند.

دانشنامه عمومی

ماکو یکی از شهرهای استان آذربایجان غربی در شمال غربی ایران است. این شهر در نزدیکی مرز ایران و ترکیه قرار دارد. شهر ماکو مرکز شهرستان ماکو است. شهر ماکو در دره ای بنا شده که رودخانه زنگمار از آن می گذرد و شهر را به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم می کند. قسمت جنوبی شهر در دامنه کوه سبد قرار گرفته و بخش شمالی در دامنه کوه قیه است.
معبد سنگی در ده شدی دشت زنگنه
برج و بارو و کتیبه در، ساری قیه و در صخره ماکو
خرابه های تعدادی کلیساهای ارمنی در دهات مختلف
آثار تاریخی شهر دامبات
خرابه های قدیمی گزلو در ده مخند
سنگ های بازالتی قرمزلیخ در روستا ی آواجیق
آبشار شرشر در روستای آواجیق
اب های گازدار روستای عرب دیزج در آواجیق
آثار و علایم منقوش در سنگ در ده قزلجه قلعه دهستان قره قویون
دالانها و غارهای زیرزمین در اطراف آرارات
شهر روسا یا قلعه جم خور در ده بسطام چایپاره
اتاق سنگی در ده چیره کندی چای پارا
گورستان تاریخی پیر احمد کندی در دهات آواجیق
پل بشگوز در نزدیک شهر ماکو
خرابه های سه گوش در ده قزلداغ
اتاق سنگی در ده دلیک داش
کلیسای زور زور در ده بارون
دیری متعلق به فرقه دمینکن در پای کوه قیه
اتاق سنگی در ده سنگر
کلیسای مریم ننه در شمال شهر ماکو
بنای باشکوه کلاه فرنگی در بیمارستان ماکو
کاخ باغچه جوق
از ارتفاعات ماکو می توان چهارکشورایران ترکیه آذربایجان و ارمنستان رادید.
این شهر به دلیل آنکه در کنار مرز و گمرک بازرگان واقع شده است محل عبور مسافرینی است که قصد دارند از طریق زمینی به کشور ترکیه سفر کنند.
دین مردم ماکو اسلام بوده و پیرو مذهب شیعه و نیز سنی می باشند. مردم ماکو به زبان ترکی آذربایجانی و کردی کرمانجی صحبت می کنند.
ساکنین ماکو در سده اول قبل از میلاد مسیح به دلیل اینکه به مذهب زرتشتی گرویده بودند این شهر را «ماغ کوی» یعنی شهر روحانیان زرتشتی می نامیدند. (مغ در زبان زرتشتی و زبان کهن به معنای روحانی زرتشتی می باشد) ماکو به زبان ارمنی به معنی چراگاه است و از این رو به آن ماکو گفته اند چرا که چراگاه های بزرگ در پیرامون ماکو وجود دارد. همچنین برخی معتقدند مادها که در زمان پادشاهی ایشتوویگو در این منطقه ساکن شدند، آن را مادکوه (کوه مادها) نامیدند. این نام بعداً به صورت ماکو درآمد. یاقوت حموی عقیده دارد ماکو محل زندگی روحانیون زردشتی بوده است لذا در اصل ماغ کوی نام داشته که به مرور ایام ماکو شده است.

دانشنامه آزاد فارسی

ماکو (Mako)
شهری در بخش چونگراد، در جنوب شرقی مجارستان، در ساحل رود مورِش، نزدیک مرز رومانی، به فاصلۀ ۱۵ کیلومتری شرق سِگِد. ۲۶,۷۰۰ نفر جمعیت دارد (۱۹۹۳). بخش های پیرامون آن به کشت پیاز اختصاص دارند.

گویش مازنی

/maakoo/ از وسایل بافندگیوسیله ای که ماسوره در آن قرار گرفته و از میان دو لایه عبور داده می شود

از وسایل بافندگیوسیله ای که ماسوره در آن قرار گرفته و از ...


پیشنهاد کاربران

ماکو در آذربایجان غربی ایران. مجارستان. شیراز قرار دارد هر سه شهر به وسیله کوهی محاصره شده است. پس این کلمه با سنگ و زاغه بی ربط نیست. لذا به زاغه مغازه میگویند. به مرور زمان کلمه ماغارا به . ماغار و ما کار. ماکا و در نهایت به ماکو تغییر نام یافته است

شهری در آذربایجان غربی که مردمان ان بیشتر کرد و ترک هستند

ماکو نام شهری در آذربیجان و می تواند نام نوعی غذای باستانی در امپراطوری روم باشد.
این غذا یا بهتر این سوپ رومی باستانی از باقلای له شده تهیه می شود. اما باید بدانید که برای اولین بار سیسیلی ها این سوپ را تهیه نموده و به امپراتوری های روم معرفی کردند.
برای تهیه این سوپ باقلا با سبزیجات و ادویه پخته می شود، سپس روغن زیتون اضافه شده و سوپ آماده است و آن را به عنوان میان وعده مصرف می کنند. گاهی اوقات هم این مواد را غلیظ نموده، به آن آرد می زنند و در روغن سرخ می کنند.

ماکو = همان ماسوره امروزیست
( یکی از ابزارهای بافندگی )

ماکو نام شهری در آذر بایجان غربی است که در حال حاضر حدود شصت هزار نفر جمعیت دارد و بیشتر ساکنان آن ترکان شیعه ی اثنی عشری هستند و کردان سنی شافعی در آن اقلیت هستند و امروزه برخلاف گذشته هیچ ارمنی ای ساکن این شهر نیست و به تازگی این شهر به همراه شهرهای همسایه خود ( شوط و پلدشت ) به منطقه آزاد ماکو تبدیل شده است. ( شهر بازرگان ( دارای مرز بازرگان ) تابع این شهر است.


کلمات دیگر: