برابر پارسی : پارسوماش
مسجدسلیمان
برابر پارسی : پارسوماش
فارسی به انگلیسی
فرهنگ فارسی
لغت نامه دهخدا
مسجدسلیمان . [ م َ ج ِ س ُ ل َ / ل ِ ] (اِخ ) یکی از بخشهای شهرستان اهواز که محدود است از شمال به بخش قلعه زراس و رودخانه ٔ کارون ، از جنوب به بخش هفتگل ، از مغرب به شهرستان شوشتر، از مشرق به بخشهای انده و قلعه زراس . منطقه ای است کوهستانی با هوای گرمسیر که بواسطه ٔ وجود کوههای خشک و گچی و فقدان آب و جنگل و وزش بادهای سوزان ، هوای تابستان آن بسیار گرم و طاقت فرسا است و در اغلب سالها درجه ٔ حرارت هوا در تابستان به 58 درجه ٔ سانتیگراد رسیده است . رودخانه ٔ کارون از این بخش می گذرد و آب مورد احتیاج اهالی از آن تأمین می گردد.این بخش از نظر وجود معادن نفت یکی از نقاط پرارزش کشور است ، و تاکنون در حدود 250 حلقه چاه نفت در آن حفر شده است . راههای اسفالته ٔ متعددی در نقاط مختلف بخش احداث گردیده است . مرکز بخش شهر مسجدسلیمان است که در حدود 30هزار تن سکنه دارد. این بخش از 6 دهستان به نامهای حومه ، زیلائی ، ترکه دز، جهانگیری ، تل بزان ،بیک مهد تشکیل شده و جمعاً دارای 97 آبادی است . سکنه ٔ بخش به اضافه ٔ نفوس شهر در حدود 51هزار تن است . وقرای مهم آن عبارت است از: چشمه علی ، باور صاد، خواجه آباد و شیخ آباد. (از فرهنگ جغرافیایی ایران ج 6).
دانشنامه عمومی
معبد سرمسجد: آتشکده ای قدیمی است که مربوط به دوران پارس ها در شمال شرقی شهر مسجدسلیمان در یکی از قدیمی ترین محلات آن به همین نام (سرمسجد) قرار دارد.
معبد بردنشانده: تخته سنگ و پلکانی در ۱۰ کیلومتری شهر و درجاده سد مسجدسلیمان، مربوط به دوران هخامنشیان که دارای یک آتشکدهٔ قدیمی می باشد.
تپه باستانی کلگه زرین: تپه ای باستانی در جنوب شهر و در قدیمی ترین محلات آن به همین نام (کلگه) که در آن آثار باستانی و مجسمات و سنگ نبشته های زیادی کشف شده است.
تپه باستانی گلگیر: شهری باستانی در منطقه ای به همین نام که در ۳۰ کیلومتری جنوب شهر قرار دارد.
روستاهای اندیکا، لالی، عنبر، هفت شهیدان و گلگیراز بخش های تابعه اطراف این شهر بودند؛ که در چند سال اخیر بخش های اندیکا و لالی به شهرستان تغییر یافته اند. از دیدنی های این شهر می توان به اولین چاه نفتی در خاورمیانه دامنه کوه آسماری، تفرجگاه تمبی، گُلگیر، معبد سرمسجد و معبد برد نشانده اشاره کرد. یکی از عوامل گسترش شهر مسجدسلیمان، اکتشاف نفت در این منطقه بود.
شهرستان مسجدسلیمان از دید جغرافیایی در درازای جغرافیایی ۴۸ درجه و ۲۴ دقیقه خاوری و پهنای جغرافیایی ۳۱٫۹۳ درجه و ۴۹٫۳۰ دقیقه شمالی گسترده شده است و بلندای آن از روی دریا ۳۷۲ متر می باشد.
شهرستان مسجدسلیمان مانند بیشتر شهرهای خوزستان دارای آب و هوای گرم و نسبتاً خشک می باشد و تابستانی گرم و زمستانی مدیترانه ای دارد. میانگین بارش سالانه باران بالای ۴۰۰ میلی متر و میانگین دما کمتر از -۴ درجه سانتی گراد در زمستان و بیش از ۵۰ درجه سانتی گراد در تابستان می باشد.
پیشنهاد کاربران
انشان سوسنکا
پارسوماش ( پارس وماد )
استخر
آتشکده هخامنشی
معبد سلیمان
جهانگیری
تیس
بردنشانده
نفتون
نمره یک
مسجدسلیمان
. . . . .
کوروش هخامنشی در شهر انشان سوسنکا
به دنیا آمد
او بعد از متحد کردن پارس و ماد
نام شهر را پارسوماش گذاشت
کوروش پادشاه پارسوماش
آساک نام داشت
در زمان ایلخانی جهانگیر خان بختیاروند بر
ایلات لر بزرگ
نام شهر مسجدسلیمان ،
جهانگیری نام گرفت