کلمه جو
صفحه اصلی

بویایی


مترادف بویایی : شامه، مشام

متضاد بویایی : چشایی، ذائقه

فارسی به انگلیسی

nose, scent, smell, sense of smell

sense of smell


nose, scent, smell


فارسی به عربی

ذوق , رائحة

مترادف و متضاد

flair (اسم)
فراست، استعداد، خصیصه، قوه تشخیص، بویایی، شامه سگ

smell (اسم)
رایحه، بو، بویایی، شامه، استشمام، بوکشی

olfaction (اسم)
بویایی، استشمام

شامه، مشام ≠ چشایی، ذائقه


فرهنگ فارسی

توانایی حس‌ کردن بوها و درک و تشخیص آنها


شامه ( حس ) .
شم . بوییدن .

فرهنگ معین

(حامص . )یکی از حواس پنجگانة انسان ، شامُه .

لغت نامه دهخدا

بویایی. ( حامص ) شم. بوییدن :
گر نداری خون مشک آهوان
سنبل تر بهر بویایی فرست.
خاقانی.
|| یکی از حواس خمسه ظاهره.

بویائی. ( حامص ) رجوع به بویایی شود.

فرهنگ عمید

از حواس پنج گانه که بوها را درک می کند، شامه.

دانشنامه عمومی

بویایی یکی از حواس پنجگانه است. (چهار حس دیگر عبارتند از:چشایی، لامسه، بینایی، شنوایی)این حس، امکان تشخیص بوهای مختلف را فراهم می کند. با توجه به نزدیکی این حس با حس چشایی، در صورت اختلال در حس بویایی (مثل زمان سرماخوردگی) توانایی درک مزه نیز تضعیف می شود.
عصب بویایی
گیرنده بویایی
بویایی پریشی
اعصاب مغزی
دستگاه بویایی
دستگاه بویایی دستگاه حسی بدن جانوران برای بوییدن است. بیشتر پستانداران و خزندگان دارای دو دستگاه جدای بویایی هستند یکی دستگاه اصلی بویایی اصلی و دیگری دستگاه فرعی بویایی.
ریشه اختلالات بویایی را می توان دراختلالات شیمیایی ـ عصبی جستجو کرد. اختلالات بویایی ممکن است سبب ناتوانی جدی فرد شوند. اختلال عملکرد بویایی را می توان به ۴ دسته تقسیم کرد. آنوسمی، از دست دادن کامل حس بویایی است یا ناتوانی در شناسایی هر گونه حس کیفی بو. پاروسمی آسیب یا سوء تعبیر حس بویایی است، احساس بوی ناخوشایند در صورت نبود بوی بد یا در صورت وجود بوی به طور طبیعی خوشایند. هیپوسمی کاهش حس بویایی است. هیپروسمی حساسیت افزایش یافته نسبت به همه بوهاست.
از دست دادن حس بویایی با نام علمی " آنوسمی " که به آن کربویی می گویند، یکی از شایع ترین بیماری ها به ویژه در افراد مُسن است؛ به نحوی که ۲ تا ۱۰ درصد افراد جامعه را درگیر می کند اما در جوامعی که از سطح فرهنگی بالاتری برخوردار هستند، شیوع کمتری دارد.

فرهنگستان زبان و ادب

{olfaction, smell, osmesthesia, osphresis} [علوم پایۀ پزشکی، علوم تشریحی] توانایی حس کردن بوها و درک و تشخیص آنها

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] بویایی از حواس پنجگانه ی ظاهری است و در باب قصاص و دیات از آن سخن رفته است. به عنوان بویایی، شامه، شم، شمیه، قوه شامه، قوه بویایی، قوه شم و قوه شمیه نیز گفته می شود.
بینی دارای حسّ بویایی در مقابل بینی فاقد آن، قصاص می شود.

دیه از بین بردن حسّ بویایی
از بین بردن حسّ بویایی کسی از هر دو مجرای بینی موجب ثبوت دیه ی کامل و از یک مجرا موجب ثبوت نصف دیه است. در صورت پیدایی اختلاف میان جنایتکار و آن که جنایت بر او وارد شده در از بین رفتن حسّ بویایی، به چیزهایی که بو ی تند یا خوش دارند،- بدون آنکه مجنی علیه متوجّه گردد- آزمایش می شود و چنانچه به آزمایش نیز مشخّص نشد، چون از موارد لوث، به شمار می رود با قسامه، به نفع آسیب دیده حکم می شود.

برگشت حسّ بویایی پس از گزفتن دیه
۱)اگر حسّ بویایی مجنیّ علیه پس از گرفتن دیه بازگردد در صورتی که بازگشت آن نشانه ی از بین نرفتن حسّ بویایی بر اثر جنایت باشد جانی می تواند دیه را پس بگیرد و مورد از موارد پرداخت ارش، خواهد بود.
۲)از دیگر موارد ارش، موردی است که اهل خبره به بازگشت بویایی در زمان معیّن حکم کند و در آن مدّت، بویایی بازگردد. البتّه اگر مجنیّ علیه پیش از مدّت تعیین شده بمیرد، دیه بر جانی مستقر خواهد شد.

دیه قطع بینی و ازاله بویایی
...

جدول کلمات

شم

پیشنهاد کاربران

شامه

حس بویایی محدود به زمان و مکان نیست

هو
فره شاهی ( شاه - خدا ) است. در حیواناتی مثل "شیردال" تجلی کرده است
https://fa. wikipedia. org/wiki/شیردال


کلمات دیگر: