کلمه جو
صفحه اصلی

اهل خبره

فرهنگ فارسی

کارشناس

لغت نامه دهخدا

اهل خبره. [ اَ ل ِ خ ُ رَ / رِ ] ( ترکیب اضافی ، اِ مرکب ) کارشناس. ( یادداشت بخط مرحوم دهخدا ).

دانشنامه عمومی

اهل خبره یک اصطلاح رجالی یا اصولی است که از شاخصه های اثبات حجیت و اعتبار آرای رجالی محسوب می شود.
اصولیین (متخصصین علم اصول) در مورد معنای آن و اعتبار شرعی آن و شرایطی که باعث حجیت قول اهل خبره می شود و همچنین کاربرد آن بحث می کنند.
برای اینکه حجیت قول اهل خبره را ثابت کنند غالباً بحث سیره عقلایی مطرح می شود که در سیره عقلا مردم برای رفع نیازهای زندگی فردی و اجتماعی به اهل خبره آن در آن دانش مراجعه می کنند.
در مورد حجیت آن نیز شیخ انصاری می گوید «قدر متیقن از اتقاق بر رجوع به قول اهل خبره جایی است که شرایط شهادت یعنی تعدد و عدالت و مانند آن وجود داشته باشد»

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] اهل خبره به معنای کارشناس می باشد. از اهل خبره به عنوان یکی از راه‏های اثبات موضوع احکام شرعی در باب های مختلف فقهی مانند اجتهاد و تقلید، طهارت، صلات، صوم، حج، تجارت، نکاح، قصاص و دیات سخن رفته است.
اهل خبره عبارتند از افرادی که نسبت به چیزهایی اطلاع دقیق و عمیق دارند، مانند، فقیه و پزشک.

جایگاه اهل خبره
از شیوه‏های پذیرفته و رایج نزد عقلا که شارع مقدس نیز آن را تأیید کرده رجوع جاهل به چیزی به عالم و خبره آن چیز است. و آن از مهم‏ترین دلیلهای مشروعیت تقلید به شمار می‏رود.
میزان در شناخت صحیح موضوعاتی که آثار شرعی دارند، ارزش گذاری میزان آسیبهای وارد شده بر آسیب دیده در جنایات رجوع به اهل خبره است.
رجوع بیمار به پزشک برای تشخیص ضرر داشتن عباداتی برای بیمار، رجوع زن برای تشخیص آبستنی و مدت آن و تشخیص عیب هایی که مجوز فسخ نکاح در زن و شوهر است، از موارد رجوع به اهل خبره در شرع مقدس است.

اقسام موضوعات متعلق احکام شرع
موضوعات متعلق احکام شرعی دو قسم است:
نخست موضوعاتی که تبیین آن‏ها وظیفه شارع مقدس است مانند نماز، روزه، زکات، حج، و سایر عناوین عبادات.
دوم، موضوعاتی که شارع درباره آن‏ها نظری نداشته و تنها، حکم آن‏ها را بیان کرده است. روش شناخت و تشخیص این گونه موضوعات، روش معمول عقلایی است که رجوع به «اهل خبره» یکی از راه‏های آن است.

موارد رجوع به اهل خبره
...


کلمات دیگر: