کلمه جو
صفحه اصلی

ابن غضائری

فرهنگ فارسی

عالم شیعی در اوایل قرن پنجم

لغت نامه دهخدا

ابن غضائری. [ اِ ن ُ غ َ ءِ ] ( اِخ ) ابوالحسین احمدبن حسین بن عبیداﷲ الغضائری. عالم شیعی در اوائل قرن پنجم هجری ، صاحب کتاب رجال معروف. او نزد پدر خود حسین بن عبیداﷲ متوفی به سال 411 هَ.ق. و سایر علمای عراق فنون ادب و فقه فراگرفت و ظاهراً به بغداد میزیست. و صاحب روضات گوید چون ابن غضائری مطلق گویند مراد احمدبن حسین باشد.

دانشنامه اسلامی

[ویکی فقه] وی ابو الحسین، احمد بن حسین بن عبید الله بن ابراهیم غضائری، رجال شناس و محدث امامی بغداد در سده های ۴ و ۵ق / ۱۰ و ۱۱م است.
کنیه وی به اختلاف ابوالحسن یا ابوالحسین ضبط شده است .
زندگی نامه
زندگی وی در هاله ای از ابهام قرار دارد، چرا که در منابع رجالی شیعه همچون الفهرست و رجال طوسی ، رجال نجاشی و آثار متأخر که با استناد به این منابع نوشته شده اند، شرح حالی از وی به دست داده نشده و تنها نجاشی در برخی نقل قولهایی که از وی نموده ، به زندگی و دانش وی اشارتی کرده است . همچنین از قراینی ، نظیر سندی که افندی به نقل از فلاح السائل ابن طاووس به دست داده ، برمی آید که وفات وی چندی پس از فوت پدرش (۱۵ صفر ۴۱۱) واقع شده است . اما آنچه مسلّم است او از علمای قرن پنجم هجری و هم دوره و هم شاگردی شیخ طوسی و نجاشی بوده است. چنانکه از سخن شیخ در فهرست استفاده می شود، ابن غضائری در سنین جوانی و قبل از ۴۰ سالگی از دنیا رفته است.مهمترین شخصیتی که در خاندان ابن غضائری همچون خورشیدی تابناک می درخشد پدر بزرگوار او حسین بن عبید الله غضائری است. او از رجالیون برجسته و آشنای به انساب بوده و از فقها ی کم نظیر دوران خویش به شمار می رود. حسین بن عبید الله دارای تألیفات و کتب فراوانی در علوم مختلف است مانند:- «التسلیم علی أمیر المؤمنین علیه السلام بإمره المؤمنین»- «کشف التمویظ و النعمة»- «تذکیر العاقل و تنبیه الغافل»- «مناسک الحج»- «البیان فی حیاة الرحمان» و ...
مشایخ حدیث
با آنکه به اعتراف بزرگان، ابن غضائری شخصیتی ممتاز داشته و همه به فضل و تقوا و علم او اعتراف دارند، اما اطلاع چندانی از قسمتهای مختلف زندگی او در اختیار نداریم.از استادان و مشایخ وی تنها پدرش حسین بن عبیدالله (ه د، غضائری ) که از محدثان بنام بغداد بوده ، احمد بن عبدالواحد ابن عبدون و ابوالحسین محمد بن عثمان نصیبی را می شناسیم .
شاگردان
...


کلمات دیگر: